Gol hakemi geliyor

Artık Denizli-Beşiktaş maçında koparılan kıyametler geride kalacak. Gol mü, değil mi kavgaları bitecek. FIFA, kale arkalarına işi gücü topun kale çizgisini geçip geçmediğini belirleyecek yardımcı hakemler koyacak.

FIFA, gelecek yıl Mart ve Nisan aylarında Birleşik Arap Emirlikleri'nde deneyeceği yeni uygulamaya geçmiş olsaydı, Denizli-Beşiktaş maçının son dakikasındaki kaosu belki de yaşamayacaktık. Yeni uygulama ne mi? Kale arkalarında da birer çizgi hakeminin görev yapması.

Sahada 5 hakem

Evet, FIFA gelecek yılın ilk aylarındaki Dünya Gençler Kupası'ndaki maçlarda iki fazla hakeme daha görev verecek. Kale arkalarında görev yapacak bu hakemler, ceza alanı içinde oluşan pozisyonları değerlendirecek. Tabii en önemlisi, topun gol olarak çizgiyi geçip geçmediği konusundaki karara ışık tutacaklar.

FIFA, yıllar önce videodan görüntü ile karar verme olgusuna karşı çıktı. Önce gündeme getirip denedi, sonra ‘‘Bizim için öncelik hakemin kararı. Futbol insanın duygu ve hislerinin oyunu’’ diyerek vazgeçti. FIFA Başkanı Joseph Blatter bu görüşte hala ısrar ediyor. Oysa bugün NBA bile anında tekrar uygulamasıyla kritik anlarda video görüntülerine başvuruyor. Böylece en doğru karara da ulaşıyor.

Tartışma bitmez

Futbol tüm dünyada büyük ilgi uyandıran, herkesin kendince bildiğine emin olduğu ve karar verdiği bir oyun. Ancak

bugün TV'de defalarca izlemelerine karşın hakemlik yapmış yorumcular bile kararlarında birbirleriyle çelişiyor. Yani, FIFA'nın belki de gözönüne aldığı ‘‘Hakemin kararı doğrudur’’ olgusu gerçek.

Tabii bu da bir yere kadar. Bir faul pozisyonu için farklı görüş olabilir, ama topun çizgiyi geçip geçmediği konusunda eğer görüntülü bir kanıt varsa, hüküm tektir. Kale arkasında görev yapacak hakemlerin kararları konusunda da tartışmalar olacaktır. Ama bunun için video görüntüsü kullanılsa, gerçek tüm çıplaklığıyla herkes tarafından görülecek.

Bunlar yaşanmayacak

30.07.1966 İngiltere Dünya Kupası finali. İngiltere'nin Wembley'deki finalde Almanya'yı uzatmada 4-2 yenerek kupayı kazanırken Geoff Hurst'ün attığı 101. dakikadaki gol çok tartışıldı. Top üst direğe vurup çizgiye düştü. Yan hakem golü işaret etti.

16.11.1991 yer Kadıköy. Beşiktaş, bitime 3 dakika kala bulduğu golle sahadan 2-2 beraberlikle ayrıldı. Bu golde F.Bahçeli Semih, topu çizgiden çıkardı. Ancak yan hakem Çetin Oktuner'in işaretiyle hakem Ahmet Çakar golü verdi. Bu beraberlik F.Bahçe'yi şampiyonluk yarışından uzaklaştırdı.

31.10.2002 yer Kadıköy, F.Bahçe-Panathinaikos UEFA Kupası 2. tur maçı. 1-1 biten maçta Fatih son dakikada vurdu. Panathinaikos kalecisi topu çizgiyi geçtikten sonra kontrol etti, ama hakem ‘‘devam’’ dedi.

Çıplak cimnastikçiler

OLİMPİYAT ve dünya şampiyonluklarına imza atmış, emekli 3 Rumen cimnastikçi, Lavinia Milosovici, Claudia Presecan ve Corina Ungureanu soyundu. Tabii Romanya ve cimnastik dünyasında yer yerinden oynadı. Önce bir kitaba çıplak pozlar verdiler. Japonya'nın Shukan Gendai isimli dergisi bu fotoğrafları 120 bin dolara satın alıp yayınladı. Ardından bu üçlünün yer aldığı ve çıplak cimnastik yaptıkları erotik bir film geçen hafta başında Japonya'da yayınlandı. Romanya federasyonu da 3 sporcuya 5 yıl süreyle hakemlik ve antrenörlük yapamama cezası verdi. Tepki ve cezanın gerekçesi, ülke imajının tahrip edilmesi.

İlk değiller

Onlar soyunan ilk sporcular değil. Eski ünlü buz patenci Katarina Witt, Avustralya Bayan Futbol Takımı da çıplak pozlar vermişti. Inter'in yıldızı Christian Vieri'nin kız arkadaşı Elisabetta Canalis de aynısını yaptı. Normal karşılandı. Sinema dünyasının bir çok ünlüsü soyunduğunda olay oluyor, ama ülke imajını zedelemiyorlar. Yaklaşım, onların ki sanat. Sanat soyunmadan icra edilemez mi? Edilir, ama prim yapanı o.

Bu üçlünün ekonomik şartların belli olduğu Romanya'da, bu pozları için aldıkları söylenen 40 bin dolar iyi rakam. Hele bir de iş sıkıntısı çekiyorsanız, ala. Ülkemizde de bir çok ünlü isim magazin dergilerine estetiklik kılıfı altında benzer pozlar veriyor. Ama soyunan sporcu henüz çıkmadı. Çıkarsa neler olacak göreceğiz. Erotik yazılar da, fotoğraflar da her zaman iş yapar. Görürsüzün bizde de bu tür fotoğraflara milyarlar akıtılır.

Bir bardak soğuk su

Romanya'da olayı kabullenemeyenler yanında yumuşak bakanlar da var. Yazar Cornel Nistorescu biraz abartsa da şu yorumu yapmış: ‘‘Ne ülkemiz ne de bayrağımız, bir parça tatmin duygusunun yanında bir bardak soğuk sudan başka bir şey veremez. Bu kızlar bundan fazlasını istemiş. Gerçek olan bir şey var; güzeller. Ayrıca ülkemizden çıkarak Japonların gözdesi olmuşlar.’’

Fotoğrafları merak edenler internette şu adreste bulabilir: www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=17256.

Az daha unutuyordum. Aldıkları 5 yıllık cezadan sonra zaten bu kızların bundan sonra da soyunmaktan başka çareleri pek kalmadı... Yani erotizm dünyası 3 yıldız daha kazandı.

Eline sağlık Luca

BİR
Rumen çıkıyor, herkesin gözlerini dolmasına yol açan anlamlı hareketi yapıyor. Yaptığı bir can kurtarmak değil. Bir keşif değil. Sadece röportaj yaparken üşümesin diye futbolcusunun üzerine bir palto atıyor. Aslında Tümer'in üzerine atılan palto, bugün kendini kaybetmiş milyonların yüzüne atılan bir tokat. Belki bu tokatı daha sık ve kamuoyunun önündeki bizden birilerinden yesek, içinde bulunduğumuz kültürel yozlaşmanın önünü kesebiliriz. Yitip giden değerleri geri getirebiliriz. Eline sağlık Lucescu, eline sağlık... Keşke her tokat, bu kadar gerçekci ve öğretici olsa...

Mutfaktaki golfçü

DÜNYANIN
en iyi bayan golfçülerinden Annika Sorenstam, mutfakta da en iyilerden biri olmayı kafasına koymuş. Bu yıl 13 LPGA turnuvası kazanan Sorenstam, günde yaklaşık 8 saat Orlando'daki Lake Nona Golf Kulübü'nün mutfağında çalışıyor. 2.8 milyon dolarla bu sezon golfte en çok para ödülü kazanan sporcu olan Sorenstam, ikinci kariyerini aşçılıkta yapmakta iddialı olduğunu söylüyor.
Yazarın Tüm Yazıları