Robot Sophia ‘Eğitim Zirvesi’nde: Türkçemi geliştireceğim

Güncelleme Tarihi:

Robot Sophia ‘Eğitim Zirvesi’nde: Türkçemi geliştireceğim
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2019 08:30

Uluslararası STEM Eğitim Zirvesi dün Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Haberin Devamı

UNESCO, INTED (Teknoloji, Ekonomi ve Diplomasi Enstitüsü) ve Mektebim Okulları’nın iş birliğiyle düzenlenen zirveye yapay zeka teknolojisi uzmanlarının yanı sıra, dünyaca ünlü robot Sophia da katıldı. Sophia, CNN Türk program yapımcısı Cem Seymen’in ‘Türkçe biliyor musun’ sorusu üzerine bu dilde zayıf olduğunu söyledi. İlerleyen zamanlarda kendini geliştireceğini belirten Sophia, “Yapay zeka teknolojisi demokratik ve katılımcı bir şekilde müfredat geliştirmemize olanak veriyor. Bu sayede Türkiye’de her çocuk STEM eğitiminin faydalarını görecek ve bunun istekli bir parçası haline gelecek. Türkçem zayıf ama gelecek zamana daha iyi olacak. Yunus Emre’nin ‘İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır’ sözünü hatırlayalım” diye konuştu.

Haberin Devamı

STEM panelinin katılımcılarından BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak da Türkiye’de bilim üreten merkezlerin sayısının arttırılması gerektiğini söyledi. Sadece bireysellikle bilimde ilerlemeyeceğini belirten Sancak, “Hep beraber bu konuda çalışırsak, Sophailar değil Safiyeler üretiriz” dedi.

YENİ MODEL GELECEK YIL
Mektebim Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Sancak da Eylül 2019’dan itibaren yeni STEM müfredatını uygulamaya başlayacaklarını belirtti. Fuat Sancak, “2020’de ise en iyi STEM uygulama okullarının açılışını Türkiye’nin yedi bölgesinde yapacağız” dedi.

YAPAY ZEKÂ BİZE DESTEK
Hollanda merkezli yapay zeka teknolojileri şirketi SingularityNet CEO’su Ben Goertzel de yapay zekanın tüm dünyayı bir araya getirdiğini, bu teknolojinin birçok problemi çözmeye olanak tanıdığını söyledi. İngiltere merkezli teknoloji şirketi OKRA Technology CEO’su Loubna Bouarfa da yapay zekanın eğitime çok desteği olduğunu söyledi. INTED CEO’su Gökhan Çoşkun ise yeni STEM modelinin öğrenciler kadar, öğretmen eğitimi ve veriye dayalı ölçme
değerlendirme konusunda da yeni bir model olacağını belirtti. m Önder ÖNDEŞ

EŞİTSİZLİK SÜRDÜRÜLEMEZ
UNESCO Uluslararası Eğitim Bürosu Direktörü Dr. Mmantsetsa Marope, yeni modelle kız ve erkek çocuklar arasında eşitsizliğin giderilmesinin hedeflendiğini söyledi. Marope, “Kız çocukların çok azı mühendislik tercih ediyor. Yedi mühendisten sadece biri kadın. Eğitimde önyargılar sürüyor. Kız çocuklarının yapmak istediğini hayata geçirmelerini destek olmalıyız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!