Koruklu deniz börülcesi salatası

Kırsal hayat hakkında fazla fikriniz yoksa eğer, bir kahvede gözünüze çarpan salkım salkım koruklar daha da çok ilginizi çeker. Hafif tuzlu gövdesiyle deniz börülcelerini bu mayhoş meyvelerin suyu ve sararttığınız bulgur taneleriyle birleştirerek çok ferah bir yaz salatası yapabilirsiniz

Haberin Devamı

MALZEMELER

Deniz börülcesi 2 demet
İnce bulgur 50 gram
Zerdeçal 1 çay kaşığı
Koruk yarım kilo kadar
Tuzlu fıstık 2 çorba kaşığı
Kırmızı soğan 1 adet, küçük
Limon yarım
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI

Deniz börülcelerinin sert ve çamurlu saplarını bir doğrama tahtasının üzerinde kesip atın. Bıçağınızı çok körelteceği için tırtıklı bir bıçak kullanın. Daha sonra onları büyükçe bir kaba alın ve bol su doldurup altlarında çamurlarını atacak kadar boşluk olmasını sağlayın.
Dört-beş litre kadar suyu bir tencereye alıp altını açın ve kapağı kapalı olarak kaynamaya alın. 15-20 dakika çamurunu atması için beklettiğiniz börülceleri çıkarın ve kaynayan suyun içine bırakın. Hepsinin suya gömülmesini sağlayın ve tencerenin kapağını kapatıp 8-10 dakika pişirin. Börülcenin pişme süresi cinsine, su miktarına ve ocağın kuvvetine bağlı olduğu için arada sırada bir tanesini çıkarıp soğuk suya tutarak etinin rahatlıkla sıyrılıp sıyrılmadığını kontrol edin.
Hazır olduklarında süzüp buzlu suyla dolu bir kapta soğutun ve etlerini çekip sert kısımlarından ayırın. Börülceleri fazla tuzunu atması için soğuk suda 15-20 dakika bekletin. Bu arada soğanları küçücük küp halinde doğrayıp tuz serpin, yarım limonun da suyunu ilave ederek karıştırın ve bir kenarda bekletin.
Küçük bir sos tavasına bir bardak kadar su alın ve içine bir çay kaşığı zerdeçal ekleyin. Kaynayınca kenara alın ve beş dakika bekletip yedi-sekiz çorba kaşığı kadarını bulgurun üzerine dökün. Korukları yıkayın, bir avuç kadarını ayırın ve gerisini derin bir kap ya da havana alın. Tokmak ya da bardak altıyla güzelce ezip suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz koruk suyunu süzgeçten geçirip posasını atın. Kalan korukları bir tahtanın üzerinde ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın.
Bulgurun şişip şimediğini kontrol edin. Tuzlu fıstıkları ovalayıp kabuklarını atın ve onları bir bardağın altıyla hafifçe ufalayın. Servis edeceğiniz zaman deniz börülcelerini beklettiğiniz sudan çıkarıp güzelce süzün, onları büyükçe bir kâseye alıp zeytinyağı, bulgur, kırmızı soğan, tuz ve bolca koruk suyuyla karıştırın. Tuzunu ve ekşiliğini kontrol ettikten sonra tabaklara alın. Üzerlerine doğranmış koruk ve fıstıkları gezdirip servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları