İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal başarısı

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi ekonomi ve finans alanında Türkiye’nin en başarılı yönetimlerinden birine sahip. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun sık sık dile getirdiği üzere yatırımlar ya bütçeden karşılanarak ya da borçlanarak yapılıyor. Finansal olarak getirisi olmayan yatırımların hepsi Büyükşehir’in bütçesinden karşılanıyor. Paran yoksa yapma, oluncaya kadar bekle ve yap prensibi...


Diğer taraftan, finansal getirisi olacağına inanılan yatırımlar ise gelirlerine paralel olarak ortaya çıkarılan borçlanma takviminin kullanılması suretiyle yapılıyor. Gelirin varsa borçlanabilirsin ve borcunu da zamanında ödersin prensibi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımlarında borçlanabilmek için uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından derece (rating) alıyor. Önceki gün uluslararası derecelendirme kuruluşlarından biri olan Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada İzmir Büyükşehir’in kredi notunun AA+ olduğu açıklandı. Son yılların yükselen değeri olarak sık sık gündeme gelen Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin aynı kurumdan aldığı derece BB+.
Diğer bir değişle İzmir Büyükşehir’in kredi notu ülkenin kredi notunun kat kat üstünde. Prensip olarak bir ülkenin kuruluşunun veya belediyesinin ülke notunun üstünde kredi derecelendirmesi alması çok zor ama yaptığı uygulamalar ve gelir-gider yönetimi ile İzmir bunu başarmış durumda.

Haberin Devamı


Bu gelişme kesinlikle bir günde oluşmadı. Başkan Kocaoğlu’nun liderliğinde geçen 10 yıllık dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi borç ödemede birçok ili geride bırakarak açık ara liderliğe oynadı. Bunun vatandaşlar için anlamı, “Büyükşehir Belediyesi, İzmirliler’den gelen her türlü talebi karşılayacak yatırım gücüne sahip olduğu gibi dünyadaki en ucuz faizle borçlanmaya hak kazanmıştır” demektir.


İzmir Büyükşehir aynı zamanda yatırımlarda sürdürülebilirlik ilkesini de gerçekleştirmiş bir belediye görünümünü vermektedir. İzmir’i diğer büyükşehir belediyelerinin notlarıyla karşılaştırmayacağım ama küçük bir ipucu vermek gerekirse, en iyi belediyenin uluslararası kuruluşlarca saptanmış notu ülke notuna eşit diyebiliriz. İşte yıllardır dürüst belediyecilik yaparak, çalmadan, dolandırmadan başkanlık yapmanın en güzel göstergesi burada yatıyor.
AA+ en üst seviyenin bir altında bir not olmakla beraber, bugün Fransa, ABD ve İtalya gibi ülkelerin ekonomilerinin borçlanma notu olarak uygun görülen bir derecelendirme. Görüldüğü üzere belediyecilikte istikrarlı büyüme ve yönetimin en güzel adreslerinden biri İzmir olarak gösterilebileceği gibi belediyelerde finansal başarı ve sürdürülebilir büyüme de çağımızın en geçerli akçesi olsa gerek.

Yazarın Tüm Yazıları