Ekren’in toplantısından reform vaadi çıktı

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, geçtiğimiz hafta Ankara’da tekstil, hazır giyim ve deri sanayicileriyle kapsamlı bir toplantı yaptı.

Toplantının "devlet" tarafında, Ekren’in yanısıra Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve bazı müsteşarlar vardı.

30’a yakın işadamının yer aldığı reel sektör tarafının başında ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu. Üç sektörün sorunlarına dinleyip çözüm bulmayı amaçlayan bu toplantı beş saat sürdü.

Üç sektörün de dünyayla rekabetinin önünde, teşvik ve vergi yükü sorunları ağır bir eşiğe gelmiş durumda.

Kamuoyuna yansımadı ama bu toplantıda Başbakan Yardımcısı Ekren’in, üç sektöre "reform" vaadettiğini duyduk.

Başbakan Yardımcısı, herkesi tek tek dinledikten sonra ay sonuna kadar bir strateji raporu hazırlanmasını istemiş. "Öyle bir rapor olsun ki, bir daha bu sorunları tartışmayalım" demiş.

UMUT ORAN: DEVLET İLE VERİLERİMİZ FARKLI

Kapatma davasının bir numaralı gündem maddesi olduğu siyaset arenasında, geçen hafta dikkate değer diğer bir gelişme de işadamı ve TOBB Hazır Giyim Meslek Komitesi Başkanı Umut Oran’ın CHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıklaması oldu.

Oran, Ekren’in toplantısına, Milliyet’te Devrim Sevimay’a adaylığını açıkladığı röportajın hemen ertesinde katıldı.

Umut Oran’a toplantıyla ilgili izlenimlerini sorduğumuzda, "Bunca zamandan sonra tekrar tekrar sorunları değil, çözümleri konuşuyor olmalıydık" dedi ve ilginç bir notu paylaştı: "Devletin elindeki veriler ile bizimkiler birbirini tutmuyor. Oysa biz de devletin verilerini kullanıyoruz."

Oran’ın sözünü ettiği veriler ise tekstil üzerindeki devlet yükü, sanayi elektriğinin kullanımı.

Son bir not: Umut Oran’ı, AKP hükümetinin iki bakanı, CHP Genel Başkanlığı’na adaylığından dolayı kutlamış. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan telefonla aramış. Başbakan Yardımcısı Ekren de o toplantı sırasında "Hayırlı olsun" demiş.

Savaş’ın ’Kapatma’ kitabı 15 günde 5 baskı yaptı

Haftasonu, Ankara’nın vergi rekortmenleri açıklandı. Başkentin köklü yayıncısı, Bilgi Kitabevi’nin sahibi Ahmet Küflü, en yüksek vergiyi ödeyen 100 kişilik listeye, 424 bin YTL ile 43. sıradan girdi.

Siyaset, yargı ve diplomasi alanındaki sonuçlarını an an izlediğimiz AKP’nin kapatılması davası, kitap piyasasını da canlandırdı.

Nasıl mı?

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın "AKP Çoktan Kapatılmalıydı" adlı kitabı piyasaya şubat ayında çıktı.

14 Mart Cuma günü de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Anayasa Mahkemesi’ne "kapatma" başvurusunu gönderdiğini öğrendik.

O gün, kitapçılarda 2. baskı satılıyordu.

Aradan iki hafta geçti.

Küflü ile sohbetimizden öğrendik ki, şu anda 7. baskı piyasadaymış.

59’un sırrı

"Recep İvedik’i izlemeyeceğim" diyen Cem Yılmaz, İstanbul vergi rekortmenleri listesine 59. sıradan girmişti.

Yılmaz bu cümlesiyle, -kimilerinin "Türkiye’deki iki komedyenden biri" dediği- Gökbakar’a kıymet vermediğini anlatıyordu.

Aradan birkaç gün geçti.

Recep İvedik’i yazan ve oynayan Şahan Gökbakar da Ankara vergi rekortmenleri listesine 59. sıradan girdi.

Mizah hayatın içinde.
Yazarın Tüm Yazıları