Kişi ve koltuk

OTTO Rehhagel.. Milyonları peşinden sürükleyen ve adına ‘futbol’ denilen sihirli oyuna kendini kaptırmışların unutmaması gereken bir isim..

O bir Kasparov, Karpov, Spassky, ya da Bill Gates değil.. Çünkü onlar, bilgilerini, sezilerini, hamlelerini sadece kendilerine saklayan, başkalarının öğrenmesine olanak tanımayan dahiler.. Yaptıkları işin gereği bu..

Otto Rehhagel ise, bildiklerini, gördüklerini, tecrübelerini, beyninin kıvrımlarında yenileşen fikirleri, başkalarının anlayışına sunmak ve onlara bunu en iyi şekilde uygulatmayı başarmak zorunda.. İşindeki becerisini ancak böyle kanıtlayabilecek.. Kısacası, aklını kendisine saklamak özgürlüğü ve kolaylığı, onun için büyük lüks..

Otto Rehhagel.. Sepp Herberger’in ülkesinin en büyük temsilcisi.. Werder Bremen’de 14 yıl teknik direktörlük yapan, 2.Lig’den aldığı ‘Bremen mızıkacılarını’ Alman 1.Lig’i ve Avrupa Kupalarında başarıdan başarıya koşturan adam.. Artık ‘elveda’ demek zamanı geldiğinde, Bremen’i ‘mızıkasız’ bırakan adam..

İşte o Rehhagel, daha sonra büyük paralar karşılığında Bayern München’e transfer oldu. Ama, sezonu tamamlayamadı. Üstelik, takım liderken.. Anlaşılan, ‘İmparator Franz’ takımda iki imparatorun bulunmasına, belki de ikincisinin birincisini yemesine fırsat bırakmamıştı!

Büyük düş kırıklığı içindeki Rehhagel, tam bir maceraya girişti.. 2.Lig’e düşen Kaiserslautern’in başına geçti. Hani, bir zamanlar Feldkamp yönetiminde şampiyonluğu kucaklayan, ligden düştüğü son maçta, başta Kuntz olmak üzere tribünlerde tüm eski yıldızlarının gözyaşı döktüğü Kaiserslautern’in..

Rehhagel, bu takımı da 2.Lig’den tekrar 1.Lig’e yükseltti. Kaiserslautern, çıktığı ilk yıl Alman 1.Liginde liderlik koltuğuna oturdu. Şu anda, ikinci Bayern München’in tam 7 puan önünde, koltukta poz veriyor. Hem de, son maçında Bayern’i 2-0 yenerek.. İmparator Franz’dan alınan intikamın acılığına bakın!

Bu inanılması güç olaylar ‘Grimm’den masallar’ değil, gerçeğin ta kendisi.. Otto Rehhagel’in başarısı, verdiği mesaj yüzünden de anlamlı:

‘Bir antrenör, çalıştırdığı takımda, sıfırdan 100’e kadar bütün değerleri üzerinde taşır.. 100’e kadar verebileni de vardır, sıfır olanı da..’

Ne demiş Machiavelli: ‘Koltuk kişiyi değil, kişi koltuğu yüceltir...’

ÖNEMLİ NOT: Bu yazı, Rehhagel, Yunan Milli Takımı’nın başına geçmeden yıllarca önce 10 Aralık 1997 tarihinde, tarafımdan kaleme alınmıştır. Yazıda, bir virgül değişikliği dahi yoktur. İsteyen, bu yazıyı 7 sene sonra aynen, bugüne uygulasın. (D.S)
Yazarın Tüm Yazıları