Köpeğiniz artık sizinle 200 kelime konuşabilecek

Japon oyuncak üreticisi Takara, havlamaları tercüme ederek, köpeklerin sahiplerine 200 farklı isteğini anlatabilmesini sağlayan bir tercüme cihazı geliştirdi.

Geçen ağustos ayında Japonya'da 12 bin 800 yenden satışa çıkan Bow-lingual adlı cihaz için 5 yıl boyunca çalışıldı ve 40 milyon dolar harcandı.

JAPON oyuncak üreticisi Takara ile Japon Acoustic Lab's, köpeklerin havlamalarını tercüme edebilen bir cihaz geliştirdi. ‘‘Bow-lingual’’ adlı cihaz, köpeklerin havlayarak ifade ettiği 200 farklı eylemi tercüme edebiliyor.

Geçtiğimiz ağustos ayında Japonya'da 12 bin 800 Japon Yeni fiyatla (104 dolar) satışa sunulan ‘‘Bow-lingual’’ için Takara ile Japon Acoustic Lab's yaklaşık 5 yıl çalıştı. Çalışmalar sırasında, 100 köpeğin 2 bin farklı havlaması analiz edildi. Köpeklerin, açlık, tuvalet ihtiyacı, can sıkıntısı, kızgınlık, mutluluk, sevgi, nefret, korku ve acı gibi duygu ve etkenler karşısında nasıl ve hangi ses yüksekliği ile havladıkları özel bir bilgisayar yazılımı ile incelendi.

Yaklaşık 40 milyon dolarlık bir harcama ve 30 kişilik bir ekip tarafından yapılan çalışmalar sonucu, dijital ortamda 200 kelimelik bir köpek havlaması sözlüğü yaratıldı.

Bow-lingual, iki parçadan oluşuyor. Bu parçalardan üzerinde küçük bir mikrofon ve radyo sinyali göndericisi bulunan parça köpeğin boynuna asılıyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Diğer parça ise, üzerinde küçük bir sıvı kristal ekran bulunan el cihazı şeklinde. Bu cihazın 16 megabaytlık hafızasında, köpeğin boynundan gelen havlama sesini analiz eden özel bir yazılım çalışıyor. Bu yazılım, köpeğin havlamasını, 5 yıl süren çalışma sonucu oluşturulan örnek seslerle karşılaştırarak, köpeğin ne anlatmak istediğini tercüme ediyor. Bu tercüme, el cihazının ekranında küçük bir logo ve yazı ile köpeğin sahibine iletiliyor.

Takara uzmanları, Bow-lingual'in köpek havlamalarını tercüme ederken, sadece yüzde 5'lik bir yanılma payına sahip olduğunu savunuyorlar.

Bow-lingual'ın sadece ev köpeklerinde değil, polis, itfaiye ve arama kurtarma ekiplerinin yetiştirdiği özel köpeklerde de kullanılabileceği belirtiliyor.

BEBEKLERDE DENENDİ

Takara yetkilileri, Bow-lingual sisteminin insanlarda ve diğer hayvanlarda uygulanamayacağını savunuyorlar. Bow-lingual'i özellikle bebekler için de geliştirmeyi denediklerini kaydeden Takara uzmanları, insanların, farklı durumlara köpekler kadar standart tepkiler vermemesi nedeniyle, sonuç alamadıklarını belirtiyorlar.

Ericsson'dan üçüncü kuşak atağı

ERICSSON 2'inci nesil mobil sistemden (GSM) , 3'üncü nesil (3G) mobil sisteme ( WCDMA) geçişte ortaya çıkacak sorunları sona erdirecek bir platform geliştirdi. Dual Mode Platform (İkili Platform ) adı verilen çözüm, 3'üncü nesil sistemlere geçerken, 2'inci nesil mobil cihazların kullanımını sağlıyor. GSM'lere 3'üncü nesil mobil cihazların özelliklerini kazandıracak çözüm, mobil cihazları kullananların korkulu rüyası haline gelen,‘‘3'üncü nesil mobil sisteme geçişte GSM cihazım ne olacak’’ sorusunu sona erdiriyor.

Ericsson'ın yarattığı çözüm ile GSM'den, WCDMA'ye geçişte kesintisiz iletişim olanağı sağlanıyor. 3'üncü nesil mobil sisteme geçişte eldeki GSM şebekelerinin kullanımına olanak sağlayan çözüm, Ericsson operatörlere önemli bir üstünlük sağlıyor. Ericsson tarafından devreye sokulan Dual Mode (ikili platform) çözümü sadece GSM altyapısı ile değil, farklı iletişim ağları ile de uyum sağlıyor. Şu anda piyasada bulunan 2'inci nesil cep telefonlarına, 3'üncü nesil ile, geniş band kalitesinde iletişim olanağı sağlayan uygulama, 3'üncü nesil mobil cihazların bugünkü ölçülerinden çok daha küçük boyutlara indirilmesini, bu cihazların daha az enerji harcayarak kullanılmasını sağlayacak. Ericsson Mobil Platformlar Başkanı Tord Wingren ikili platformun olanaklarının yeni çıkacak cep telefonlarına uygulanabileceğini, mobil telefon üreticilerine küçük ve etkili mobil cihazlar üretme olanağı doğduğunu söyledi.


Cepten arkadaş bulma sistemine Türk imzası

ORTAKLARI
arasında milli basketbolcu Murat Evliyaoğlu'nun da bulunduğu Trend Tech, cep telefonları için kullanıcının kendini gizleyebildiği dünyanın ilk chat yazılımını geliştirdi. Bilgisayarlarda kullanılan ICQ'nun cep versiyonu olan Chat-Walk adlı uygulama ile, telefon numaranı ve ismini gizleyerek, aradığın niteliklerdeki cep telefonu kullanıcıları ile mobil chat yapabiliyorsunuz.

Chat-Walk'u yaş ortalamaları 24 olan Barış Muslu, Özgür Zeytinci ve Yusuf İş adlı üç genç Ericsson Mobility World'de geliştirdi.

Chat-Walk'a, Turkcell 3300'den erişilebiliyor. Tüm Türkiye'de aynı anda kullanıma açılan Chat-Walk ile artık aynı ortamda bulunduğunuz insanlar ile chat'leşmek ve hatta tanışmak çok kolay. Hem de telefon numaralarını bilmeden.

Chat-Walk 3300, cep telefonunda internet bağlantısı gerekmeden, tıpkı ICQ'da olduğu gibi chat ortamı yaratan bir sistem. Barış Muslu, insanların tanımadıkları insanlarla konuşmayı sevdiklerini ve onların da sokaktaki insanların birbirine daha rahat ulaşmasını, aynı lokasyonda bulunan kişilerin birbiriyle kolayca iletişime geçmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Chat-Walk 3300, bulunduğunuz yerlerdeki diğer cep telefonu kullanıcıları ile telefon numaralarına ihtiyaç olmadan mesajlaşabileceğiniz bir platform. Chat-Walk 3300 dünyasında herkesin kendisine özel bir rumuz bulunuyor ve tüm mesajlar bu nick üzerinden gönderiliyor. Tüm rumuzlar tek olduğu için rumuzunu bildiğiniz her kullanıcıya mesaj atabiliyorsunuz.

Görmek istediğiniz herhangi bir lokasyonu da girerek buradaki kullanıcılar ile chat yapmaya başlayabiliyorsunuz. Mesaj atmak için tek yapmanız gereken, önce mesaj atmak istediğiniz kişinin rumuzunu yazıp boşluk bıraktıktan sonra mesajınızı ekleyip Turkcell 3300'e göndermek.

Chat-Walk 3300 dünyasına girmek için tek yapmanız gereken kayıt komutu ile beraber kullanmak istediğiniz nicki, yaşınızı, cinsiyetinizi ve yaşadığınız ili yazıp SMS olarak 3300'e göndermek.
Yazarın Tüm Yazıları