Babanın suçunun gölgesinde...

Güncelleme Tarihi:

Babanın suçunun gölgesinde...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2022 13:25

Güney Koreli yazar Jeong You Jeong’un ‘Yedi Yıllık Karanlık’ı babasının suçlarının cezalarıyla uğraşmak zorunda kalan, toplumdan tecrit edilmiş oğul hakkında sürükleyici bir roman. Yazar iki mükemmel kurguyla birlikte gerilim içinde gerilimi okuyucuya sunuyor.

Haberin Devamı

Güney Koreli usta yazar Jeong You Jeong ‘İyi Evlat’tan sonra Türkçeye çevrilen ikinci romanı ‘Yedi Yıllık Karanlık’ta ilk satırlarından itibaren gerilim dozu yüksek olacak bir romanın sinyallerini veriyor. Kitap ilerleyen sayfalarda gelecek karmaşıklıkları birkaç ipucuyla hissettirirken ilk başlarda basit bir kurgu gibi görülüyor. Ama hiç de öyle değil.
‘Yedi Yıllık Karanlık’ Güney Kore’de uzak bir kıyı köyünde yaşayan Sovon’un anlatımıyla açılıyor. 2011 yılında başlayan anlatımdaki kurgusal köy o kadar uzak ki GPS ile bile yeri bulunamıyor. Ve o kadar eski bir yerleşim ki gençlik kulübünün başkanı 61 yaşında.
Sovon, ‘Seryong Gölü Olayı’ndan sorumlu olan, hüküm giymiş bir katilin oğlu olduğunu söylüyor. Sovon, 2004’te Seryong Barajı’nın yeni güvenlik şefi olan babası Hyonsu, polis tarafından acımasız bir suçu iğrenç bir şekilde örtbas etmekle suçlandığında sadece 11 yaşında. Sovon’un babası, iddiaya göre küçük bir kızı öldürüyor. Soruşturma sürerken iki hafta sonra, barajın kapaklarını açıyor. Seryong Köyü’nün çoğunu yok ediyor. Sadece öldürdüğü kızın babası değil, dört polisi ve karısı Incu’yu da katlediyor. Dava mahkemelerde yol alırken, Sovon’un yeni hayatı akrabalarının arasında yürek burkan bir karışıklık içinde geçiyor. Hiçbir akrabası onu birkaç aydan fazla evinde tutmuyor. Sovon’un bir zamanlar hayran olduğu profesyonel beyzbol oyuncusu babasına karşı duyduğu utanç ve nefreti derinleşiyor her geçen gün. Houng’un oğlu olduğunun anlaşıldığı her seferde yaşayacak başka yer bulmak zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

‘İyi Evlat’ta ürkütücü bir anne katili portresi çizen Jeong, bu sefer babası akıl almaz cinayetler işleyen ve sonrasında toplumdan tecrit edilen genç bir çocuğun ıssız kaderini takip ediyor. Çaresiz Sovon, barajda ailesiyle birlikte aynı evde kaldığı eski güvenlik görevlisi Sıng Hvan Amca’ya ulaşıyor. Adamla birlikte her şeyden kaçıp sessiz, sakin bir hayat yaşayan Sovon’un, köyde yaşanan bir dalış kazasının ardından kimliği ortaya çıkıyor. Sıng Hvan Amca genci teselli etmek ve bir sonraki hamlesini planlamak yerine ortadan kayboluyor. Ertesi gün Sovon’a cinayeti ve Seryong Gölü Olayı’nın kurgusal bir anlatımı olan el yazması kitabı, bir kuryeyle ulaştırıyor. Bu bölüm, kitabın dörtte üçünden fazlasını kapsıyor. Karakterlerin çoğunun olayları nasıl deneyimlediğini ve yorumladığını göstermek amacıyla üçüncü tekil şahıs anlatımını kullanıyor yazar. Sıng Hvan Amca’nın metni, alkolik eski beyzbol oyuncusunun çılgın bir katil olduğu fikrine meydan okuyor. Sovon, anlatıcının, kızına anlaşılmaz derecede şiddet uygulayan babanın zihnine nasıl girdiğine şaşırıyor. Yazılanlar hayal ürünüyse, idama mahkûm babası için fayda sağlamayacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

Babasının eylemlerini anlamaya yönelik bir çocuğun yolculuğu ve ona yardımcı olacak el yazması, ustaca kurgulanmış psikolojik gerilim romanını derinleştiriyor. Jeong’un metinleri lirik ve neredeyse şiirsel. Özellikle Sovon’un karanlıkta kalan yedi yılını ve umutsuzca kendini insanlardan kaçırma girişimlerini anlatırken yazar okuyucusunu büyülüyor. Jeong hikâyenin bir bölümünün trajediyle bittiğini açıkça ortaya koyuyor. Ancak bunun neden ve nasıl olduğunu ortaya çıkarmak için de çok sayıda şoke edici sürprizi, ilerleyen sayfalara serpiştiriyor. Jeong’un karanlık ve kasvet yüklü karmaşık anlatısı şaşırtıcı bir sonuca varıyor. Öte yandan aile içi şiddet, alkolizm ve umutsuzluk gibi ana temaları ele alırken de yazar karakterlerine çok sert davranıyor. Farklı bir psikolojik gerilim romanı okumak isteyenler için ‘Yedi Yıllık Karanlık’ istediklerini fazlasıyla verecek gibi duruyor.

Haberin Devamı

Babanın suçunun gölgesinde...
Yedi Yıllık Karanlık
Jeong You Jeong
Çeviren: Derya Çelik
Doğan Kitap, 2022
416 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!