Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum...İsrailli bakandan pes dedirten öneri: Teslim olanlar idam edilsin

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2024 10:43

İsrail’in 204 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bini aştı. Bölgedeki insanlık dramı giderek ağırlaşırken Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, Hamas'ın 2 hafta önce sunduğu ateşkes ve esir takasını içeren öneriye İsrail’den yanıt aldıklarını ve bunu inceleyeceklerini belirtti. İsrail medyasına konuşan üst düzey bir yetkili ise barışın önündeki tek engelin Netanyahu olduğunu öne sürdü. aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in tutuklanan mahkumlarla ilgili önerisi ise pes dedirtti.

İsrail’de polisten esir yakınlarına sert müdahale

İsrail Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bölgede esir tutulan İsraillilerin aileleri ve onlara destek ermek isteyen binlerce kişi başta başkent Tel Aviv olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri düzenliyor. Bugün başkentte bir araya gelen İsrailliler Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine tepki gösterdi. Ayalon Otoyolunu kapatan göstericiler, esirlerin evlerine dönmelerini talep ederken, yürüttüğü politika nedeniyle Netanyahu’yu istifaya davet etti. Begin Caddesi'nde ise polis göstericilerle çatıştı. İsrail polisi gösterinin yasadışı olduğunu belirtirken, göstericilere Kaplan Sokağı'na dönmeleri çağrısında bulundu.



Gösteride konuşan esir yakını, "Netanyahu ve Smotrich Gazze'de öldürülenlerin ve esirlerin cesetlerinin üzerine villalar inşa etmeyi planlıyor. Matan'ımın üzerine villa inşa etmek istiyorlar ama bu olmayacak" ifadelerini kullandı.

İran, İsrail saldırısında kullandığı füze ve İHA’ları sergiledi

İran’da Devrim Muhafızları Ordusu’na ait Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda İran’ın İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği “gerçek vaad” operasyonunda kullanılan füze ve insansız hava araçları (İHA) sergilendi.

Başkenti Tahran’daki fuarda bin 450 km menzilli Hayber Şiken füzesi ile Fatih-2 füzesi, bin 700 km menzile sahip Emad balistik füzesi, bin 600 km menzilli Paveh seyir füzesi ve yine saldırıda kullanılan Şahid-2 İHA’ları ziyaretçilerle buluştu.

Yerli yapım birçok füze, İHA ve savunma sisteminin görücüye çıktığı fuarda bin 400 km menzile sahip “Fettah-2” hipersonik seyir füzesi ve 320 km menzilli "Mehran" hava savunma sistemi ile Şahid-147 İHA’da da yer aldı.

“Yeni yaptırımlar füze veya İHA programımızı etkilemeyecektir”
Devrim Muhafızları Ordusu Hava kuvvetleri Komutan Yardımcısı Ali Belali Fuar alanına ilişkin verdiği bilgide, “Burada İsrail’e karşı Gerçek vaad operasyonunda kullandığımız Hayber Şiken, Fatih-2, Emad ve Paveh füzeleri ile Şahid-2 İHA’ları yer alıyor. Elbette bu füzelerin büyük bir kısmı eski nesil füze. Burada yeni nesil füzeleri sergilemiyoruz” dedi.



Füze teknolojisinde çok ileri bir noktaya geldiklerini aktaran Belali, “Kendi füzelerimizi artık üretebiliyoruz ve İsrail’i de kendi ürettiğimiz füzelerle hedef aldık. İsrail, ülkemize karşı tekrar yeni bir hata yapmaya kalkarsa yeni nesil füzelerimizle daha ağır ve sert karşılık veririz” ifadelerini kullandı.



Belali 40 yıldır yaptırımlar ile mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Bu yaptırımlar altında askeri teknolojimizi geliştirdik. Yeni yaptırımlar veya yaptırımların genişletilmesi füze veya İHA programımızı etkilemeyecektir” diye konuştu.

İsveç’te Filistin’e destek gösterisi

ABD’de üniversitelerde gerçekleştirilen gösterilerin ardından bugün de İsveç’in Göteborg kentinde yaşayan halk Filistinliler için sokaklara döküldü. Onlarca kişi Filistin bayrakları ile Göteborg sokaklarında yürüdü. En kısa sürede Gazze’de ateşkes sağlanmasını isteyen göstericiler, “Özgür Filistin”, “İsrail'i boykot et” ve “Hemen şimdi ateşkes” yazılı pankartlar taşıdı.

İngiltere’de Filistinlilere destek için protesto yürüyüşü düzenlendi
İngiltere’de Filistinlilere destek için protesto yürüyüşü düzenlendi

İngiltere’nin başkenti Londra’da bugün Filistinlilere destek için protesto yürüyüşü düzenleniyor. Polis, yürüyüşün yerel saatle 17.00’a kadar süreceğini belirtti.

Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) isimli sivil toplum kuruluşu, 18 Nisan’da halka çağrı yapmış ve İngiliz halkını, Londra’da Filistinlileri desteklemeye çağırmıştı. PSC protesto ile ilgili açıklamasında, “Hükümetimizi ve kurumlarımızı İsrail'in Gazze'deki soykırımına suç ortaklığına son vermeye çağırmak için yüz binler olarak Londra'da yürümeye hazırlanıyoruz” dedi.

İngiliz Polis Teşkilatı (MET) tarafından yapılan açıklamada bir diğer protestonun ise ‘Enough is Enough’ isimli stk tarafından düzenlendiği belirtilerek, "İsrail yanlısı Enough is Enough grubu tarafından Pall Mall'da, PSC yürüyüşü ile aynı anda ve yürüyüş güzergahı boyunca bir yürüyüş düzenlenecektir" denildi.

İsrailli bakandan pes dedirten öneri: Teslim olan mahkumlar idam edilsin
İsrailli bakandan pes dedirten öneri: Teslim olan mahkumlar idam edilsin

İsrail medyasında çıkan haberlere göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi güvenlik kabinesi toplantısında yüzlerce Hamas mensubunun teslim olduğunu ve sonrasında tutuklandığını öne sürdü. Halevi'nin yaptığı açıklamaya cevap veren aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in söyledikleri ise İsrailli bakanları bile şoke etti.

Tutuklanan mahkumların idam edilmesini öneren Ben-Gvir"Bu kadar çok mahkumla ne yapmalıyız? Askerler için tehlikeli ." dedi. Tarım Bakanı Avi Dichter bu öneriye "İsrail'de mi yoksa başka bir ülkede mi bakan olduğunuzdan emin değilim" diye cevap verirken Halevi ise "Bu durum kimin için tehlikeli? " diye sordu.

Gazze'de can kaybı 34 bin 356'ya yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte sivillere 4 saldırı gerçekleştirdiği, 32 kişinin hayatını kaybettiği, 69 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 34 bin 388’e, yaralananların sayısının 77 bin 437’ye yükseldiği ifade edildi.

Husiler füzeyle İngiliz petrol tankerini hedef aldı
Husiler füzeyle İngiliz petrol tankerini hedef aldı

Yemen'deki İran destekli Husiler, ticari gemilere yönelik füze saldırılarını sürdürüyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, Husiler'in dün yerel saatle 17.49'da Kızıldeniz'deki Barbados bandıralı ve Liberya tarafından işletilen MAISHA petrol tankeri ile İngiltere'ye ait Panama bandıralı ve Seyşeller tarafından işletilen Andromeda Star petrol tankerinin bulunduğu bölgeye 3 füze ateşlediği duyuruldu.

Andromeda Star tankerinde küçük çaplı hasar meydana geldiği, ancak yolculuğuna devam ettiği aktarıldı. Diğer petrol tankerinde ise hasar oluşmadığı öğrenildi.

Hamas: “İsrail’in yanıtını aldık, inceleyeceğiz”
Hamas: “İsrail’in yanıtını aldık, inceleyeceğiz”

Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehine anlaşması sağlanmasına yönelik diplomatik çabaları sürdürüyor. Katar’da bulunan Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya yaptığı açıklamada, Hamas'ın 2 hafta önce sunduğu ateşkes ve esir takasını içeren teklife İsrail’den yanıt aldıklarını ve bunu inceleyeceklerini duyurdu. El-Hayya, “Hamas, 13 Nisan'da Mısırlı ve Katarlı arabuluculara ilettiği öneriye Siyonist işgalcilerin resmi yanıtını bugün aldı” ifadelerini kullandı.

Hamas Hareketinden dün yapılan yazılı açıklamada, “Halkımızın isteklerine ve haklarına gerçekten hitap eden her türlü öneriyi değerlendirmeye istekli olduğumuzu yineliyoruz. Bunlar arasında sürdürülebilir bir ateşkes, işgal (İsrail) güçlerinin tamamen geri çekilmesi, yerinden edilenlerin Gazze'deki evlerine şartsız dönüşü, kapsamlı yeniden inşa çabaları, ablukanın sona ermesi ve temel insani yardımın sağlanması yer alıyor. Ayrıca kendi geleceğini tayin etme ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması da dahil olmak üzere Filistin halkının meşru haklarını güvence altına alma arayışımızın bir parçası olarak anlamlı bir mahkum değişim anlaşmasına doğru ilerlemenin önemini vurguluyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Barışın önündeki tek engel: Netanyahu
Barışın önündeki tek engel: Netanyahu

Gazze'de 7 ayı aşkın süredir devam eden savaşın sona ermesi için müzakere çalışmaları devam ediyor.Mısır, Katar ve ABD tarafların müzakere masasına oturması için temaslarını sürdürürken İsrail devlet televizyonu KAN'a isminin açıklanmaması koşulu ile konuşan üst düzey İsrailli yetkili barış anlaşmasının önündeki tek engelin Başbakan Netanyahu olduğunu öne sürdü.


Netanyahu'nun anlaşmaya varılmaması için sürekli engeller ve zorluklar çıkardığını söyleyen kaynak, İsrailli Başbakan'ın son olarak Mısır'ın sunduğu teklifin dışında başka bir anlaşma istediğini iddia etti.

Gazze'deki enkazın temizlenmesi 14 yıl sürebilir
Gazzedeki enkazın temizlenmesi 14 yıl sürebilir

Birleşmiş Milletler'den Pehr Lodhammar, düzenlediği basın toplantısında, savaşın başlamasından yaklaşık yedi ay sonra Gazze'de metrekare başına ortalama 300 kg moloz düştüğünü duyurdu. İsrail'in Gazze'deki savaşının, çoğu patlamamış bombalarla dolu 37 milyon ton enkaz oluşturduğunu söyleyen Lodhammar bunların temizlenmesinin 10 yıldan fazla süreceğini belirterek "Gazze'deki mevcut enkaz miktarına bakıldığında 100 tırla 14 yıllık bir çalışmadan bahsediyoruz." dedi.

Süleymaniye'deki Kormor Gaz Tesisine İHA saldırısı: 4 ölü, 2 yaralı

IKBY'nin Süleymaniye kentindeki Çemçemal ilçesine bağlı Kadir Kerem kasabasında yer alan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli enerji şirketi Dana Gas tarafından işletilen Kormor Gaz Sahasına insansız hava aracı (İHA) ile saldırı gerçekleştirildi. Çemçemal Kaymakamı Remk Ramazan yaptığı açıklamada, saldırıda Yemenli 4 çalışanın öldüğünü ve 2 kişinin de yaralandığını ifade etti.

Saldırının kim tarafından gerçekleştirildiğine dair bilgileri olmadığını belirten Ramazan, İHA'nın sahadaki petrol depolama alanına isabet ettiğini aktardı.

Saldırı IKBY’de gaz üretiminin durdurulmasına ve elektrik üretiminin 2 bin 500 megavat azalmasına yol açarken, IKBY Elektrik ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ekiplerin enerji santrallerine gaz tedarikinin yeniden başlatılması için çalışmalara devam ettiği belirtildi.

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadı. Barzani, "Süleymaniye’ye bağlı Çamçemal'deki Kormor Gaz Sahasına düzenlenen saldırıda ölenler ve yaralananlar oldu. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi. Bu tür saldırıların ülkenin huzur ve istikrarını tehlikeye attığını kaydeden Barzani, Irak federal hükümetinin ilgili makamlarının bu saldırıların bir daha tekrarlanmaması için üzerlerine düşen görevi yapması ve saldırının faillerinin yakalanarak cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıyor
ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıyor

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde başlayan Filistin yanlısı protestolara birçok yeni üniversiteden destek geldi.

Ülke genelinde binlerce öğrenci İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırıma tepki göstermek için eylemler düzenledi.

İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımı sürerken, ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde 1 hafta önce başlayan Filistin yanlısı protestolar ülkenin farklı eyaletlerindeki birçok üniversiteye yayıldı. Son olarak Stanford Üniversitesi, Northwestern Üniversitesi, Pensilvanya Üniversitesi, Florida Üniversitesi, Nevada Üniversitesi ve Arizona Eyalet Üniversitesi öğrencileri de Filistin'de yaşanan insanlık dramına tepki göstermek adına protesto gösterileri düzenledi. Bazı üniversitelerde çadır kurarak nöbet tutan öğrenciler, bazı üniversitelerde ise Filistin bayrakları ve pankartlarla Gazze’de ateşkeş çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!