Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur SamancıYazarın Tüm Yazıları

Hamile ve Emziren Annelerin Beslenmesinde Propolisin Önemi

Propolis Nedir? Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır.

Haberin Devamı

Arılar petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. Propolis, içerisindeki fenolik ve flavanoid bileşenlerle antioksidan, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere sahiptir.

Faydaları Nelerdir?

Propolisin birçok hastalığın tedavisinde destek olarak kullanımı bilimsel çalışmalarda desteklenmektedir. Solunum yolları hastalıklarından mide bağırsak rahatsızlıklarına, ağız içi aft, yara ve uçuktan, diyabete, infertiliteye ve kansere kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkileri gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Haberin Devamı

Hamile ve Emziren Anneler Propolisi Güvenle Tüketebilir.

Doğal bir arı ürünü olan propolisin, infertilite tedavisinde destek olarak kullanıldığında tedavi sürecini hızlandırdığı ve tedaviye destek olarak, olumlu etkiler gösterdiğine ilişkin birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Özellikle gebelerin günde en az 10 damla, emziren annelerin ise günde en az 20 damla, saf Anadolu Propolisi özütü içeren bir damladan düzenli olarak tüketmeleri önerilmektedir.

Peki Bilimsel Yayınlar Ne Söylüyor?

2018 yılında Malezya’da Sains Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada, diyabetik ratlarda propolis alımının gebelik komplikasyonları ve plasental oksidatif stres üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışma 5 gruptan oluşan 40 rat üzerinde yapılmıştır. Birinci grup sağlıklı ratlardan oluşmakta olup kontrol grubu olarak belirlenmiştir. İkinci grup diyabetik ratlardan oluşturulmuştur. Üçüncü grup diyabetik ratlardan oluşturulmuş ve günde 300 mg/kg propolis takviyesi almışlardır. Dördüncü grup diyabetik ratlardan oluşmuş ve günde 5.0 IU/kg insülin tedavisi almışlardır. Beşinci grup ise diyabetik ratlardan oluşmuş ve propolis ile birlikte insülin tedavisi almıştır.  Çalışma sonucunda, gebelikte propolisle desteklenen insülin tedavisinin diyabet kaynaklı komplikasyonlar ve plasental oksidatif stres üzerinde koruyucu etki gösterdiğini belirlenmiştir.

Kaynaklar:

Haberin Devamı

1.Usman, Umar Zayyanu, Ainul Bahiyah Abu Bakar, and Mahaneem Mohamed. "Propolis improves pregnancy outcomes and placental oxidative stress status in streptozotocin-induced diabetic rats." BMC complementary and alternative medicine 18.1 (2018): 1-6.

2.Sulaeman, Ahmad, et al. "The effect of propolis administration on fetal development." Heliyon 5.10 (2019): e02672.

Yazarın Tüm Yazıları