Kürekçi Eruç’un babasından mesaj var

Geçen hafta Büyük Okyanus’un kaprisleri ile boğuşurken bıraktığım Erden Eruç, geçişi hafta içinde tamamladı, yüreklere su serpti. Dünyada tek başına denizde kalma rekorunu kıran Eruç ve tüm dünyayı kas gücüyle dolaşma çabasının ardındaki toplumsal hedefi aktardığım geçen haftaki yazıya çok sayıda olumlu tepki geldi.

En önemli mesajı ise Erden Eruç’un babası Cemal Eruç gönderdi.

Baba Eruç, duyduğu hayal kırıklığını anlatırken sözlerini sakınmıyordu.

"Başlangıcından Pasifik geçişine kadar sarf edilen 120 bin dolar Erden ve eşi tarafından karşılanmış, ortak borçlanmadır. ’Bu onların problemi’ ya da ’başlamasalardı’ denebilir. Ama insan varlığına ve geleceğimizin garantisi olduklarını devamlı tekrarladığımız çocuklarımıza sahip çıkmayı hedefleyen bir sporcuya yaklaşım böyle mi olmalıdır? Gazetelerde bir maceraperestin öyküsü olarak yer alan bu konu birinci sayfalara geçecek kadar değerli değil midir?"

Değerlidir; haklısınız.

*

Eruç’un Büyük Okyanus geçişinin sonunda yaşadıkları, denizci dostluğunun çok güzel örneklerini yansıtıyor.

17 Mayıs günü, Filipin bandıralı balıkçı gemisi Champion 52 ile buluşan ve ikmal yapan, 312 gündür ilk kez insan yüzü gören Eruç bakın neler anlatıyor:

"Kaptan Vicente Mindanao’ya ulaşmak için mayıs, haziran, temmuz aylarının uygun olduğunu, Aralık ayında ellerini dalga gibi oynatarak denizin berbat olduğunu anlattı, ’Allah sana yol gösterir’ dedi. Romeo bir ara kayboldu ve bir kova karışık kurabiye ile geri geldi. Kaptan ayrıldı, elinde bir torba yerfıstığı ile döndü. Dolaplarını benim için karıştırmaktaydılar. Kahvaltı, ızgara balık, ızgara tavuk, soğanla kaynatılmış balık, pirinç pilavı, ananas ve tabi ki kahveden ibaretti. İsimlerini aklımda tutamıyordum, bir kağıt kalem istedim. Romeo hazır yazılmış bir mürettebat listesi getirdi. Kendi ismimi onlara yazdım, yanına da ’kaptan, ikinci kaptan, makinacı, yağcı, mürettebat’ yazdım, gülüştüler. Maskaralığa devam ettim, ’ben ve kendim, biz beraber seyahat etmekteyiz’ dedim, kahkahalar geldi... Mutluyduk beraber."

*

Geçen hafta yazıdan sonra olumlu mesajlar geldi demiştim. Geldi gelmesine ama bunlar Türkiye’de ilkokul çocuklarının eğitim kalitesini arttırmayı hedefleyen kampanyaya desteğe dönüşmedi. Erden’in Büyük Okyanus’ta neredeyse 1 yıl kürek çekmesinin nedeni bu kampanya...

Lütfen biraz destek...

Erden Eruç’un sitesi: www.kaslagit.com
Yazarın Tüm Yazıları