Kırmızının tonları

Haberin Devamı

Kırmızı, hayatımızdaki birçok farklı gelişmenin temelini oluşturuyor. Öncelikle çok dikkat çekici bir renk. Kullanıldığı alanlar, her zaman özen gösterilmesi gereken noktalar. Kırmızı elbise giymiş bir kadın, fiziki özellikleri ne olursa olsun her zaman ilk farkedilen kişi konumunda. Aynı şekilde kırmızı araba trafikte en dikkat çekeni. Hatta batılı ülkelerde yapılan istatistiklere göre; hız sınırını marjinal olarak aşmış kırmızı bir arabanın, aynı süratte giden farklı renkli bir araca göre ceza alma oranı daha fazla. Yani kırmızı sadece boğaları değil, insanları da kızdıran bir renk. Kırmızı aynı zamanda arzuları, hatta açlık duygularını harekete geçiren bir renk. Bu nedenledir ki birçok hazır yemek kuruluşu kırmızı rengi ağırlıklı olarak kullanmakta. Pizzacılar, hamburgerciler, dönerciler, köfteciler ağırlıklı olarak logo ve tanıtımlarında kırmızıya sarılıyorlar...
Spor sahalarında kırmızının manası ise yolun sonunun geldiğinin en basit ve kesin göstergesi. Hangi müsabaka olursa olsun kırmızı kart çıktığı anda orada o kişi veya kurum için sonun geldiği işaret edilir. Mühim olan spor karşılaşmalarında kırmızıya neden olacak hareketleri, eylemleri yapmadan kazanmayı başarmaktır. Hakkıyla galip gelebilmektir.
Türkiye Cumhuriyeti olarak 5. defa Uluslararası Olimpiyat Oyunları’na evsahipliği yapmak için başvuruda bulunduk. Her defasında yetkililerin kesinlikle başarılı olacağımızı ısrarla dile getirmelerine rağmen içine düştüğümüz durum tam bir kırmızı kart olayı. Beş defa biryere aday oluyorsan ve son oylamada rakibin 60’a 36 gibi neredeyse senin aldığının iki katı oy alıyorsa, buradaki yanlışı sana oy vermeyenlerde değil; kendinde aramalısın..
Sayın Gençlik ve Spor Bakanımızın “kına yaktırması” misali; ülkemizin müzmin hastalığı olan başkalarını suçlama mekanizmalarını devreye alıp işin içinden sıyrılamazsın. Trafik kazalarını canavarların sırtına, stat terörlerini bir grup kulüpleri temsil etmeyen kendini bilmezlere mal edemezsin. Kartının rengi ve dolayısıyla yüzü kızaran istifa eder, özür dileyerek sahayı terk eder.
Doping yaparak başkalarının emeğini çalmaya çalışan sporcularını korursan, iktidara tepki veriyorlar diye seyircileri uluslararası karşılaşmalarda dışarda tutarsan; sana da sonunda kırmızının en koyu tonunu taşıyan kocaman bir kart gösterirler...

Haberin Devamı


Komşu sana oy vermiyorsa
‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’ derler, ama galiba bu deyim artık bizim için geçerli değil.. İzmir’in 2020 EXPO adaylığı konusunda komşumuz Yunanistan’ın rakiplerimizden biri olan Dubai’yi destekleyeceği haberi gündeme bomba gibi düştü... Hatta bu konuda Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı belge sunduğu öne sürülüyor. EXPO 2020’nin İzmir’de yapılması ile en kârlı çıkacak 2. ülke kesinlikle Yunanistan. Hatta belki bizden bile kârlı çıkabilirler... Dünyanın dört bir köşesinden gelen yabancıların; İzmir’de konaklamaları sonrası, tatillerinin bir bölümünü de Ege Denizi kıyıları ve Yunan Adaları’nda geçirmek istemesi kadar doğal birşey olamaz... Buna rağmen, yakın ve dostane ilişkilerde bulunduğumuzun sık sık dile getirildiği Yunan Hükümeti; ekonomik olarak en sıkışık olduğu bu dönemde bile, Dubai gibi kendisine hiçbir ticari getirisi olmayacak bir ülkeyi destekleyeceğini açıklıyor… Eğer böyle yazılı bir belge var ise; bu belge iktidarın büyük bir yalnızlık içinde bulunduğunun ve dış politikamızın tamamiyle iflas etmiş olduğunun imzalı göstergesidir..

Yazarın Tüm Yazıları