Ellerimden geçtin koca dünya

Görmeyen Avukat İbrahim Ayuz’un ölümünden sonra basılan hatıraları,“Aile Tarihi”çalışmalarına örnek oldu.

Haberin Devamı

AKSAK usulünde, makamı nihavent bir ünlü şarkıdır..
İzmir’imizin kadim güzellikleriyle bütünleşmiş unutulmaz bestecisi, Namazgah-Basmane arasındaki güngörmüş Müslüman Fettah Mahallesi’nde Tekke Çıkmazı’nda doğmuş ve büyümüş olan Rakım Elkutlu hocamız,dillere destan şarkısında şunları söyler:“Mümkün mü unutmak güzelim neydi o akşam..
Rüya gibi, hülya gibi bir şeydi o akşam..
İçtik kanarak bir ezeli meydi o akşam..
Rüya gibi, hülya gibi bir şeydi o akşam..”
Rakım Elkutlu’nun rüya gibi, hülya gibi diyerek anlattığı o akşamları tahayyül etmekiçin kainat kadar güzel ruhlara sahip olmak gerekir..
Rakım Hoca’yı şöyle bir düşündüğüm zaman,aklıma hemen İbrahim Ayuz geliyor.
Üstelik o da Fettah mahalleli.. O da, Tekke Çıkmazı’ndan..

FETTAH MAHALLESİ
İbrahim Ayuz, Namazgah Misak-ı Milli İlkmektebi’nin başöğretmeni dedem Hilmi Dölek’in sevdiği bir öğrencisiymiş..
Tam 25 sene kadar önce İbrahim Ayuz’un koluna girip, Tilkilik’ten Basmane’ye doğru uzanmış, Fettah Mahallesi’ne, Fettah Camii’ne, Fettah Sokağı’na
yönelmiştik. Beni Tekke Çıkmazı’na sokup komşuları Rakım Elkutlu’nun doğduğu evi göstermişti. Görmeyen bir insandı, ama renkli bir film gibi bu eski kaldırımların kadim yıllarını sanki başrolde oynar gibianlatıyordu.
Akşam gibi karanlık dünyası, bizim algılarımızın çok ötesinde renkler, şiirler, besteler ve hikayeler şenliği gibiydi.
Onu hayran hayran dinliyordum. İbrahimAyuz ağabeyimle geçen yıllar içinde nice konferanslarda, kültür etkinliklerinde yanyana olduk, onu heyecandan titreyerek dinledim, ona hissettirmeden yanıbaşında gözlerimin ıslandığı da çok oldu. Karşıyaka’da Girne Caddesi üzerindekievinin de karşı komşusuydum.

Haberin Devamı

50 sene aynı yastığa baş koydular
İbrahim Ayuz ile Nevin Hanım 1956’da evlendiler. İbrahim Bey 2006’da vefat etti. Tam yarım yüzyıl aynı yastığa baş koydular. Dört evlatları oldu.

Eşimin, hem eşi hem sekreteri oldum
Karşıyaka’daki evlerinde hatıralarını Yaşar Aksoy’a anlatan Nevin Ayuz, yaşam boyu eşine sekreterlik te yaptığını, her gün bir çok dava belgesini,
üç-dört gazeteyi ve dergiyi ona bıkmadan usanmadan 50 yıl boyunca okuduğunu anlattı.

Haberin Devamı


TÜYAP’ta kitabı bulabiliriz
Bu gün TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nın son günü. İbrahim Ayuz’un vasiyeti gereği eşi Nevin Ayuz tarafından bastırılan kitabını,
Etki Yayınevi Standı’nda bulabiliriz.

AİLE TARİHİ
Şimdi bu değerli avukatın şehir, meslek ve aile hatıralarının yer aldığı, “Ellerimden Geçtin Koca Dünya” isimli kitabını okuyorum. 2006 yılında vefat eden İbrahim Ayuz, yıllar içinde hatıralarını eşine yazdırmış, elle kağıda dökülen bu hatıralar sonra eşi tarafından daktiloya çekilmişti. Birlikte oldukları 50 yıl boyunca eşinin dava belgelerini, günde üç-dört gazeteyi en ince ayrıntısına kadar saatlerce İbrahim Bey’e okuyan Nevin hanımefendi,bu arada bu kitabı da hazırlamıştı..
Eşi öldükten sonra inatla ve imanla bu kitabı bastırma gayretleri içine girdi. Sonunda Etki Matbaası’nda bastırarak avuçları içine aldı ve gözyaşlarını
tutamadı. İbrahim Ayuz’un vasiyeti böylece yerine gelmiş oldu. Dünyayı hiç görmedi İbrahim ağabey..
Namazgahlı kör çocukluğundan bir hukuk anıtı olabilmeyi başarmış olan bu İzmirli avukatın hatıralarını okuyup bitirdiğimde, evimin penceresinden karşı kaldırımdaki apartmanın caddeye dönük ikinci katına baktım. Penceresinin önünde oturup sürekli başını sallayan İbrahim Ağabey’i orada görür gibi oldum ve onu uzaktan öptüm.
“Ellerimden Geçtin Koca Dünya” kitabı, artık yerel yönetimlerimiz, okullar ve tarihçiler için öne çıkan “Aile Tarihi Projeleri” için örnek bir çalışmadır.
Selçuk Belediyesi, Aile Tarihi Yarışması düzenledi. Diğer belediyelerimiz ve eğitim kuruluşlarımız bu konuyu gündeme getiriyor.
İbrahim Ayuz’un kitabı, değerli bir örnek oluşturdu. (Kitap İsteme: Nevin Ayuz: 0533.422 63 13 - Etki Yayınevi: 0232.482 09 00)

Yazarın Tüm Yazıları