Gevrek derili ve domatesli bulgur pilavı

Yeni bir yemekte başrol oynaması en zor malzeme sanırım domates.

Haberin Devamı

Yıllarca severek yenmiş, geçmişi canlandıran domatesli bir pilav ya da sarımsaklı sosa alternatif üretemeyecek olmanın çaresizliğidir güçlük çıkaran. Bu hafta uzun süredir hayalini kurduğum bir şeyi denedim ve domatesli bulgur pilavı yaptım, tencerenin dibine de tavuk derisi döşedim .

YAPILIŞI

- Bulguru yıkayıp yarım saat sıcak suda bekletin. Bu arada bir tencere dolusu suyu, kapağı kapalı olarak kaynatın. Domateslerin saplı kısmını ince bir bıçakla kesip atın, arkalarına da yine bıçakla küçük birer artı işareti yapın.
- Kabuksuz domatesleri mutfak robotunda püre haline getirin.
- Tereyağını bir tencerede eritin; ince doğranmış soğan, sarımsak ve yeşil biberi ekleyip kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Domates püresini, biber salçası ve baharatı ekleyip beş dakika daha pişirin.
- Süzdüğünüz bulguru bu tencereye boşaltıp tuzunu ekleyin. Bir kenarda kaynatmaya devam ettiğiniz suyu, bulguru bir parmak geçecek şekilde ilave edin. Kapağını kapatıp 15 dakika kadar pişirdikten sonra kontrol edin, hazırsa kenarda 15 dakika demlendirin.
- Tavuğu sırtı yukarı gelecek şekilde doğrama tahtasına alın. Derisini tamamen çıkarın; but ve kanat kısımlarını da kesmelisiniz. Elde ettiğiniz deriyi, iç tarafı üstte olacak şekilde doğrama tahtasının üstüne yayın. Kenarlarda kalın tabaka halinde öbeklenmiş yağları bıçakla dikkatle sıyırıp atın ve derinin her yanında küçük delikler açın.
- 26 santimlik bir pilav tenceresinin iç yüzeyini hafifçe yağlayın. Deriyi tuzlayıp tencerenin dibine güzelce döşeyin. Demlenip ılınmış pilavı derinin üstüne yayıp güzelce bastırın ve ağırlık yapması için de üstünü bir tabakla kapatın.
- Tencerenin kapağını da örtün; arada tencereyi döndürerek, çok kısık ateşte 45 dakika kadar daha pişirin. Süre dolduğunda spatulayla altını kontrol edin; iyice sertleşmişse büyük bir tabağa ters çevirin ve sıcak sıcak servis edin.

MALZEMELER

Haberin Devamı

Gevrek derili ve domatesli bulgur pilavı

Yazarın Tüm Yazıları