Denktaş birleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Denktaş birleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 00:00

CHP’nin davetiyle TBMM kürsüsünde hayatını verdiği Kıbrıs davasını anlatan Rauf Denktaş, sağ ve solun liderlerini bir araya getirdi. Denktaş ağlatan konuşmasında, ‘İçim yanarak söylüyorum. Kıbrıs meselesinde son satırlar yazılıyor’ dedi.

TBMM’nin eski senato salonu tamamen dolu. Kürsüde, Kıbrıs davasına hayatını veren Rauf Denktaş konuşuyor.

Ön sırada 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP Lideri Deniz Baykal ve AKP’nin ağır toplarından TBMM Başkanı Bülent Arınç var.

Yan sırada MHP Lideri Devlet Bahçeli ile Onur Öymen yan yana oturuyorlar.

Diğer tarafta da SHP Lideri Murat Karayalçın’la, Denktaş gibi uzlaşmazlıkla suçlanıp oyun dışı kalan Prof. Mümtaz Soysal...

Kıbrıs için sağ ve solun liderleri yeniden bir araya geliyorlar.

Kürsüdeki Denktaş ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kızgın.

BU GİRİT MODELİDİR

‘İnanarak ve içim yanarak söylüyorum. Kıbrıs meselesinde son satırlar yazılıyor’
diyerek konuşmaya başlayan Denktaş, şöyle devam ediyor:

‘Girit modelinin son sayfası, Annan Planı’nın son sayfasıdır. Girit’te de ‘Askerinizi çekin. Türkleri koruruz’ dediler. Sonrası Enosis. Önce Annan Planı’yla Türk askerini çektirmek istediler. Şimdi de 5 bin asker çekin diyorlar. Papadopulos’u bilen, asker çekince daha da güçleneceğini bilir. 15 bin çekin diyecek. Kıbrıs’ı alıp götürme siyasetinden zerre kadar taviz vermedi.’

Denktaş
sonra ‘Annan Planı’na ‘Hayır’ dedim. Çünkü ‘Evet’ deyince Türkler artık egemenlik ve ayrı devlet isteyemezler dediler’ diyerek karşı çıkış nedenini anlattı.

Sonra da üzüntülü bir ses tonuyla, ‘Utanmayalım. Kabul edelim. Rumlar hayır diyerek devlete sahip çıktılar’ diye konuştu.

SAHİP ÇIKTIM, ÖLDÜRÜLDÜM

Yıllardır dinlediğim Denktaş’ı ilk kez böylesine isyan ederken gördüm.

Konuştukça kızgınlığı arttı, ‘Türkiye ağırlığını koymasaydı, bizde yüzde 65 hayır çıkacaktı. Hayır çıksaydı bugün 2 devlet olacaktı. KKTC’ye sahip çıkalım dediğim için öldürüldüm’ dedi 50 yıllık kurt siyasetçi.

‘Türk hükümeti, protokolü imzalayarak Rum’u Kıbrıs’ın meşru hükümeti olarak kabul etmiştir. Lütfen ve merhameten, bu yüce Meclis’in çatısı altında aldığınız kararlara bakın’ diyen Denktaş bir saat boyunca tam bir duygu fırtınası yaşadı ve yaşattı. Bazen kızdı bazen isyan etti. ‘Meclis, ek protokolü suratlarına atmazsa Kıbrıs elden gidiyor kardeşlerim’ deyince salondan alkışlar yükseldi.

3.5 KİŞİ İSTEDİ DİYE

Denktaş
bir ara 31 yıl önce Türk paraşütçülerin indiği anı anlatırken iyice duygusallaştı. O anı yaşarcasına şöyle anlattı:

‘Ateş altında cepheyi geziyorum. Bir köşede sigarasını tüttüren bir paraşütçü subay. ‘Korkmadın mı?’ diye sordum. Güldü. ‘Atladığım anda etrafımı binlerce beyaz atlı sardı. 1571’in şehitleriydi. Birlikte indik. Hiç korkmadım’ deyince gözlerim doldu.’

Denktaş’
ın son sözleri de isyan doluydu. Milletvekillerine şöyle çağrı yaptı:

‘Kıbrıs giderse Türkiye Akdeniz’e çıkamayacak. 3.5 kişi böyle istedi diye Türkiye Akdeniz’e kapılarını kapatamaz. Beni dünya gerçeklerini kabul etmemekle suçladılar. Uzlaşmaz dediler. Uzlaşmanın adını koyalım kardeşlerim. Şehitleri toplayıp Anadolu’ya mı getireceksiniz? Türk milleti buna razı mı?’

Peki ya çözüm?

Denktaş’ın görüşlerinde değişiklik yok.

Ona göre, iki devlete dayalı konfederasyondan başka çözüm kabul edilemez.

ARINÇ’IN GÖZLERİ DOLDU

Kürsüden indikten sonra Rauf Denktaş’ın yanına gidip elini sıktığım zaman gözlerinin yaşlı olduğunu gördüm.

Bir foto muhabiri, Erdoğan’la dış politikada pek anlaşamayan Arınç’ın da gözlerinin dolduğunu söyledi. Bir an düşündüm.

Bu, Kıbrıs’ta bir avuç toprak için hayatını feda eden şehitlere dökülen gözyaşı mıydı?

Yoksa bir ömür boyu süren mücadelenin sonunda duyulan çaresizliğin gözyaşları mı?


CHP Lideri Baykal, ‘Kıbrıs’taki Son Gelişmeler’ konulu konferansına konuşmacı olarak katılan KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş onuruna öğle yemeği verdi. Yemekte tam bir milli koalisyon oluştu. (Soldan sağa) DYP Lideri Mehmet Ağar, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı AKP’li Bülent Arınç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP Lideri Deniz Baykal, BCP Lideri Prof. Dr. Mümtaz Soysal katıldı. Yemekte fotoğrafta görünmeyen SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile SHP İzmir Milletvekili Hakkı Akalın da yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!