Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'den Kairos açıklaması: İhbar var incelemeye aldık

Güncelleme Tarihi:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkciden Kairos açıklaması: İhbar var incelemeye aldık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 10:30

Yeni bir ‘saadet zinciri’ olarak Türkiye’de faaliyet geçen ve 50 bin kişiden 25 milyon dolar para toplayan Kairos Planet ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hürriyet’e özel açıklamada bulundu. Bakan Tüfenkci, Kairos ile ilgili, kendilerine de şikâyet başvurularının olduğunu belirterek “Şikâyet konusu uygulamalar bakanlığımızca ilgili kanun ve mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenmek üzere denetim programına alınmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Londra’da Kurulu bir tabela firması üzerinden hareke geçen Kairos, Türkiye’de 10 ayda 50 bin kişiden 25 milyon dolar para topladı. Piramit satış sistemi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkciden Kairos açıklaması: İhbar var incelemeye aldık

ile faaliyet gösteren Kairos, belirli tutarda paket satışı yaptığı üyelerinden, bilgisayarlarını günde 10 saat açık tutmasını istiyor.

ÖZEL DÜZENLEMELER YAPILDI
Türkiye’de Kurulu herhangi bir şirketi bulunmayan Kairos ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tüfenkci, “Son yıllarda şikayet yoğunluğunun giderek artması ve çok sayıda insanın mağdur olması gerekçeleriyle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve uygulama yönetmeliklerinde; network marketing, çok katmalı pazarlama, ağ pazarlama vb. isimlerle adlandırılan, ancak zaman zaman tüketici mağduriyetine yol açabilen ve geleneksel satış-pazarlama yöntemleri dışında olan organizasyonlara ilişkin olarak özel hüküm niteliğinde düzenlemelere yer verilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

PİRAMİT SATIŞ SİSTEMİ YASAK
Bakan Tüfenkci, en çok mağduriyeti piramit satış sistemlerinin yarattığına dikkat çekerek anılan satış sisteminin yasak olduğunu aktardı. Bakan Tüfenkci ilgili kanunun 80’inci maddesinin birinci fıkrasının “Katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemi’ şeklinde düzenlendiğini hatırlattı. Aynı maddenin ikinci fıkrası ise “Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaktır” şeklinde düzenlenmiş.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkciden Kairos açıklaması: İhbar var incelemeye aldık

SATIŞI DA REKLÂMI DA YASAK

Haberin Devamı

 Bakan Tüfenkci “Söz konusu sistemlere dayalı satış ve pazarlama faaliyetlerinin işletilmesi ve reklamı yasaklanmıştır” dedi.

O İŞİN CEZASI DA VAR
Bakan Tüfenkci, piramit satış sisteminde sorumluları ile ilgili ceza hükümleri de olduğuna işaret ederek “Kanunun ‘Ceza hükümleri’ başlıklı 77’inci maddesinin 17’inci fıkrasında yer alan; ‘… Piramit satış sistemini başlatan, düzenleyen veya toplantı, elektronik posta veya diğer birçok kimsenin de katılımını sağlamaya elverişli yöntemlerle yayan veya böyle bir sistemin diğer bir şekilde yayılmasını ticari amaçlarla destekleyenler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanır” hatırlatması yaparak “Bu düzenlemeye aykırılığa ilişkin cezai müeyyide öngörülmüştür” şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkciden Kairos açıklaması: İhbar var incelemeye aldık

KAİROS BİZE DE İHBAR EDİLDİ

Haberin Devamı

Bakan Tüfenkci, Kairos ile ilgili kendilerine de bir dizi başvuru olduğuna işaret ederek “Bakanlığımıza son dönemde ulaşan başvurularda Kairos Teknoloji ya da Kairos Planet unvanlarıyla ifade edilen sistemin yasal olup olmadığı sorulmakta veya sistemin esasen bir piramit yapı olduğuna yönelik ihbarda bulunularak gerekli denetimlerin yapılması talep edilmektedir” dedi.

ŞİRKET YURTDIŞINDA, İNCELEMEYE ALDIK
Bakan Tüfenkci açıklamasının devamında “Bu kapsamda yapılan araştırmada, ülkemizde sistem faaliyetlerini yürüten ticari bir işletme bulunmadığı ve adı geçen şirket merkezinin İngiltere olarak gözüktüğü bununla birlikte kendisini sistemin Türkiye distribütörü ya da temsilcisi olarak tanıtan çok sayıda kişi olduğu tespit edilmiş olup, şikayet konusu uygulamalar Bakanlığımızca 6502 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenmek üzere denetim programına alınmıştır” dedi.
dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!