Fransa'daki Müslümanlara sınır dışı tartışması

Gazeteci, ırkçı ve faşist olur mu? Faşist, faşisttir. Irkçı da ırkçıdır, gazeteci de olsa bu gerçek değişmez.

Haberin Devamı

Neden bu soruyu sorarak yazıya başladığımı anlatayım. Bir süre önce İtalyan Corriere della Sera gazetesi Fransa’nın tanınmış gazetecilerinden Eric Zemmour’la bir söyleşi yaptı. Bu söyleşi her zaman olduğu gibi yine yabancı düşmanlığı ve ırkçılık içeren açıklamalar barındırıyordu. Peki, kimdir bu Zemmour?

Fransa’da Le Pen’in ırkçı partisi ‘Ulusal Cephe’den daha fazla yabancı aleyhtarlığı içeren söylemleri ve ırkçı yorumlarıyla tanındığı halde ülkenin en önemli medya kuruluşlarında yazı yazan, programlar yapan sivri dilli bir gazeteci.

Haberin Devamı

Cezayir’in bağımsızlık savaşında Berber kökenli ailesi Fransa tarafını tuttuğu için halkın tepkisinden korkarak Fransa’ya gelip yerleştiği halde Zemmour, Cezayirli olduğunu kabul etmiyor ve kendini ‘Ben Berber kökenli Yahudi’yim’ diye tanımlıyor. Bunu söylerken ‘Ben Paris’in Seine-Saint-Denis’ye bağlı Montreuil semtinde doğdum. Bunun için ben bir göçmen değilim. Annem ve babam Fransız’dı. Ama aslım Berberi’dir’ diyor.

Eric Zemmour, Le Figaro gazetesi, France2 televizyonu, İ-Tele, RTL ve Paris Premier kanalları gibi ülkenin saygın gazete ve televizyonlarında yorumlar ve programlar yapıyor. Ki France2 televizyonu devletin kamu kanalıdır.

Eric Zemmour’un 30 Ekim günü İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya yaptığı İslam ve yabancı aleyhtarlığı içeren açıklamaları Fransa’da büyük tartışmalara neden oldu. Fransa Sol Parti Eş Başkanı Jean-Luc Melenchon 15 Aralık 2014 tarihli blog yazısında, “Zemmour İtalya’da baklayı ağzından çıkardı. Fransa’daki 5 milyon Müslümana sınır dışı, bu olmayacak bir şey değil” diye yazınca kızılca kıyamet koptu. Zemmour hemen bunu “Bu hayal ürünü bir uydurmadır” diye yalanladı.

Haberin Devamı

Ancak çalıştığı kurumlardan İ-Tele, Zemmour’un gazeteci Nicolas Domenach ile birlikte yaptığı “Ça se dispute - Bu tartışılır” programını yayından kaldırdıktan sonra onu Müslümanlara karşı sınırı aşan ırkçı söylemleri nedeniyle kovduğunu açıkladı. Televizyon yetkilileri “Biz Zemmour’un açıklamalarının yarattığı öfke ve tartışmaların ötesinde röportaj verdiği İtalyan gazeteciyle birlikte kendini savunması için bir program önerdik ancak o pek de tutarlı olmayan görüşler ileri sürünce programı kaldırmayı uygun bulduk” açıklamasını yaptı.

Şimdi İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya ne dediğine bir göz atalım.

Eric Zemmour: Müslümanların kendi medeni kanunları var, o da Kuran. Onlar banliyölerde kendi aralarında yaşıyorlar. Bu nedenlerle Fransızlar oralardan gitmek mecburiyetinde kalıyorlar.

Haberin Devamı

Soru: Tamam da ne yapılmasını tavsiye ediyorsunuz? Fransa’da yaşayan 5 milyon Müslüman’ın ülkeden sürülmesi, sınır dışı edilmesini mi istiyorsunuz?

Eric Zemmour: Biliyorum bu size imkânsızmış gibi gözüküyor ama tarih böyle şaşırtıcı olaylarla doludur. Kim derdi ki 1940 ta Cezayir’de yaşayan bir milyon Fransız 20 yıl sonra Fransa’ya geri dönecek? Ya da savaştan sonra 5-6 milyon Alman’ın yüzyıllardır yaşadıkları orta ve doğu Avrupa’yı terk edeceklerini kim bilebilirdi?

Soru: Bu (Müslümanların sürülmesi) herhalde muazzam trajedilere neden olur.

Eric Zemmour: Ben kaosa doğru gittiğimizi düşünüyorum. Bu durum, yani bir halk içinde başka bir halk, Fransız halkı içinde Müslüman halkı bizi kaosa ve iç savaşa götürür. Milyonlarca kişi Fransa’da Fransız usulü bir hayat yaşamak istemiyor.

Haberin Devamı

Soru: ‘Fransız usulü bir hayat yaşamak istemiyor’ ne demek?

Zemmour: Fransız gibi hayat yaşamak, çocuklarına Fransız isimleri koymak, tek eşli olmak, Fransız gibi giyinmek, Fransız gibi yemek, mesela Fransız peyniri yemek, kafede oturmak, kızlara kur yapmak, Fransız tarihini sevmek ve kendisini bu tarihin mirasçısı olarak görmek anlamına geliyor. Burada ‘Renan’dan alıntı yapıyorum.

Bu açıklamalarıyla bile Faşist zihniyetli olduğunu açıkça belli eden Zemmour’un alıntı yaptığını söylediği ‘Ernest Renan’, Ortadoğu eski dilleri ve medeniyetleri uzmanı bir yazar ve filozof. Fransız milleti ve milliyetçilik kavramları üzerine yazılar yazmış, Fransız ırkının Afrikalılardan daha üstün olduğunu bu nedenlerle de Fransız sömürgeciliğinin haklı olduğunu öne sürmüştür. Renan, Aşkenaz Yahudilerinin Semit ırkından olmadığını, kökenlerinin Hazar Türklerine gittiğini de savunmuştur.

Haberin Devamı

Eric Zemmour, Temmuz 2014’te, Almanya-Brezilya maçını, Almanya’nın kaybedeceği iddiasını ortaya atarken, “Çünkü artık sarışın ve mavi gözlü, dolikosefal kafatasına sahip ırk Alman futbol takımında iyice azaldı, çünkü göçmenler çoğaldı” demiş ve yine ırkçılık yapmıştı. Fransız hapishanelerinde yatanların çoğunun Müslüman olduğunu iddia eden gazeteci yine“Canal plus” televizyon kanalında katıldığı tartışma programında “Polis siyahları ve Arapları niye çok arıyor? Çünkü kaçakların çoğu Arap ve siyahtır. Bu bir gerçek. İşverenler Arap ve siyahları işe almama hakkına sahipler” diye konuşmuş ve hakkında açılan davada 2 bin euro para cezasına çarptırılmıştı. Zemmour, ayrıca yorumlarında Fransa’nın Roma İmparatoru Sezar’ın çizdiği sınırlara kavuşması gerektiğini ve Belçika, Lüksemburg, Almanya’nın batısı ile İtalya’nın kuzeyinin aslında Fransa toprağı olması gerektiğini savunacak kadar ileri gitmişti.

Yazarın Tüm Yazıları