Kanayan diÅŸ etleri

DİŞETİ ve dişi destekleyen dokuların, rahatsızlıklarının erken dönemdeki ilk habercisi dişeti kanamalarıdır.

Haberin Devamı

Toplumdaki diş kayıplarının(diş çekimlerinin) yüzde 70’i bu dişeti hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Dişeti rahatsızlıklarının ilk belirtilerini bilmek ilerdeki diş kayıplarını önlemesi açısından çok önemlidir. Bu belirtileri ana başlıklar olarak sıralarsak:
Diş fırçalama sırasında ve sabahları ağızda kanama; kırmızı ve şiş diş etleri, ayrıca dişlerin arasından gelen iltihaplı akıntı, rahatsızlığın en önemli bulgularıdır. Bu belirtilere sürekli ağız kokusu da eşlik eder.
DiÅŸ eti rahatsızlıklarının en önemli nedeni diÅŸler üzerinde biriken bakteri plağı, diÅŸ taşı ve tartarlardır. Ayrıca sigara kullanımı, genetik miras, ÅŸeker hastalığı, diÅŸ gıcırdatma ve uygunsuz yapılmış kaplama ve protezler diÅŸ eti rahatsızlığı tetikleyen diÄŸer etkenlerdir. Rahatsızlık baÅŸlangıçta diÅŸetinde problemlere, ileri dönemlerde kemiÄŸe ulaÅŸarak çene kemiÄŸinde erimeye neden olur. Sonuç olarak diÅŸler sallanır ve düşer.Â
NELERE DÄ°KKAT ETMELÄ°
Günlük etkin diş bakımı ve fırçalama bu rahatsızlıkları önlemek için ilk koşuldur. Özellikle gece yatmadan önce, doğru metotla dişlerin fırçalanması en basit ve gerekli olan koruyucu tedavidir. Düzenli diş ipi, diş arası fırçası ve ağız gargaralarını kullanmak, plak oluşumu engelleyen önemli yöntemlerdir. Günlük ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilir; ancak tamamen önleyemez. . Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi bu nedenle önem arz eder.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Belli periyotlarla(6-12 ay) diş hekiminin yapacağı diş taşı temizliği ile dişler üzerinde birikmiş olan tüm eklentiler ağız ortamından uzaklaştırılmış olur. Diş taşı temizliği genellikle dişetlerinin tekrar sağlığına kavuşması için yeterli bir tedavidir. Ancak periodontal problemler kemiği kadar ulaşmış ise sadece diş taşı temizliği yeterli olmayabilir. İlerlemiş periodontal rahatsızlık döneminde ise tedavi için çeşitli cerrahi işlemler yapılır.
Ayrıca diş taşlarının içinde bulunan zararlı bakterilerin vücudumuzun diğer organlarına kan yoluyla taşındığı da unutulmaması gereken bir gerçektir. Diş plağının 1miligramında 200milyon civarı vücuda zararlı bakteri bulunur. Son yıllarda yapılan araştırmalar diş taşlarının içinde bulunan bakterilerin, atardamar dokusunda biriktiğini ortaya koymuştur. Bu durum damar sertliğine yol açmakta ve kalp krizi riskini arttırmaktadır.
   Günlerinizi saÄŸlıklı geçirmeniz dileÄŸiyle...Â

 

Yazarın Tüm Yazıları