Fas'ta kablo koptu, Türkiye 591 milyon dolardan oldu

CEZAYİR depreminin Fas-İtalya arasındaki Singapur Telekom'a ait sualtı fiberoptik internet bağlantısına verdiği zarar, Türkiye'nin yurtdışı internet çıkış kapasitesini yüzde 82 azalttı. Onarım için Singapur'un İtalya’dan gönderdiği gemi dün akşam onarıma başladı. Türkiye'ye 10 günde 591 milyon dolardan oldu.

21 Mayıs'ta Cezayir'de meydana gelen depremin, İtalya ile Fas arasında SMW3 adlı denizaltı fiberoptik internet bağlantısında yarattığı hasar Türkiye'nin internetteki iş hacmini önemli ölçüde düşürdü. Özellikle ABD ve İngiltere bağlantılarını etkileyen bu aksaklığın Türkiye'de yarattığı 10 günlük iş hacmi kaybı 591 milyon dolara ulaştı.

Singapur Telekom'a ait olan fiberoptik kablonun tamiri için 28 Mayıs'ta CS R Croze adlı gemi İtalya Catania'dan yola çıktı. Ve dün akşam 21 itibarıyla çalışmalarına başladı. 6 Haziran'a kadar sürmesi beklenen arıza nedeniyle Türkiye, toplam 1.1 gigabit olan internet yurtdışı çıkış kapasitesinin 0.9 gigabitlik bölümünü kullanamaz hale geldi. Böylece Türkiye, 10 gündür sahip olduğu yurtdışı internet çıkış kapasitesinin sadece yüzde 18'inden yararlanabiliyor.

KAYIP HESABI

Türkiye'de her 1 saatlik internet bağlantısının yarattığı Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) miktarı 6 dolar olarak düşünülüyor. Ve yine Türkiye'de yaklaşık 4 milyon internet kullanıcısı bulunuyor ve ortalama günlük internette bağlı kalma süresi de 3 saat olarak hesaplanıyor. Bu durumda 1 günde internet kullanıcılarının yarattığı toplam GSMH 72 milyon dolar. Türkiye'nin Cezayir depremi nedeniyle internet bağlantısının sadece yüzde 18'ini kullanabildiği dikkate alındığında, yaratılan günlük GSMH miktarı da yüzde 82 oranında azalarak 12.9 milyon dolara geriliyor.

1 MİLYAR DOLARI BULUR

Bunun anlamı, İtalya-Fas arasındaki fiberoptik kablodaki arızanın sürdüğü hergün Türkiye 59.1 milyon dolarlık GSMH kaybına uğruyor. Arızanın 6 Haziran'a kadar sürmesi durumunda, bugüne kadar 591 milyon dolar olan GSMH kaybı, 1 milyar dolara kadar ulaşacak. SMW3 hattında oluşan bu aksaklık nedeniyle Türkiye'den bazı internet servis sağlayıcılarının TBL (Trans Balkan Line) adlı alternatif bir internet omurgası ile kısa süreli anlaşma yaptıkları belirtiliyor.


Neler etkilendi?


CEZAYİR
depreminin SMW3 adlı fiberoptik kablonun Akdeniz'den geçen bölümünde yarattığı hasar, başta Türkiye, Yunanistan, İtalya olmak üzere bu hattı kullanan 30 kadar Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya ülkesini etkiledi. Bu ülkelerde düşen internet yurtdışı çıkış kapasitesi nedeniyle sunucuları ABD ve İngiltere'de bulunan web sitelerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle Yahoo, MSN gibi milyonlarca kullanıcısı olan sitelere erişim durdu. Fiberoptik kablo arızası, 30 ülkenin sadece internet sayfalarına erişimini değil, elektronik ticaretini, e-posta alışverişini de büyük ölçüde etkilemiş durumda.


Türk Telekom kolları sıvadı Kamu İhale Yasası'na takıldı


ARIZALANAN
hatlara alternatif olabilecek yeni devrelerin uydu ve fiber optik kablolar üzerinden verilmesi için çalışmalar yapan Türk Telekom, uydu üzerinden 34 Mbps'lik yurt dışı internet bağlantısını 27 Mayıs’ta servise verdi. Yine uydu üzerinden 2 adet 155 megabitlik ve fiber optik kablo üzerinden 155 ve 622 megabitlik yurt dışı internet bağlantılarının kısa bir süre içerisinde hizmete verilmesi konusundaki çalışmalar da sürüyor. Ancak, bu çalışmalar Kamu İhale Kanunu çerçevesinde devam ettiği için çözüm gecikiyor.


Kablo arızasıTürk-Yunan işbirliğini zorluyor


İTALYA
-Fas arasındaki fiberoptik sualtı internet bağlantısındaki deprem hasarı nedeniyle bazı ülkeler alternatif çözümler aramaya başladı. Bunlar arasında Yunanistan da bulunuyor. Turk.internet.com'un verdiği bilgiye göre, Yunan Telekom operatörü Ote, internet trafiğini İtalya üzerine çevirmeye çalışıyor. Çünkü, İtalya kablo arızasından etkilenmekle birlikte, kopan kablo, bu ülkenin yırtdışı internet çıkışlarının küçük bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye ile Yunanistan arasında 622 megabitlik bir internet bağlantı kapasitesi bulunuyor. Telekom'un Yunan Ote ile ilişkiye geçerek, bu kapasiteyi kullanmaya hazırlandığı söyleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları