Günü anlatan iki haber

Borsa hem 30 bin puanı aştüı hem de yeni rekor seviyeye imza attı. İşyem hacmi düşük kalsa da temel trendde değişiklik yok. Hedef hala 3 sent ya da 40 bin seviyesi.

Haberin Devamı

Fransa Başbakanı Dominique De Villepin’in “Türkiye Güney kıbrıs’ı tanımadan müzakereler başlamamalı” açıklamasına dün Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan da destek geldi. Fransız Le Figaro gazetesi dün ismi açıklanmayan bakanlara dayanarak verdiği haberinde Chirac'ın Salı günkü  kabine toplantısında Villepin'e katıldığını söylediğini bildirdi. Gazete söylenenlerin özü olduğunu ifade ettiği cümlesinde, "Başbakan'ın da dediği gibi, Birliğin  üyelerinden birini tanımayan bir ülkeyle müzakerelerin başlatılması tahayyül edilemez" ifadesine yer  verdi.

Temmuz ayında enflasyon beklentilerin de altında gerçekleşti. Tüketici fiyatları yüzde 0,57, üretici fiyatları ise yüzde 0.74 oranında gerileyince yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.82’ye, üretici fiyatlarında ise yüzde 4.26 seviyesine gerilemiş oldu. Bu rakamlarla son 37 yılın en düşük enflasyon seviyesine de ulaşıldı. Enflasyondaki gerilemenin en önemli nedeni ise tarım ve gıda fiyatlarındaki gerileme. Burada önemli bir mevsimsellik etkisi sözkonusu yani yaz aylarının bereketi ve Rusya ambargosu nedeniyle tarım ve gıda fiyatları ciddi oranda ucuzladı. Ayrıca temmuz ayı içinde maku zammı olmadığı için elektrik gaz ve suda fiyat değişmedi. Bu arada kira ve eğitim harcamalarındaki yükseliş eğilimi son iki yıldır olduğu gibi devam ediyor.

Haberin Devamı

Bugün piyasaların gündeminde bu iki haber var. Bu iki haberin de birebir etkisini piyasa rakamları üzerinde görmek mümkün. Chirac’ın Villepin’i desteklediği iddia edilen sözleri piyasalar üzerinde hemen hemen hiç bir etki yapmazken son üç gündür kar satışlarının etkili olduğu piyasada enflasyon rakamlarındaki iyimserlik yeni bir yükseliş dalgası yarattı ve enedksi 30 bin puanı aştı hatta 30 bin 250 puan ile yeni bir tarihi zirveye imza attı. Ama bu tarihi zirve daha önceki rekorlarla kıyaslandığında daha düşük bir işlem hacmi ile gerçekleşti. Bu nedenle de kar satışının henüz sona ermediğini ve önümüzdeki günlerde endeksin yeniden 29 bin 900 puana sarkabileceği düşünülüyor. Fakat ne temel trendde ne de oyun kurgusunda değişen bir şey yok.

Yazarın Tüm Yazıları