Trabzonspor’un taklit marka zaferi

Güncelleme Tarihi:

Trabzonspor’un taklit marka zaferi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 07:00

Trabzonspor Ticari Ürünler ve Turizm İşletmeciliği Ticaret AŞ., kendisi adına tescilli olan ‘61’ şeklindeki markasına ait taklit spor forma satarak haksız kazanç sağladığı iddiasıyla Gerçek AVM’ye açtığı davayı kazandı.

Haberin Devamı

Gerçek AVM’nin bu eyleminin haksız rekabet oluşturduğunu kararında açıklayan mahkeme, marka hakkına tecavüzün durdurulmasına ve önlenmesine karar verdi.

MARKASI TAKLİT EDİLİNCE DAVA AÇTI

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davaya göre Trabzonspor Ticari Ürünler ve Turizm İşletmeciliği Ticaret AŞ., ‘61’ ibareli markasını Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kendi bünyesinde tescil ettirdi. İddiaya göre Gerçek AVM Hediyelik Eşya Giyim Pazarlama ve Ticaret AŞ, Trabzonspor Ticari Ürünler AŞ’ye ait ‘61’ markasını taklit ederek alt üst spor forma üretimi yaptı. Gerçek AVM’nin ürünleriyle müvekkil şirkete ait ürünlerin benzer olduğunu dilekçesinde belirten Trabzonspor Ticari Ürünler AŞ’nin avukatı, “Müvekkilin marka haklarına tecavüz ve haksız rekabet teşkil eden taklit niteliğindeki ürünlerin satışı, depolanması ve iştigal niteliğindeki delillerin bilirkişi aracılığıyla tespit edilmesini istiyoruz. Marka hakkına tecavüzün ve haksın rekabetin tespitini ve durdurulmasını istiyoruz. Ayrıca Gerçek AVM’nin ürettiği taklit ürünlere el konulmasını talep ediyoruz” dedi.

‘BENZERLİK SADECE KUMAŞIN RENGİNDE’

Gerçek AVM’nin avukatı ise davaya dilekçesinde iddiaya, “Davaya konu ürünler herkes tarafından kullanılabilen unsurlardan oluşmaktadır. Benzerlik sadece kumaşın rengindedir. Ürünlerin üzerinde kullanılan renk dışında Trabzonspor Ticari Ürünler AŞ’ye ait logolar veya amblemler hiçbir şekilde satılan ürünlerde kullanılmamıştır. Müvekkil firma taklit ürün satmamaktadır. Bu nedenle marka hakkı ihlali ve haksız rekabet söz konusu değildir” diye yanıt verdi.

Mahkeme, iki ürün arasında benzerlik olup olmadığının tespiti için dava dosyasını bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi raporunda, Gerçek AVM tarafından üretilen ‘61’ ibareli ürünlerde Trabzonspor Ticari Ürünler AŞ’ye ait tescilli ‘61’ şeklindeki marka ibaresinin aynen kullanıldığı ve bu markanın tescilli olduğu ifade edildi.

MAHKEME TRABZONSPOR’UN İTİRAZINI HAKLI BULDU

Gerçek AVM’nin ürünlerinde davacıya ait Trabzonspor’un hakim renklerinin kullanıldığı, güncel formalarla benzerlik olduğu ve bunun da haksız rekabet teşkil ettiği belirtildi. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 2 yıldır görülen davada karar açıklandı. Trabzonspor Ticari Ürünler AŞ’yi haklı bulan mahkeme, Gerçek AVM’nin bu eyleminin marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet teşkil ettiğini belirtti. Mahkeme, Gerçek AVM’nin Trabzonspor Ticari Ürünler AŞ’nin marka hakkına tecavüzünün ve haksız rekabetinin durdurulmasına ve önlenmesine karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!