Hellimli, pekmezli yumurtalı ekmek

Yumurtalı ekmekler yaptım bu hafta. Kızarmış yumuşacık hellim peyniri ve üzüm pekmezli bir sosla hazırladığım kahvaltı tabağını taze üzüm taneleriyle tamamladım. Aroma verip pekmezin kekremsiliğini alması için, rakı yerine iki üç adet rezene tohumu da kullanabilirsiniz

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 Kişilik)
(Yumurtalı ekmek için)
Tost ekmeği 8 adet
Yumurta 3 adet
Süt 1 çay kaşığı
Tuz 1 fiske
Hellim peyniri 250 gram
Zeytinyağı
(Kızartmak için)
Ayçiçeği yağı 250-300 ml.
(Sos için)
Üzüm pekmezi 150 gram
Şıra 5 yemek kaşığı
Rakı 5 yemek kaşığı
Tereyağı 1 tatlı kaşığı
İri üzüm 20 - 25 adet

YAPILIŞI

Hellimi enine sekiz eşit parçaya kesin ve soğuk su dolu bir kapta dolaba alın. Bir saat beklettikten sonra tuzunu hafifçe atmış halde sudan çıkarıp kâğıt peçetede kurutun. Sos için pekmez ve üzüm şırasını küçük bir sos tavasında, orta ateşte karıştırarak, hafifçe ağdalaşana kadar pişirin. Bu aşamada rakıyı ekleyin ve biraz daha pişirip alkolünü uçurun. Sos hafifçe koyulaştığında (çok kıvam aldırırsanız ılındığında akmayacak hale gelebilir) bir tatlı kaşığı tereyağını ilave edip güzelce yedirdikten sonra, ikiye kestiğiniz üzümleri ekleyin. Üzümlerin kabukları bir-iki dakika sonra soyulmaya başladığında tavayı ocaktan alın. Sizi rahatsız edecekse elinizi yakmadan kabukları çıkarın. Masaya oturacağınızda yumurtayı süt ve bir fiske tuzla güzelce çırpın. Ekmekler için ayçiçeği yağını kızartma tavasında kızdırın. Başka bir tavayı da hafifçe kızdırıp içinde azıcık zeytinyağı gezdirin ve hellim peynirlerini altlı üstlü, renk alana dek kızartın. Bu arada yumurtaya buladığınız ekmekleri kızgın yağda ikişer üçer, altlı üstlü kızartın. Hepsi hazır olduğunda ekmekleri tabaklara alın, hellim ve üzümlü sostan dökün. Bir kat daha ekmek koyup yine hellim, sos ve üzümle tamamlayarak servis edin.

Haberin Devamı


Sumak ve tarhana
için Maraş’a


Bu mevsimde Maraş’ta frikli tezgâhlarla karşılaşırsınız. Bu, Maraş’ta tarhanaya verilen isim. Ekşitilip kekik ve yarma buğdayla karıştırılan yoğurt yaz sıcağında kurutulduktan sonra kış boyunca tüketiliyor.
=Taze ve yaş olanı bademle beraber çok lezzetli bir atıştırmalık da olabilen Maraş tarhanasının kurutulmuşu, acılı
ve kaymaklı gibi çeşitleri Türkiye’de her yere kargoyla yollanıyor. Google’a ‘Maraş tarhanası’ yazın, siparişi
nerelere verebileceğini göreceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları