Hayat daha ahlaksız

Diziler ahlaksızlığa özendiriyormuş! Son haftanın gazetelerine bakın, o haberlerin hiçbiri bir dizi senaryosu değil.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldığı bir toplantıda, “Dizilerde karşı cinsler arasındaki ilişkiler ve ensest ilişkiler toplumun tahammül sınırlarını zorluyor, ciddi eleştiriler alıyor” dedi. Aklıma geçen hafta Mahir Günşiray’ın bizim ekipten Hakan Gence’ye verdiği röportaj geldi. ıffet dizisinde ‘Ali ıhsan’ karakterini canlandıran Günşiray, diziden ayrılmaya karar vermiş sebebini de eşinin tecavüzcüsüyle kızını, rol gereği de olsa evlendirmiş olmaktan duyduğu rahatsızlığa bağlamıştı.
ıçten içe hak verdim Arınç’a ve düşündüm, ‘Asmalı Konak’tan ‘Yaprak Dökümü’ne ‘Aşk-ı Memnu’dan ‘ıffet’e ve hatta ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’ye kadar çok seyredilen diziler de tecavüz, dayak, aldatma gırla… Bunları seyrede seyrede normalleştiriyor muyuz artık?
Fikirlerine her zaman çok değer verdiğim Gani Müjde’ye dedim ki, “Doğru söylüyor galiba Arınç; bu ahlaksızlıkların legalleşmesinde dizilerin etkisi var değil mi?”
Müjde her zaman olduğu gibi farklı bir pencere açtı bana: “Entrikayla ahlaksızlığı hele hele ensesti birbirine karıştırma” dedi ve ekledi: “Dizilerde ensest yok. Olursa cezası çok ağır olmalı zaten. Dizilerde gördüğün entrika. Üç çocuklu mutlu bir ailenin sıradan hikayesini dünyanın hiçbir yerinde hiç kimse izlemez, unutma.”
Telefonu kapatmadan önce de işte bu yazıya başlık olacak cümleyi sarf etti: “Hayat dizilerden çok daha ahlaksız…”
Tokat’ta 19 ve 16 yaşlarındaki kızlarıyla ensest ilişki kuran anne baba gibi…
Ayşe Hanım’ın ayrı yaşadığı eşi tarafından üstelik de 8 yaşındaki kızının gözü önünde ‘devlet koruyamadığı için’ öldürülmesi gibi.
Cezbelenenleri badeleyen yani erkek-kadın ayırt etmeden ‘müridleri’ ile “Cennete giderken sizi de yanımda götüreceğim” deyip cinsel ilişkiye giren ‘şeyh’ gibi…
Isparta’da 16 yaşındaki öğrencisini hamile bırakan üç çocuk babası öğretmen gibi…
Elektrik hattındaki arızayı gidermek için gittiği gölette boğulan TEDAş işçisinin evinin elektriğinin 34 lira borcundan dolayı yine TEDAş tarafından kesilmesi gibi…
13 yaşında bir kız çocuğunun 26 kişinin tecavüzüne uğramasına, ‘kendi rızasıyla’ kararını veren mahkeme gibi…
Bunların hiçbiri bir dizinin senaryosunda yok.
Ama biz bir diziymiş gibi sadece izliyoruz o da ayrı…

Yazarın Tüm Yazıları