Evde bir puro gecesi yapalım

Geçenlerde puro grubumuzdan bir arkadaşımın karısı bana sitem etti. Puro yemeklerinizi hep dışarıda yapıyorsunuz, arada sırada evde yapın ki bizler de yabancı kalmayalım.

Evet o çok haklıydı. Biz puro gecesi için uygun bir mekan ararken nedense evimizi hep ihmal ettik. Puro seven birkaç yakın arkadaşla birlikte yemek yiyip puro içmeyi planlarken, aklımıza hep evimizin dışındaki mekanlar geldi. Ben aslında bildiğim yerlerde çok daha rahat ederim. Burası da doğal olarak evden başka bir yer olamaz. Eğer eviniz bu iş için müsait değilse o zaman puro dostu bir restoran ya da katılımcı sayısına bağlı olarak bir otelin 'club room' unu düşünebilirsiniz. Puro geceleri ister yemekli ister yemeksiz olsun en azından ortak tek bir ihtirası olan (o da tabii ki puro) insanların arasındaki dostluk ve dayanışmayı güçlendiren sosyal bir aktivitedir. Puro geceleri, insanları sevdikleri ortak düşkünlükleri için bir araya getiren en iyi sebeptir. Bu arada lütfen puro içmeye istekli bayanları da aramıza almayı ihmal etmeyelim. Puro artık günümüzde sadece erkeklere ait bir hobi değil. Etrafta görüyorum birçok kadın en az biz erkekler kadar bu konuda deneyimli, meraklı ve de öğrenmeye açık.

Şimdi size evde gerçekleştirebileceğiniz bir puro gecesinin önemli aşamalarını kısaca anlatacağım.

Mönü: Mönüyü hazırlarken içeceğimiz purolara eşlik edebilecek yemekler düşünülmelidir. Puro yemekleri,dünyanın her yanında, geleneksel olarak kırmızı et ağırlıklı bir mönüyü gerektirir. Baharatlı şarap sosları ön plana çıkar. Ama başarılı bir vejeteryan puro mönüsü hazırlamanın da hiçbir sakıncası yoktur. Salatalarda rokfor ve benzeri peynirler kullanılabilir. Kısacası mönüyü kırmızı et ve sos ağırlıklı hazırlamakta yarar vardır.

İçkiler: Ben puro gecelerinde içmek için beyaz yerine tok gövdeli, yoğun aromalı ve lezzetli, hatta baharat tonları ön plana çıkan şarapları tercih ederim. Siz beyaz seviyorsanız neden olmasın. Gecenin mönüsünü yaparken, nasıl yenecek yemeklerle içilecek puroların birbirine etkileşim ve lezzet uyumunu düşünürsek, içki seçimi ve sırasında da aynı denge ve kriterleri göz önüne almalıyız. Ben mesela yukarıda da değindiğim gibi 'Meritage' yani 'Cabernet Sauvignon-Merlot- Shiraz' kupajından yapılmış zengin aromalı, lezzet yoğun ve dolgun gövdeli şarapları diğerlerine tercih ediyorum.

İÇECEKLERİN SERVİS SIRASI

4 Aperatifle; Lagavulin, Glenlivet gibi yıllanmış tek-malt skoç ya da Bushmill gibi İrlanda tek-malt viski.

4 Ordövr veya salata ile; pinot noir veya merlot gibi orta-tok gövdeli bir kırmızı şarap.

4 Ana yemek ile; aroma yoğun, lezzet ve gövdesi daha güçlü, zengin 'Bordeaux', 'Hermitage', 'Cabernet', 'Shiraz' veya 'Zinfandel'.

4 Yemekten sonra; konyak, brendi, armanyak, porto vs.

İçkilerde dikkate alınması gereken en önemli husus egzotik tatlandırıcılı kokteyllerden kaçınmaktır. Bunların damakta kalan sonu uzun olduğundan damağınızı uyuşturacak ve yemek sonrası içilecek puronun tadını tam almanızı ve de dolayısıyla keyfini çıkarmanızı engelleyecektir.

(devam edecek)
Yazarın Tüm Yazıları