Herkesin bir benzeri olduğu doğru mu?

Güncelleme Tarihi:

Herkesin bir benzeri olduğu doğru mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 09:49

Herkesin bir benzeri var mıdır? Fiziksel özellikler genetik faktörler benzerimiz olmasında ne kadar etkilidir? Bilim bu konuda ne diyor? İşte sorularınızın cevabı..

Haberin Devamı

Fiziksel özellikler genetik faktörlerle şekilleniyor. Aslında genlerimizin yüzde yüzünü tüm insanlarla paylaşıyoruz. Ancak bu tüm genlerin aynı özelliklerle dağıtıldığı anlamına gelmiyor. Çünkü gen varyasyonları o kadar fazla ki tamı tamına aynı özelliklere sahip olan genlerin aynı şekilde bir araya gelmesi ihtimali çok düşük. Örneğin tek yumurta ikizlerinin birbirlerine tıpatıp benzemelerinin nedeni aynı genlerin aynı varyasyonlarını taşıyor olmaları.

Bir ikiniziniz yoksa da dünya üzerinde bir yerlerde tıpkı sizin gibi görünen bir benzeriniz olabilir. Cornell Üniversitesi’nden genetiksel görünüm varyasyonları üzerinde araştırmalar yapan Michael Sheehan, “Genler tıpkı iskambil kağıtlarına benzer. Bu kağıtları karıştırdığınızda art arda aynı sırayla dizilmelerini beklemek saçma olur. Ama yüzyıllar boyunca karıştırdığınızı düşünün. Bir noktada önceki bir dizilim mutlaka tekrar edecektir” diyor.

Haberin Devamı

Bilim insanları insan yüzüne şekil veren kaç adet gen olduğunu henüz çözebilmiş değil. Yüz şekli söz konusu olduğunda işin içine öyle çok faktör giriyor ki bunların hepsini belirleyen genleri tek tek tespit etmek gerek. Örneğin kaş aralığı, burun şekli, alın ve çene yapısının her biri başlı başına incelenmeli. Diğer taraftan, evrimsel tarihe hızlıca göz attığımızda birebir benzerliğin çok fazla kullanılmadığını, aynı annebabadan doğan çocuklar için bile farklı genlerle yaratılan bir çeşitliliğin desteklendiğini görebiliriz. Ama tabii şu anda dünya üzerinde yürüyen insan sayısı 7 milyarı geçmiş durumda. Sayımız arttıkça bize benzeyen birisiyle karşılaşma ihtimalimiz de artıyor. Yine de herkesin böyle bir benzeri olduğunu iddia etmek yanlış.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!