Cilt Bakımınızı Doğru Yapıyor musunuz?

Olumlu olumsuz her durumdan etkilenen cildimiz hepimizin en hassas noktası. Cildimizin yaşlanmasına neden olan dış faktörlere karşı korumanın en etkili yolu ise ancak düzenli cilt bakımlarıyla olabilir. Dermatolog Dr. Justine Hextall ile cilt bakımında merak edilenleri konuştuk.

Haberin Devamı

1- Genetik faktörler cilt yaşlanması için önemlidir, ancak etkili cilt bakımı ile yaşlanma hızını yavaşlatabiliriz. Etkili cilt bakımının temeli nedir?

Doğal ya da gerçek olarak düşündüğümüz yaşlanmanın çoğu aslında UV ışınlarından ve kirliliğe maruz kalmak gibi dış çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle etkin bir cilt bakımı bu dış faktörlere karşı cildimizi korur. Deri bariyeri dışardan gelen kirliliğe ve tahriş edici maddelere karşı ilk savunmamızdır, bu yüzden onu korumak hayati önem taşır. Her zaman cildinize zarar veren kirliliği giderecek, ancak cilt bariyerinin hassas asidik pH'ını da koruyan yumuşak bir temizleyici kullanın. Cildinizi sakin ve nemli tutan etkili bir nemlendirici kullanın. UV ışınlarından ve kirlenmeden kaynaklanan serbest radikal hasarlara karşı koruyan bir C vitamini ve tüm yıl boyunca UVA ve UVB'ye karşı koruyan yüksek faktörlü bir güneş kremi gibi bölgesel bir antioksidan uygulayın. Nisan ve Ekim ayları arasında cildinizi D3 vitamini ile destekleyin.

Haberin Devamı

2- Her zaman cilt bakımının öneminden bahsediyoruz, ancak çoğu insan kendi cilt tipini bile bilmiyor. Cilt tipimizi nasıl öğreniriz? Spesifik cilt tipimize nasıl bir rutin uygulamalıyız?

Hepimizin spesifik cilt tipi kategorilerine dahil olabileceğini düşünmüyorum. Örneğin yağlı cilde sahip biri de, susuz kalmış ve nemlendirmesi gereken bir cilde sahip olabilir. Yağlı cilde sahip olan kişilerin bazen ciltlerini derinlemesine temizlemek için çok fazla işlem uygulayarak cilt bariyerinin kuru kalmasına ve tahriş olmasına sebep olacak şekilde ciltlerini soyduklarından endişe ediyorum. Herkesin cildini gergin ve kuru hissettirmeyen bir temizleyici kullanmasını öneriyorum, bu temel bir kuraldır. Bir nemlendirici, yağlı ciltlerde çok ağır veya çok yağlı olmadığı sürece akneye neden olmaz. Hyalüronik asit gibi derinin üst tabakasına su tutacak nemlendiricileri tercih edin ve daha sonra geniş spektrumlu UVA ve UVB örtüsüne sahip, yağlı olmayan bir güneş kremi uygulayın. Kuru cilt daha fazla nemlendiriciye ihtiyaç duyabilir, yine hyalüronik asit gibi cildin üst tabakasında su tutacak bir nemlendirici çok etkilidir. Yani özünde aynı ilkeler, tüm cilt tipleri için geçerlidir.

Haberin Devamı

Cilt Bakımınızı Doğru Yapıyor musunuz

3- Sivilce, ergenlikten bu yana kadını en mutsuz yapan şey. Akne ve siyah nokta sorunlarını nasıl önleriz? Sizce en kalıcı çözümler hangileridir?

Uzun süreli antibiyotikler sebebiyle bağırsak mikrobiyosunun bozulması konusunda endişe duyduğumdan, sivilce için topikal tedavileri öneriyorum, ayrıca 3 aydan uzun süren akneler için de antibiyotiklerin etkili olduğuna dair çok az kanıt var. Sıklıkla topikal retinoid ve benzilperoksit kremlerini karıştırıp kullanıyorum. Bu ilk başta tahriş edici olabilir, bu sebeple az miktarda kullanılmalı ve uygulamadan sonra 30 dakika nemlendirici uygulanmalıdır. Yine, cilt bariyerini tahrişten korumak için yumuşak cilt ürünleri kullanmak çok önemlidir. Genellikle LED ışık ve IPL gibi ışık işlemlerini birleştiriyorum. Ayrıca, bunları giderek peeling ile de birleştiriyorum. Androjenleri kontrol eden hormonal tedavi kadınlara yardımcı olabilir ve bazen, daha ciddi vakalarda, oral bir retinoid formu gerekebilir.

Haberin Devamı

4- Genellikle en pahalı ürün, en kaliteli ürün olarak algılanır. Cilt bakım ürünleri alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bu yaygın bir yanılgıdır, özellikle pahalı olmayan ama inanılmaz derecede etkili markalar var. İdeal olarak, pazarlamadan ziyade, bilime yatırım yapan bir markayı tercih etmenizi öneririm. İyi cilt ürünleri için harcanan paranın iyi bir yatırım olduğunu düşünüyorum, sağlıklı parlayan cildin yerini hiçbir şey tutmuyor. En etkili güneş kremini aradığım zaman, geniş spektrumlu olanları tercih ediyorum. Etkili bir nemlendirici için, içinde hyalüronik asit ve gliserin gibi maddeler bulunan nemlendiricileri tercih edin. Cildimiz yaşlandıkça seramid denen yağ moleküllerini zamanla kaybeder, bu yüzden shea yağı gibi faydalı bileşenler içeren ürünler kullanılmalıdır, çünkü cildimizde doğal olarak bulunan yağ molekülleriyle çok benzerdir. Örnek vermek gerekirse benim cildim hassas olduğu için ürünlerde çok fazla parfüm kokusu alıyorum, ayrıca “organik” ve “doğal” terimine biraz ihtiyatlı davranıyorum, bu terimler biraz şüpheli olabiliyor ve kesinlikle alerjik olmadığı anlamına gelmiyor.

Haberin Devamı

5- Lazer epilasyon düşünen birinin dikkat etmesi gereken temel unsurlar nelerdir? Son yıllarda popüler olan buz lazer epilasyonu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Lazer epilasyonda anahtar kelime, güvenliktir. Yoğun atımlı ışıkta ideal kombinasyon daha koyu saç ve daha açık cilttir. Bahsettiğiniz buz lazer epilasyonun, Soprano buz lazer olduğunu tahmin ediyorum. Ciltte melanin emilimini azaltmak için dalga boyunu değiştirebileceğinden daha koyu cilt tonlarında kullanılması daha güvenlidir, ucundaki buzlu soğutma da kullanımı daha rahat hale getirir.

6- Cildin yaşlanmasında güneş hasarı ne kadar etkilidir? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Cilt yaşlanmasının yaklaşık % 80'inin UV ışınları ve kirlilik gibi dış etkenlerden geldiğine inanıyorum. Her zaman cildimi bunlardan korumanın yollarını arıyorum.

Haberin Devamı

Cilt Bakımınızı Doğru Yapıyor musunuz

7- Yaz geliyor ve kadınlar bronz bir ten için saatlerce güneşin altında bronzlaşıyor. Güneşin zarar görmesi ve bronzlaşma ile ilgili uyarılarınız nelerdir?

Güneş hepimizi daha iyi hissettirir, tansiyonumuzu düşürür, hayati D vitamini verir ve sağlıklı mutlu olma duygumuzu geliştirir. Ancak önemli olan, herhangi bir ilaç gibi, onu nasıl aldığınızdır. En tehlikeli cilt kanseri olan melanomla ile doğrudan ilişkili olduğu için cildinizi yakmamaya özen göstermelisiniz.. Ayrıca cildin UV ışınlarına maruz kalmasından kaynaklanan hasarın ve kronik maruz kalmanın cildi incelttiğini, cildin iskelesini (kollajen) parçaladığını, çizgilere, cilt sarkmasına, güneş lekelerine ve eşit olmayan cilt pigmentasyonuna neden olduğunu unutmayın. Doğrudan güneşin altında oturmama konusunda uyardığım için, özellikle sabah 11:00 ile öğleden sonra 3 arasında gölgede kalmanızı tavsiye ediyorum ve her zaman, özellikle yüz ve boyun bölgesinde yüksek faktörlü, geniş spektrumlu bir güneş kremi öneriyorum. Şahsen güneşin altında asla yatmam, cildime çok değer veririm!

8- Önümüzdeki yıllarda cilt bakımında gençleşmek ve canlandırmak için hangi teknikler ve trendler popüler olacak?

İnsanlar, cildini koruyacak, onaracak ve etkili cilt bakımı yapacak ürünleri aramak konusunda daha da bilgili hale geldi ve klinik uygulamalarını evde yapmak istiyorlar. Özellikle evde IPL epilasyon, LED ışıklı yüz maskeleri ve mikro-iğneleme yapacak ürünler satın almak istiyorlar. Tavsiyem, önce güvenliğinizi düşünen saygın markalara yönelin ve örneğin evde mikro-iğneleme kullanıyorsanız, bölgesel ürünlerin mezoterapi kademesinde olduğundan emin olun, aksi takdirde cilt hassasiyeti sorun olabilir.

9- Kadınlara cilt bakımı hakkında kadın dermatoloğu olarak tavsiyeniz nedir?

Cildinize dikkat edin, sağlıklı parlayan cildin yerini hiçbir şey tutamaz. Cildi korumak önemlidir, etkili bir güneş kremi ve bölgesel anti-oksidanlar gibi koruyucuları kullanmaya erkenden başlayın. Dikkatli olun, büyüklüğünden ya da şeklinden şüphe duyduğunuz herhangi bir beni ya da lekeyi fotoğraflayın ve değişiklik olursa tavsiye alın.

gcavdarci@hurriyet.com.tr

https://www.instagram.com/gulcincavdarci/

Yazarın Tüm Yazıları