Galatasaray'dan 'mor' forma açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Galatasaraydan mor forma açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 17:25

Galatasaray’ın 2009/2010 sezonunda giyeceği formalar tanıdıldığı günden bu yana gündemden düşmüyor.

Haberin Devamı

Mor forma geyikleri

Klasik sarı kırmızı parçalı forma ve beyaz forma Galatasaraylılar tarafından normal karşılanırken, mor forma (2288 adı verilen forma) ise kimileri tarafından beğenilmesine karşın genel olarak tepkilerin odağı haline geldi!.. Oysaki sarı kırmızılı yönetim bu forma tanıtımının temasını tarihin derinliklerine dayandırmıştı!.. 

Mor rengin binlerce yıl önce yaşayan bir topluluk olan Galatlara dayandığı söyleniyor. Peki Galatlar kimdi? Galatasaray ile ilgisi neydi?

İşte konuyla ilgili olarak 2288gs.com sitesinde yer alan açıklama:

CESUR VE ONURLU, GALATLAR

Günümüzden binlerce yıl önce kuzeyden gelen bir topluluk Balkanlara indi. Kuzeydeki kardeşleri Keltlerdi. Düşmanları onlara “Cesur ve Onurlu” anlamına gelen Galat dediler. Keltlerin çıkış noktasıysa kimilerine göre bugünkü Doğu Türkistan, birçok tarihçiye göre de Avusturya ve İsviçre civarıdır. Yerleştikleri pek çok yere isimlerini bıraktılar. Binlerce yıldır bu isimler değişmedi. Galiçya (İspanya’nın Adriyatik kıyıları), Galler limanı (Portekiz), Galya ve Britanya Adası’ndaki Galler gibi.

Haberin Devamı

YARALI GALAT YOKTUR

Kimilerince, tarih sahnesinde Türkler kadar savaşabilen tek kavim olarak anlatıldılar. Bu yüzden onlardan bahsederken; “Yaralı Galat yoktur” dendi.

TOPRAK KUTSALDI

Dinler yayılmadan önce bizler gibi sadece gökyüzünden çekinirlerdi. Toprak kutsaldı.

M.Ö. 280

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yayınları arasında yer alan, Suzan Albek’in çevirisi ve Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın önsözüyle Fernand Leguenne’in Galatlar kitabında çok daha geniş bilgiler edinebiliyoruz: “M.Ö. 280 ilkbaharında, her şey hazırdı. Soğuk ülkelerin atlı insanları olduklarından, kadınlar ve erkekler, hepsi Asya stepleri kökenli olan, ayak bileğinde toplanmış geniş pantolon (potur) giyerlerdi. Ayakkabılarının tabanı çiviliydi.”

TAM 2288 YIL ÖNCEYDİ…

Önce Macaristan’ı daha sonra Yunanistabn’ın Delphi kentini yağmaladıklarında tarihler M.Ö. 279’u gösteriyordu. Daha sonra onların adıyla anılacak Gallipoli (Gelibolu) yarımadasına yayıldılar. Üç boydan oluşuyorlardı. Bir kısmı boğazlardan bir kısmı İstanbul üzerinden Anadolu’ya yayıldı. Aynı yıl (M.Ö. 279) İstanbul’un (Byzantion) karşısındaki tepeyle karargah kurarak kenti tehdit ettiler. Günümüzden tam 2288 yıl önceydi.

Haberin Devamı

Leguenne şöyle anlatır: “Onların yüzünden Galata adını alacak olan yere yerleştiler.

2288 yıldır Galata ismi devam ediyor.

GALATLAR ANADOLU’DA…

Galatlar daha sonra Anadolu’da Ankara çevresinde Galatya krallığını kurdular. Çok uzun süre çevrelerine korku saldılar. Yüzyıllar boyunca Anadolu’daki Helenlerle ve Romalılarla savaştılar. Zaman içinde Anadolu topraklarına, insanlarına karıştılar. 1070’li yıllarda Türklerin Galat kalelerindeki halkla oldukça iyi anlaştığı ve ordularına serüveni pek seven, bu insanları aldıkları anlatılır. İki ırk arasındaki ilk kardeşlik de bu zamanlara tarihlenir.

CESUR VE ONURLU

Yıl 1453. İkinci Mehmet karar verir. Bizans her yandan sarılır. Kuşatanlar arasında, yeniçeriler ve topçular vardır. Hepsi (ki bunların arasında Galat soyundan gelenler pek çoktur) şehirn ele geçirilmesinde önemli rol oynarlar. Eski Galat dış mahallesi Galata, Avrupalıların çekimser kalışı, hatta Türklerden yana oluşu da buna katılabiir!

Haberin Devamı

Leguenne’in “Galatlar” kitabı bu cümlelerle bitmektedir.

Ama Galat yani “Cesur ve Onurlu” kelimesi devam edecektir.

Fatih’in oğlu İkinci Beyazıd, Gül Baba’ya dileğini sorduğunda bir mektep ihsan etmesi cevabını alır ve imparatorluğun irfan yuvasını kurar. Ocağımızın ismini “Galata Sarayı” olarak belirler. 1481’de Galata Sarayı Enderun-u Humayunu, 1868’de Galatasaray Mektebi Sultanisi olur. 1905’te Galatasaray Sultanisi’nde, Ali Sami Bey ve arkadaşları Galatasaray Spor Kulübü’nü kurarlar. Cumhuriyetimizin kuruluşuyla okulumuz Galatasaray Lisesi adını alır.

Galatlar yani rakiplerinin dilinde ‘Cesur ve Onurlu’lar Galatasaray Ocağı’nın kurulduğu semtimize 2288 yıl önce isimlerini bıraktılar.

Haberin Devamı

Tam 2288 yıl boyunca bu isim hiç değişmedi. Onların anısına bu sezon formalarımızdan birinin adı 2288. Ve tabiki Galatasaray Store’larda satışa çıkacak yeni kış koleksiyonunun genel grup adı da 2288. İkinci Beyazıd ocağımıza adını verirken binlerce yıllık semtimizi ön plana çıkardı. Ali Sami Bey ve arkadaşları aynı isimle devam ettiler.

Okulumuzda bulunan bir tarihi eserden yola çıkarak yeni bir amblem tasarladık. Doğal olarak semtimiz Galata’nın da bir parçası olan ve yüzyıllara meydan okumuş bir mirası yeni koleksiyonumuzdaki ürünlerimizin üzerine bu desen vasıtası ile taşıdık. Bundan sonra zaman zaman şanlı Galatasaray Logomuzla beraber, bazen yan yana, bazen bağımsız, bu mirası Galata Amblemi adıyla görebileceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!