Köye dönüş

Her zaman 5 yıldızlı otellerde kalan Dream Team, eğer gelecek yaz yapılacak elemeleri geçerse, Atina'da Olimpiyat Köyü'nde kalacak.

NBA yıldızlarından kurulu Milli Takımının Dünya Şampiyonası 6'ncılığını bir türlü içine sindiremeyen ABD basketbolu yeni arayış ve tedbirler içinde. Takım eğer gelecek yaz yapılacak olimpiyat elemelerini geçerse, 5 yıldızlı otel yerine Atina'da Olimpiyat Köyü'nde kalacak.

Bu takım, NBA yıldızlarından oluşturulmaya başlandığı 1992 yılından beri katıldığı her organizasyonda diğer kafilelerden ayrı, 5 yıldızlı otellerde, krallar gibi konuk ediliyordu. Kendilerini diğer sporculardan farklı görüyorlardı. Hadi diyelim onlar görmüyor olsa bile, diğerlerinin gözünde farklı bir yere koyuluyorlardı. Peki, onlar mı özeldi, yoksa katıldıkları organizasyonlar mı? Elbette ki, organizasyonlar.

Aslında bu ayrımın zamanla en büyük zararını gören yine kendileri oldu. Çünkü, takım ruhu yok edildi. Odalarına çekilen, çoğu zaman sadece idman ve maçlarda biraraya gelen bu yıldızlar arasındaki uyum kayboldu. Sonuçta da yerle bir olan 'Dream Team' olgusu. ABD, basketbolcularını sıkı çalıştırıp, daha fazla birarada olmalarını sağlayarak bu imajı yeniden canlandırmanın hazırlığını yapıyor.

Aslında bize baktığınızda da durum farklı değil. G.Saray, Avrupa'da zirveye vurduğu dönemde futbolcular ve teknik ekip arasında mükemmel bir uyum vardı. Saha içinde kalmayan birliktelik ve her yönüyle bir takım olma anlayışı büyük başarıları beraberinde getirdi.

Bundan sonra da yola NBA oyuncularından kurulu bir kadroyla devam etme kararı alan ABD, kadrosunun ilk 6 ismini önümüzdeki ayın sonunda seçecek. Diğerleri ise şubatta belirleyecek. Tracy McGrady, Tim Duncan, Ray Allen, Jason Kidd bu takımda olabileceklerini açıkladılar. Kobe Bryant henüz yanıt vermedi, 'Phil Jackson varsa varım' diyen Shaquille O'Neal de sessiz. Yani bazıları, Phil Jackson (LA Lakers), Larry Brown (Philadelphia), Pat Riley (Miami) ve Jerry Sloan'un (Utah) aday olduğu coachluk görevini bu ay sonunda kimin alacağını bekliyor.

MM'ler gerçeği

''GİRDİM sınıfa. Şahane gençler. Tahtaya iki M harfi yazdım, oturdum. Üç saat konuştum. Acayip sıkı sohbetti. Sorular soruyorlar, cevap veriyorum. Bitti. Hıncal abinizin bir tavsiyesi var: Kendinize başka meslek edinin. Hiçbirinizden gazeteci olmaz! İçinizden biri bile ‘‘M'leri niye yazdın’’ demedi. M'lerin birinci merak, ikincisi mantık.''

Ayşe Arman, Hıncal Uluç'un röportajındaki kendisi için balık olarak tanımladığı anektodu böyle anlatıyor. Adı geçen sınıf, Erol Simavi Özel İletişim ve Eğitim Merkezi'ndeki 20 kişilik grup. Gruptakilerden biri de benim. 1990'daki sohbet, o şekildeki mi bitmiştir, ben bulunmadığım için birşey söyleyemeyeceğim. Arkadaşlarım, M'lerin sorulduğu konusunda emin. Uluç yerleri yanlış anımsıyor da olabilir, Arman'ın somut dediği şey ise soyuttan da hafif. Anektodu bir kez daha okursa, sorular ile üç saatlik sohbet M'lerin ilkinin yanıtını veriyor. İkincisi, bunu okurken zaten aşikar.

Arman'ın bir kalemde silinmesinden kendine balık ziyafeti çektiği o gruptakilerin dörtte üçü bugün medya sektöründe. Bazıları yazar, büro şefi, temsilci ya da muhabir. Acaba Arman, ‘‘Onların kaçı bugün gazeteci olabilir?’’ diye düşündü mü? Evet, balık yemek keyiftir, ancak seçimi iyi yapılıp, iyi pişirilirse. Yoksa...

Kafa vururken DİKKAT

KAFA
vuruşlarının futbolcuların sağlığıyla ilgili bir sorun yaratıp yaratmadığı sürekli tartışılır. İngiltere'de geçen kış hayatını kaybeden 59 yaşındaki ünlü futbolcu Jeff Astle'nin ölüm nedeni bu konuya ışık tutuyor. Doktor Derek Robson, boksörlerde olduğu gibi futbolcuların kafa vuruşlarıyla sürekli tekrarlanan küçük travmalar alan beyinlerinin zarar gördüğünü belirtti ve Astle'nin de bu yüzden öldüğünü açıkladı. Astle özellikle uzun mesafeli kafa vuruşlarıyla biliniyordu. 174 gol atmış ve bunların bir çoğunu da kafa vuruşlarıyla kaydetmişti.
Yazarın Tüm Yazıları