Enflasyon hesabındaki kritik soru: Türk Telekom ile TÜİK görüştü mü?

BUGÜN, ekonomiyle biraz ilgilenen herkesin zihninde kuşku bulutları yaratan bir soruya yanıt arayacağız.

Haberin Devamı

Telefon fiyatlarının, enflasyona etkisi tartışması geçen haftanın önemli gündem maddelerinden biriydi:

Çünkü TÜİK (Türkiye İstatistik Enstitüsü) enflasyon hesabında kullanılan haberleşme fiyat ağırlıklarını sessiz sedasız değiştirmişti.

Bu kadar kritik bir değişikliğin, duyurulmadan yapılması TÜİK’i ağır eleştirilerin hedefi haline getirdi.

TÜİK Başkanı Ömer Demir, güncel verileri dikkate almanın doğru olduğunu söyleyerek, yaptıklarını savundu.

Kısa sürede kapanacağa benzemeyen bu tartışmaya, kritik fakat gözden kaçan önemli bir ayrıntıyı not düşmemiz gerekiyor:

Tarih,6 Mart 2007. Yer: Ankara Radison Sas Oteli.

Paul Doany Başkanlığındaki Türk Telekom (TT) Yönetim Kurulu gazetecilerle bir sohbet toplantısında.

Doany sorumuz üzerine, Merkez Bankası’nın "Haberleşme fiyatlarındaki artış enflasyona yansıyacak" sözlerini eleştiriyor ve ekliyor: "O kadar indirim yaptığımız hizmet çeşidi var. Hiçbiri enflasyon sepetinde yer almıyor"

TT Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Metin Ercan da şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Merkez Bankası’nın haberleşme için kullandığı sepetin güncellenmesi gerekiyor. Ama bunun yıl ortasında yapılması doğru olmaz. Yenileme yapılacaksa 2008 başında yapılmasını umuyoruz"

Ardından şu kritik bilgiyi ekliyor:

"Yönetim Kurulu üyesi Emin Başer ile birlikte Merkez Bankası’nı ziyaret ederek hesaplama ve tarife verilerimizi anlattık. Aynı ziyareti TÜİK’e de yapacaktık. Ama rahatsızlandığım için gidemedik."

TELEKOM İLE TÜİK GÖRÜŞTÜ MÜ:

Bu sözlerden bir önemli mesaj, bir de aynı önem derecesinde bir soru çıkıyor:

* Mesaj: TT yönetimi bile ne kadar şikayetçi olursa olsun, enflasyon hesabında kullanılan güncellemenin "yıl ortasında değil 2008 başına" olmasını bekliyor.

* Soru: TT yönetimi, Prof. Ercan’ın bu sözlerinden sonra TÜİK Başkanı Demir’i ziyaret etti mi?

Bu soruyu TÜİK Başkanı Demir’e yöneltiyoruz: "Hayır, kesinlikle görüşmedim. Böyle bir talep gelmedi. Bir de görüşseydim kimbilir neler derlerdi" diyor.

Peki talep gelse görüşür müydü? "Elbette. Benimle görüşmek isteyen bir kurumu neden reddedeyim. Ama görüşmedim" yanıtını veriyor.

TÜİK Başkanı Demir’e "Yıl ortasında böyle bir ağırlık değişikliği yapmanız ne kadar doğru oldu?" diye sorduğumuzda ise sitemli bir tonda şu karşılığı alıyoruz:

DEĞİŞİKLİĞİN MERKEZ’LE ÇAKIŞMASI TESADÜFTÜR:

Elimize 2006’nın en son verileri ulaşmışken, 2005’i kullanmanın doğru olduğunu kim savunabilir Allahaşkına? Bir Allahın kulu bana ’2005 verilerini kullanmalıydınız’ desin, ben bütün teknik bilgilerimi inkar etmeye hazırım. Buradaki sorun, Merkez Bankası’nın Mart ayında haberleşme fiyatlarının enflasyonu etkileyeceği yönündeki tesbitiyle, bizim değişikliğin süreç olarak örtüşmesinden kaynaklandı. Bu da tamamen bir tesadüftür."

Kurumların güvenilirliği ve nesnelliği açısından, gelecekte benzer "tesadüfler" yaşanmasa iyi olmaz mı?

TOBB uğraştı ama Gül renk vermedi

Haberin Devamı

ÜLKE gündeminin bir numaları maddesi Cumhurbaşkanlığı seçimleri.

Onun için bugünlerde, bazı kişilerin nasıl cümle kurduğu, cümlelerin bileşenleri, tonlamaları, dahası jestleri, her zamankinden daha önemli.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) geçen hafta sabah 11.00’den ertesi sabah 01.00’e kadar süren bir yönetim kurulu toplantısı yaptı.

Resmi ajandada yoktu ama toplantının "gayrıresmi" gündem maddesi Cumhurbaşkanlığı seçimiydi.

Akşam yemeğine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül konuk oldu.

Ancak küçük yoklamalar sonuç vermedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde, Başbakanlığına kesin gözüyle bakılan Gül, TOBB yöneticilerinin konuyu açmasına rağmen Köşk konusunda renk vermedi.

Bir TOBB yöneticisi "Konuyu biz açmak istedik. Ama Sayın Gül ’Bekliyoruz. Süreç işliyor’ diyerek konuyu kapattı" diye aktardı.

Bir başka TOBB yöneticisi ise Gül’ün bu konuda konuşmak istemediğini doğruladı ve "Kendisi açısından doğru olanı yaptığını düşünüyoruz. Çünkü Gül bu meselede taraftır" yorumunu yaptı.

TOBB yetkilileri, bu konudaki görüşlerini paylaşmak üzere Başbakan Erdoğan’dan işaret bekliyor. Bir TOBB Yöneticisi, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sayın Başbakan bizim de görüşümüz merak ederse, o zaman kendilerini ziyaret eder, ’Görüşlerimiz şunlardır’ diyeceğiz. Ama bizim görüşümüz aşağı yukarı şudur: Anayasal prosedür belli. Biz de ekonomide söz sahibi bir kurumuz. İş dünyası için en önemli konu, ekonominin Köşk seçimlerinden olumsuz etkilenmemesi, gerilim çıkmaması."

Köşk’ün telefon faturası

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer’in dönemi pek çok şeyin yanısıra, tasarrufa verilen önemle de hatırlanacak.

Sezer, Çankaya Köşkü’nün bütçe harcamalarını, toplumla şeffaf biçimde paylaşmaya özen gösteren bir Cumhurbaşkanı oldu.

Geçen hafta güncellenen Köşk harcamalarında, bazı harcama kalemlerinin artması dikkat çekti.

Mart ayında Çankaya Köşkü’nün haberleşme hizmetlerine ödediği fatura, üç kat arttı.

Ocak-Şubat döneminde haberleşme hizmetlerine 21 bin 453 YTL harcayan Köşk, sadece mart ayında bu kaleme 25 bin 250 YTL ödedi. Bu rakamın 22 bin 247 YTL’sini telefon faturası oluşturdu.

Yazarın Tüm Yazıları