Denizli kaderine terk edilmemeli

TBMM Bütçe Plan Komisyonu Üyesi ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, ekonomin geldiği noktanın dibe vurduğunu belirterek hükümetin işsizliği çözemediğini ifade etti.

Emin Haluk Ayhan’la Türkiye’nin geldiği noktayı konuştuk.

Türk ekonomisini nasıl görüyorsunuz?

ABD’den başlayan ve AB üyesi ülkeleri de kapsayan ekonomik kriz oralarda önemli etkiler yarattı. Bizde ise zaten ekonomik kriz vardı, son gelişmelerle büyüme dibe vurdu. Zaten yıllardır adeta bir kang-rene dönüşen işsizlik çözülemedi, cari açık arttı. Adeta merkez bankası bile çaresiz kaldı. Bu hükümetin özelleştirmesi de sınıfta kaldı. 80 yılda yapılanları sattılar. Ülkede satacak yer kalmadı. Onlara göre GSMH bir gecede artıyor ancak herkesin cebindeki 100 YTL’nin 30 YTL’si borç. Kriz, bize teğet geçer diyor başbakan. Nasıl teğet geçecek ki; bizde kriz hep vardı. Ben, Denizli milletvekili olarak bakanların Denizli’ye gelmesini istemiyorum. Her bir bakan gelişinde tekstil ve turizm kenti olan Denizli’de bin kişi işsiz kalıyor. TEDAŞ’a elektrik parasını ödeyemeyen bir tekstil sektörü var. ÖTV çok yüksek. Elektriğe çok zam yaptılar. Bu hükümet iktidara geldiğinde 220 milyar dolar olan dış borcumuz 500 milyar doları aştı.

Kriz nasıl aşılacak?

Bu krizi hükümetin aşması için tecrübesi olması lazım. 57. Hükümet bu bedeli seçim kaybetmek uğruna ödedi. IMF’nin, reçetelerine de gerek yok. Türkiye, çok zor günlerden geçti. Gerçekte ülkemiz, ekonomik krizlerle baş etmesini bilen bir ülke. Ülkenin başlıca sorunlarının arasında bir de terör var. Bu sorunu da kısa sürede çözmek mümkün görünmüyor. Bu arada ekonominin iyileştirilmesi için teşvik sisteminde değişikliğe gerek var.

Örneğin Denizli’nin komşu ili Uşak’ta teşvik var, ne var ki Denizli’de teşvik yok. Bu nedenle de organize sanayi bölgesinde bulunan fabrikalarda maliyetler çok yüksek. Teşvik, illere göre değil, sektöre göre olacak şekilde düzenlenmeli. Denizli, kendi yağında kavrulacak kapasiteye sahip bir kent. Ancak ne yazık ki hükümet, kentimizin bu potansiyelini görmezden gelmeye devam ediyor. Denizlili sanayici ve bürokratlar, sık sık bu sorunları dile getirdi, hatta defalarca Başbakan Erdoğan’ın kapısını aşındırdı. Artık kesin çözümler sunmanın zamanı geldi de geçiyor bile. Bu kentin ekonomisinin yara alması, ülke ekonomisinin yara alması anlamına gelmektedir. Çünkü Denizli, yıllık 2 milyar dolarlık ihracat hacmiyle bu ülkeye büyük hizmetleri olan bir kenttir ve kaderine terk edilmemelidir.

Kimdir?

1952’de Denizli’nin Güney İlçesi, Eziler Köyü’nde doğan Ayhan, ilköğretimi burada, orta öğretimi ise Aydın’da parasız yatılı olarak tamamladı. Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitiren Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, planlamacı olarak görev yaptı. Halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olan Ayhan, evli ve iki çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları