Ekvador’da koordinasyon Türk gönüllülerde

Güncelleme Tarihi:

Ekvador’da koordinasyon Türk gönüllülerde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2016 10:33

EKVADOR’da geçtiğimiz hafta Cumartesi günü meydana gelen ve 507 kişinin ölümüne neden olan 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından, gönüllülerden oluşan GEA Arama-Kurtarma Ekibi’nin 4 üyesi özel davetle ülkeye gitti. Geçtiğimiz yıl Ekvador’un AFAD’ı sayılan ECU 911 ekibine teorik ve pratik eğitimler veren GEA ekibi, depremden sonra yardım ulaşmayan Portoviejo kentindeki köylerde insani yardım, sağlık ve yardım dağıtımında çalışmaya başladı. Ekvadorlu yetkililer, Ekvadorlu gönüllü doktor, akademisyen ve mühendislerden oluşan gönüllü ekiplerin koordinasyonunu da GEA’ya verdi.

Haberin Devamı

Eyüp SERBEST/İSTANBUL

GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin Ekvador’da geçtiğimiz yıl düzenledikleri eğitimler ve depremden sonraki çalışmalarıyla ilgili şunları anlattı:

“Ekvador’lu yetkililer, Haiti depremindeki çalışmalarımızı öğrenince geçtiğimiz yıl bizi davet ettiler. 6-15 Nisan 2015 tarihleri arasında Ekvador’da acil durum ve deprem eğitimleri verdik.”

Ekvador’da koordinasyon Türk gönüllülerde

BAKAN DÜZEYİNDE DAVET

“Geçtiğimiz hafta meydana gelen depremin ardından Ekvador hükümeti bizimle bağlantı kurdu. Ekipleri koordinasyonu ile medikal ve insani yardım koordinasyonu konusunda yardım istediler. Durumu AFAD ve Dışişleri Bakanlığı’na bildirdik. Her iki kurum da bize destek oldu.”

Haberin Devamı

“Ekibimizi daha önce bir çok deprem felaketinde çalışan acil durum yönetimi koordinasyonu uzmanı Kadir Erkan, İnsani yardım uzmanı Betül Ergün ile sağlıkçılar Mahmut Şansal ve İlker Topcu’dan oluşturduk. Ekvador hükümetinin resmi davetiyle yola çıktık. Güney Amerika’nın en büyük havayolu şirketi Avianca Airlines büyük katkı sağladı.”

KOORDİNASYON GEA’DA

“Portoviejo kentine ulaşan ekibimize Rocafuerte ve Tierras Amarillas kasabası ve çevresindeki ulaşılmamış köylerde koordinasyon görevi verildi. Bölgede çalışan doktor, akademisyen ve mühendislerden oluşan gönüllü ekiplerin koordinasyonlarını da GEA üstlendi.”

Ekvador’da koordinasyon Türk gönüllülerde

İLK OLARAK ULAŞILAMAMIŞ KÖYLERE GİTTİLER

“Ekip ilk olarak hiç yardım ulaşmamış köylere gitti. Nepal depreminde de benzer bir yol izlemiştik. Köylerde ilk olarak yiyecek ve içecek dağıttık. Sonra da medikal yardım hizmeti vermeye başladık. Daha sonra da su arıtma sistemleri kuracağız.”

GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞAN EKİP

GEA Arama Kurtarma Ekibi 1994 yılında gönüllüler tarafından kuruldu. 1999 senesinden beri INSARAG (Birleşmiş Milletler Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu) üyesi olan GEA, bugüne kadar Türkiye’de yaşanan deprem, bombalı saldırılar ve sel afetlerinin yanı sıra Tayvan, Hindistan, El Salvador, Cezayir, Fas, İran, Sri Lanka, Pakistan , Endonezya, Haiti ve Van depremleri, Filipinler toprak kayması, Pakistan Selleri, Japonya tsunami ve Bosna sel afetlerinden sonra arama kurtarma operasyonları ve tıbbi - insani yardım operasyonları gerçekleştirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!