Göz görmese de gönül duyar

Görmek, duymak, konuşmak, dokunmak, vs. aslında ne büyük lüks... Ülkemizde bunlardan birini ya da birkaçını birden yapamayan sekiz buçuk milyondan fazla kişi var...

Haberin Devamı

Onlar Andre Gide’in bir romanını ellerine alıp, gece yatağa yatıp, gözlerinden uyku akarken, dur şu sayfa da bitsin de öyle uyuyayım diye diye ellerindeki romanının sonunu getiremiyorlar.
Dışarıda yağmur yağarken cam önünde bir koltukta Amin Maalouf ile bir dünya seyahatine çıkamıyorlar.
Halil Cibran’ın ‘Gönül Sırları’nı dinleyemiyorlar.
Hoş bunu engelli olmayıp ama yine de yapmayan o kadar çok insan var ki... Lafı fazla uzatmayayım, ‘Bir fark yaratsak yeter, Türkiye’ye değer’ sloganıyla yola çıkan Türk Telekom geçen hafta Türkiye’nin ilk görme özürlüler telefon kütüphanesini hizmete soktu. GETEM (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı) ile ortak hazırlanan projede birbirinden değerli yazarların 237 eseri gönüllüler tarafından seslendirildi.

Haberin Devamı

SİZ DE KİTAP OKUYABİLİRSİNİZ

Projenin tanıtım filminde görme engelli bir genç, sıcacık kahvesini alarak camın önündeki koltuğa oturuyor, telefonuna kodladığı (800) 219 91 91’i çevirerek Dostoyevski’nin dünya klasikleri arasındaki eseri ‘Suç ve Ceza’nın baş kahramanı Raskolnikov’un hikayesine ortak oluyor...
Tanıtım filmi, döneme uygun olması açısından Ukrayna Kiev’de çekilmiş. 1800’lü yıllardaki St. Petersburg saman pazarı yeniden inşa edilmiş. 150 yardımcı oyuncu ve kostümleriyle o dönem canlandırılmış.
Bu kitapları seslendirenler tiyatro ve dublaj sanatçıları değil. Ben, siz ya da yan komşunuzun kızı... GETEM’in web sayfasında gönüllü okuyucu olmak isteyenler için bilgilendirici bir bölüm hazırlanmış. Neyi nasıl okuyacağınıza kadar her şey burada yalın bir üslupla anlatılıyor. Eğer dinleyici ara vermek isterse, tekrar en başa dönmesin ve hatta kaldığı yerden devam edebilsin diye track’lar yani ayraçlar kullanılıyor. Burada ticari bir çalışma söz konusu olmadığı için kitaplar için yayıncıya ya da yazara telif de ödenmiyor.
Yani siz de nefesinize, sesinize ve gönlünüze güveniyorsanız, beğendiğiniz bir romanı, anlatılan kurallar çerçevesinde okuyarak bu kütüphaneye hediye edebilirsiniz. Bu çalışma tabii ki sadece görme engelliler için... Görme engelli tüm kitap dostları GETEM’E engelli olduklarını belgeleyen raporu ilettikten sonra (212) 359 75 38 no’lu telefondan bir üyelik şifresi alıyor ve bu hizmetten sadece sabit telefon hattını kullanarak faydalanabiliyor.
Ve bir kitap tutkunu olarak müjdelerim: Bir haftada GETEM’in üye sayısı 400 civarında bir artış gösterdi...

Haberin Devamı

Nadire Hanım’ın kirpikleri hâlâ kadınların top ten’i

Glokom ilacından yola çıkılarak hazırlanan kirpik uzatıcı ürünü kullanan Nadire İçkale yazısının gördüğü ilgi beni bile şaşırttı. Nadire Hanım’ı aradım, durumu anlattım. Kendisine faydalı olan her şeyi başkalarıyla paylaşmak istiyormuş.  Nadire Hanım şimdi de Sinop’tan getirttiği bir şampuanın peşinde. Saçlarının gürleştiğini ama kesin bir şey söylemek için birkaç hafta daha kullanmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Özellikle, başı örtülü hanımlarda saç dökülmesinin önüne bu şampuanla geçilebileceğini düşünüyor. Biz bu kirpik uzatıcı ürünün Amerika’da peşine düşmüşken, meğer burada Harvey Nichols’ta da satılıyormuş... Ürünün bilinen bir yan etkisi olmadığını yazmıştım, glokom konusunda dünyaca ünlü Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik’ten küçük bir uyarı geldi. Nevbahar Hoca, “Kozmetik amaçla kullanılan ürün göze damlatılmaz, sadece üst göz kapağının kirpik dibine sürülür. Göze temas etmemeli. Yan etkileri alerji, göz kapağında renk değişimidir. Glokomda göz tansiyonunu düşürmek için kullanılan damla formu, etken maddesi (prostaglandin) aynı olsa da tamamen ayrı bir ürün. Glokom hastalarında yaygın olarak kullanmaktayız, ancak nadir de olsa bazı yan etkileri var. İlaç doktor kontrolünde alınmalı, gebelikte kesinlikle kullanılmamalı. Tekrar söylüyorum iki ürün birbirinden tamamen farklı” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları