Merkez faizi sabit tuttu

Güncelleme Tarihi:

Merkez faizi sabit tuttu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 07:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi ve yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamada, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir” denildi. Faiz kararın ardından Merkez Bankası, TL mevduat faizlerinin artırılmasına yönelik yeni adım attı.

MART ENFLASYONU YÜKSEK GERÇEKLEŞTİ

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında yapılan PPK’nın ardından yapılan açıklamada, mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, tüketim malı ve altın ithalatındaki seyrin cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergelerin yurtiçi talepte direncin sürdüğüne işaret ettiğine değinildi. Açıklamada, “Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir” denildi.

Haberin Devamı

SIKILAŞTIRMANIN ETKİSİ İZLENİYOR

PPK açıklamasında mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığı kaydedilerek, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulandı. Kurul’un, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiğini, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediği dile getirildi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğinin anlatıldığı açıklamada, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurtiçi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir” denildi.

Haberin Devamı

KREDİ BÜYÜMESİ VE MEVDUAT FAİZİ MESAJI

Kurul’un makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürdüğünün kaydedildiği açıklamada, “Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir” denildi.

MEVDUAT FAİZİ İÇİN YENİ ADIM

Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat’tan TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranı yükseltildi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL’ye geçiş oranına göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 60’ı, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 80’i olarak belirlendi. Bankaların tesis edilen zorunlu karşılık tutarı için alabileceği en yüksek faiz KKM hesaplarında yüzde 30, TL hesaplarında yüzde 40’a çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!