Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar ŞenkayaYazarın Tüm Yazıları

Karne zamanı

Yıl içinde birçok anne-baba; okul tarafından çocuklarının ders gidişatından haberdar edilir.

Haberin Devamı

Okul ve ebeveynler arasındaki bu iletişimin yıl sonunda da tekrarlanması, anne-babaların sorunlu dersler hakkında öğretmenlerle görüşme ve işbirliği yapması önemlidir. Anne-babalar, çocuklarının dersleri ve başarısızlık nedenleriyle ilgili bilgi sahibi olduklarında, konuyu en uygun şekilde ele almaları ve ilişkiyi bozmadan çocuklarına yardım edebilmeleri mümkündür.
Çocuğunuzla konuşmadan önce bu soruların cevaplarını öğrenin...
? Duygusal sorunlar, öğrenmeyi ne derece etkiler?
- Çocuklar, zekâdan bağımsız olarak, hangi yaşta olursa olsunlar duygusal süreçlerine bağlı bir akademik performans gösterirler.
- Dikkat bozukluğu vb. sorunlar, bazen başarısızlık için başlı başına bir neden, bazen de pek çok şeyin sonucudur.
- Kaygı, ifade edilemeyen olumsuz duygular, özgüvenle ilgili sorunlar, büyüme ile önceliklerin değişmesi gibi ruhsal süreçler, öğrenme becerilerini ve akademik performansı doğrudan etkiler.
- Çocuğunuzun gelişimsel dönem özellikleri ve onunla kurulan ilişki kalitesinin yanı sıra aile ortamı da akademik başarısızlığa neden olacak pek çok duygusal iniş çıkışlar yaratabilir.
? Sorun, akademik mi gelişimsel mi?
Bazı çocuklar, zeki olmalarına rağmen bazı güçlükler nedeniyle akademik çalışmaların gerisinde kalabilir. Bu çocukların ileriye gitmeleri için önce var olan boşlukların tamamlanması gerekir. Eğer çocuğunuzun herhangi bir derste başarısız olmasına yol açabilecek spesifik bir sorundan şüpheleniyorsanız, okul ile işbirliği içinde bir uzmandan yardım alın.
? Çocuğunuzun problemli dersiyle ilgili okulun bir planı var mı?
Dersteki başarısızlığın akademik olduğuna kanaat getirdiyseniz, söz konusu dersle ilgili eksiklerini gidermesinde okulun ne gibi bir katkısı veya önerisi olabilir, araştırın (ek kurslar, özel ders, tavsiye edilen kitaplar vs).
? ıleriki akademik hayatında başarılı olabilmesi için çocuğunuzu evde nasıl desteklemelisiniz?
- Anne-baba olarak şu soruları sorun: Çocuğunuzun özellikle üstünde durması gereken bir konu, var mı? Bu konuda gelişimine yardımcı olabilecek oyunlar ya da projeler nelerdir?
KONUşURKEN SAKıN OLUN
Düşük notların bulunduğu bir karneyi kabullenmek elbette kolay değildir. Fakat anne-babaların karne konuşmasını yapmadan önce çocuklarının derslerindeki başarısızlığını tamamen içlerine sindirdiklerinden emin olmaları gerekir.
Anne-babalar kendi içlerindeki öfke, üzüntü veya hayal kırıklığıyla yüzleşmezlerse çocuklarıyla konuşma sırasında “Bu senin suçun”, “Derse dikkatini verseydin ve çalışsaydın karnende bu kırık(lar) olmazdı” gibi sözler sarf edebilirler. Bu sözler, genellikle çocuklar için kırıcı olur. Dahası, onların “Ben başarısızım/ yetersizim/ zeki değilim”, “Bu okul bana göre çok zor” ya da “Daha yüksek notlar alsam, anne-babam beni daha çok severdi” gibi olumsuz çıkarımlar yapmalarına yol açabilir.
Unutmayın siz çocuğunuza yüklendikçe o da sorunu dışsallaştıracaktır. Sorunu dışsallaştıran çocuklar, hep başkalarını ya da durumları suçlarlar ve kendi payları ile ilgili düşünmekten giderek uzaklaşırlar.
Başarısızlığın nedenlerini konuşurken, “Ne yapsaydı daha başarılı olabilirdi?” sorusuna birlikte cevap arayın. Elbette kendisi dışındaki diğer faktörleri de düşünün. Nedenleri bulmanız, çözüme ulaşmanızı kolaylaştırır.
Özetle çocuklarının karnelerine yorum yapmadan önce anne-babalar, mutlaka sakin ve yargılamayan bir tutum takınmalıdır.
Nedeni ne olursa olsun ya da karnede görülen başarısızlık kimin suçu olursa olsun anne-babaların çocuklarıyla karne konuşmaları yaparken üzgün ve öfkeli bir tutum takınmaları, onları daha çok yaralayacaktır.
Diğer yandan anne-babalar, çocuklarının karneleri ya da sıkıntılı olduğu derslerle ilgili kırıklıklarını, öfkelerini ve suçluluk duygularını da anlayıp kabul etmelidir. Çocuklarının ağlamaya ihtiyaçları varsa anne-babalar buna izin vermeli, onları sakinleştirdikten sonra gerçekleri konuşmalı ve gelecek için etkin planlamalar yapmalıdırlar.
EK ÇALIşMA AÇIKLAMASI
Çocukların geride kaldıkları dersleri yakalamak veya bazı eksiklikleri tamamlamak için yaz boyunca birtakım ek çalışmalar yapmaları gerekebilir. Anne-babalar, bu durumu sakin ama kararlı bir tavır içinde şöyle açıklayabilirler: “Bu yıl matematik dersinde biraz zorlandın. O yüzden bu dersin notu karnende diğer derslerinden daha düşük. Öğretmenin ve ben; gelecek yıllarda matematikte zorlanmaman için bir plan yaptık. Tatil boyunca seninle haftanın belirli gün ve saatlerinde eksik olduğun konuları çalışacağız. Yazın düzenli çalışarak hem okula eksiklerini gidermiş olarak döneceksin hem de seneye karnende bu çalışmanın karşılığını göreceksin.”

Yazarın Tüm Yazıları