İnciraltı’nda yeni bir oyun mu sahneleniyor?

Haberin Devamı

EXPO 2020’nin yapılacağı İnciraltı Bölgesi için çıkarılan imar kanunu İzmir’deki tüm kurum ve kuruluşların ortak fikirde buluşması ile hazırlandı. Yeşilin korunmasında, yapılaşmanın düşük tutulmasında azami gayretin gösterildiği planlar; bakanlıkların, belediyelerin, ilgili ilgisiz tüm odaların ortak akılda birleşmesi sonucunda ortaya çıkarıldı. İmar için ortak akılda buluşulduktan sonra buraya özel bir kanun ile kesinleştirildi.

Dört kat ve 0.6 emsal gibi düşük bir yapılaşma izniyle ortaya çıkarılan plan, yıllardır sürüncemede bırakılan arsa sahipleri için en azından çözüm üreten bir umut ışığı oldu. Düşük yapılaşma olarak nitelendirilmesinin sebebi; hemen otoyolun karşı tarafında 10-12 kat ve 3.5 emsal yapılaşma izinlerinin olması. Bu fark bile İnciraltı arazilerinin ne kadar çevreyi koruma amaçlı bir imara sahip olacağının en büyük göstergesi...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde EXPO’nun konumlandırma aşamasında kent ormanı diye adlandırılan alanda ağaç kesilmeden bir yapılaşma talebi gündeme gelmişti. Geçici olarak hazırlanan EXPO 2020 alanı teşhir binaları görsellerinde bu ormanın neredeyse yok ediliyor olması aşırı tepki toplamıştı. Ağaç kesimine karşı çıkanlar, haklı olarak bu konunun tekrar incelenerek daha doğru bir planlamanın yapılmasını talep ettiler.

Bu planların geçici olduğunun açıklanmasının ardından bu defa İnciraltı Bölgesi’nde 400 bin metrekare alışveriş merkezi yapılabileceğine dair bir iddia ortaya atıldı.

Sanki tüm İnciraltı’nın dev bir alışveriş merkezine dönüştürüleceği hissi yaratılmaya çalışılıyor. Ne hesaba kitaba uyan, ne de yapılması halinde hiçbir şekilde rantabilite hesaplarını kaldırmayan bu iddiaların arkasındaki grupların, hatta bazı odaların amacının ne olduğu İzmirliler tarafından sorgulanmakta.

Bugünlerde toplumun hassas olduğu “yeşil alanlar üzerine AVM yapılacak” söylemini kendi hedef ve çıkarları için kullanmak; İzmir’in kalkınmasında belkide bugüne kadar yapılmış en büyük projelerinden biri olarak kabul edilen EXPO 2020 adaylığımız için yapılmış en büyük sabotaj olarak algılanmalıdır.

Haberin Devamı

İzmir’in geleceğinde çok önemli bir yere sahip olacak bu bölge için son bir gayretle yeni bir oyunun daha sahnelenmekte olduğunu görmemiz ve bu tür girişimlere karşı tavrımızı buna açık ve net bir biçimde belirlememizin zamanı geldi kanısındayım...

Yazarın Tüm Yazıları