Emeklilikte son 3,5 yılın hesabı!

Okurlarımızın belliki, SSK’ya geçip emekli olma eğilimleri devam ediyor. Çeşitli sebeplerle avantajlı bulunan bu durum geçişleri etkiliyor. Ancak, kamuoyunda 3,5 yıl prim ödeyerek SSK’dan emekli olma diye bilinen uygulama çoğu kere yanlış hesaplara da sebep olabiliyor. Yazımızda bu konuya açıklık getireceğiz.

Haberin Devamı

SSK’ya geçiş kolaylaştı

Eskiden (1 Mart 2011’den önce) bir Bağ-Kur sigortasının SSK sigortalısı olması oldukça zahmetli bir süreçti. Esnaf ise vergi mükellefiyetini, şirket ortağı ise ortaklığını sona erdirmesi gerekiyordu.
Ama artık bunlara gerek yok. Eğer bir Bağ-Kur sigortalısı, bu statüsünden çıkıp SSK sigortalısı olmak istiyor ise, işyerini kapatmasına/devretmesine gerek yok. Bir başka işyerinde işçi olarak çalışmaya başlaması yeterli... Bir başka işyerinde işçi olarak çalışmaya başladığında, SSK sigortalılığı başlıyor ve Bağ-Kur sigortalılığı hiçbir işlem yapılmaksızın/şirket ortaklığından da çıkmaksızın kendiliğinden sona eriyor.


SSK niye tercih ediliyor

SSK statüsünden emekli olmak genelde daha erken emekli olmaya imkan sağladığı için tercih ediliyor. Sadece bu değil, bağlanan aylık da çoğu kere daha yüksek oluyor.Bağ-Kur şartlarında sigortalıya diyelim; 9000 sigorta günü gerekliyken, SSK şartlarında farklı seçenekler olmakla birlikte daha erken, diyelim 4300-5500 gibi gün sayıları ile emekli olunabiliyor.


Son 3,5 yılın hesabı

Haberin Devamı

İşte yıllarca Bağ-Kur sigortalısı olmuş birisi, Bağ-Kur’dan çıkıp SSK sigortalısı olması hemen SSK şartlarında emekli aylığı bağlanacağı anlamına gelmiyor. SSK’ya geçen kişinin emekliliği hak edeceği son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde 3,5 yıldan fazla diyelim 1261 gün fiilen SSK sigortalısı olarak çalışması gerekiyor. Bu durumda o kişiye SSK şartlarında aylık bağlanacaktır.

Borçlanmalar son 3,5 yılın hesabında dikkate alınmaz

Bu arada Bağ-Kur’da SSK ya geçenler, varsa askerlik veya doğum borçlanmasını SSK sigortalısıyken yaptıklarında, borçlanmalarının bu 3,5 yılın hesabında dikkate alınacağını düşünebilirler. Öyle değil!
Son 3,5 yılın fiilen çalışılarak geçirilmesi gerekir. Borçlanmalar bu sürede dikkate alınmaz.


 

Yazarın Tüm Yazıları