Kırmızı şarapla puro nasıl eşleşir?

Kırmızı şarabı severek içiyorum, son aylarda puroya da başladım. Bana puroyla hangi yerli ve yabancı üzüm cinslerinden yapılmış şarapları içmemi tavsiye edersiniz?

Tanıdığım bir çok puro profesyoneli puroyla klasik şarabın içilmesine çok sempatik bakmasalar da ben aksine puro ile şarap içmeyi çok seven bir purocuyum. Şarap ve puroyu eşleştirmek aynen şarapla yemek eşleştirmek gibidir. İlk kaide bu operasyonda hiçbir kaidenin olmadığıysa da biraz düşünce ve deneme bazı kombinasyonların diğerlerinden daha başarılı sonuç vereceğini gösterecektir. Aynen şarap ve yemekte olduğu gibi amaç denge ve uyum sağlamaktır. Ne seçtiğiniz şarap ne de puro bir diğerini bastırmamalıdır.

Şüphesiz yıllardan beri puroyla birlikte içilmesi adeta ekmek peynir gibi bir gelenek haline gelmiş en önemli şarap cinsi 'fortifiye' denilen, çok basit bir ifadeyle üretimin bir aşamasında alkol takviyesi ile güçlendirilmiş 'Porto' şarabıdır. Ancak bu içkiyi normal kırmızı şarapla kesinlikle karıştırmayın. Tüm portolar çeşitli purolarla güzel uyum gösterirlerse de, olgun 'tawny'ler fiyat-kalite rasyosu değerlendirildiğinde en iyisidir. Bu şaraplar zengin renk, kompleks lezzet, derin gövde ve hafif şekerli tatlarını uzun süreyle tahta fıçılarda yıllandırılmalarına borçludur. Fortifiye şaraplara ikinci örnek ise 'sherry'dir. Puroyla mükemmel uyum gösteren sherry cinsleri 'manzanilla fino', ' oloroso' ve 'palo cortado'dır.

Şimdi klasik şaraplara geri dönelim. Öncelikle size, güç spektrumunun altında yer alan 'beaujolais nouveau' vb. genç (primeur), hafif şarapları onların lezzet ve keyfini bastıracak güçlü purolarla içmemenizi öneririm. Şarap-puro eşleştirilmesinde şişedeki üzüm cinsinden çok şarap yapımcısının şarap üretim tarzı ya da yaratmak istediği nihai ürün önem taşır.

(Devamı var.)
Yazarın Tüm Yazıları