Erik festivali çiftçiye moral oldu

Aydın'ın Umurlu Beldesi'nde bu yıl 19'uncusu organize edilen geleneksel erik festivali yöredeki tarım üreticilerine moral verdi.

Umurlu’nun Demokrat Partili Belediye Başkanı Hasan Sarı ile tarımın durumu ve Umurlu’ya getirilen hizmetler hakkında konuştuk.

Umurlu’dan bahseder misiniz?

Menderes Havzası'nda Cevizli Dağı'nın eteğinde kurulmuş bir kent. Kuruluşu Haçlı Seferleri'ne kadar uzanıyor. Belediyemiz ise 1912 yılında kuruldu. Yöremiz bugünkü ismini Aydınoğulları hükümdarı Umurbey'den almıştır. Dağlarında yağ, ovasında bal akan bir kente sahibiz. Dağlık bölgelerinde zeytin, kestane ve incir yetişir. Ovada ise erik üretimi ile bölgede birinci sıradayız. Kısacası Umurlu, tarihi dokusu ve tarımsal potansiyeli ile önemli bir beldedir.

1953 yılında Umurlu’da dünyaya gelen Hasan Sarı, ilk ve orta öğrenimini Umurlu’da, lise öğrenimini ise Aydın Sanat Okulu’nda tamamladı. Daha sonra Umurlu’da ticaret hayatına atılan Hasan Sarı, son dönemde DYP’den belediye başkanı olarak seçildi. Halen Demokrat Partili olan Hasan Sarı evli ve bir çocuk babası.

Üretici ihracat için desteklenmeli

Bölge tarımı ne durumda?

Bölgede üreticinin oldukça mağdur durumda olduğunu söyleyebiliriz. Bölgemizde öncelikli ürünümüz erik. Daha sonra zeytin, incir ve kestane geliyor. Toptancı haline günde 300 ton erik giriyor. Üreticimiz tamamen iç piyasaya çalışıyor. Halbuki biz önümüzdeki dönemde ihracat için çaba harcayacağız. İhracat potansiyelimiz şu anda yok denecek kadar az. Bu nedenle üreticilerimizin birleşmelerini istiyoruz. Belediye olarak da bu konuda öncülük edeceğiz. 10 bin dönümlük bir arazimiz bulunuyor. Üreticilerimizin ihracat için mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Tarımın daha modern bir şekilde yapılması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda bölgemizdeki milletvekillerimiz ve merkezi hükümetten destek bekliyoruz. Erik festivali bu anlamda üreticimizin yüzünün güldüğü gün oluyor. Festival hem üreticilerimizin dayanışmasını sağlıyor, hem de belde insanlarını bir araya getiriyor.

Çevre köylerin durumunu internetten takip ediyoruz

Belediye hizmetleri ne durumda?

Umurlu’da bu yılın sonuna kadar alt yapı hizmetlerinin tamamına yakınını bitirmiş olacağız. Ayrıca beldemizin kanalizasyon ve yol yapım çalışmaları da bitme aşamasına geldi. Bütün bu hizmetleri Umurlu Belediyesi olarak kendi imkanlarımızla gerçekleştiriyoruz. Bu arada internet aracılığı ile Umurlu dışındaki vatandaşlarımız da bize kolaylıkla ulaşıyor ve çevre köylerin sorunlarını aktarıyor. 85 çalışanımızla birlikte uyum içinde Umurlu’ya hizmet veriyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları