Çocukta diş bakımı

SAĞLIK Bakanlığının yaptırdığı diş taramalarında, 0-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 84’ünde en az bir çürük diş olduğu gerçeği ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 0-12 yaş aralığında en fazla görülen hastalık ‘’diş çürüğü’’ rahatsızlığıdır.
Çocuğun altı yaşına kadar diş fırçalama alışkanlığını edinmesi gerekmektedir. Altı yaş grubundaki çocuklarda diş fırçalama oranının yüzde 10-12’lerde olduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Oysaki çocukluk döneminde alınacak önlemlerle dişte ömür boyu koruma sağlanabileceği gerçeği çok önemlidir. Ama ne yazık ki çocuklarımız çürükten ötürü hayata yenik başlamaktadır. Yirmili yaşlarda en az 2-3 diş kaybı normal sonuç gibi görülmektedir.
Dokuz yaşına gelen her 100 çocuğun 24’ünde en az bir diş çürüğü ya da kaybı olması, Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerine göre ağız sağlığı açısından çok geride kaldığının göstergesidir. Avrupa’da çocuklara fırçalama alışkanlığı kazandırmak için yapılan fırça ve jel uygulaması 1950’li yıllarda başlamıştır. Türkiye’de bu tedavi henüz daha yeni yaygınlaşmaktadır. Avrupa ülkelerinde üç yaşından itibaren anne çocuğun dişlerini bizzat kendisi fırçalaması çok yaygın bir durumdur.
Diş eti hastalığı ile diş çürüğü, kalp ve üst solunum yolu hastalıklarını da beraberinde getirmektedir. Çocuğun sürekli üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi ağız ve diş sağlığının kötü olduğu bulgusunun göstergesi olabilir.
Diş fırçalamayı bu yaş grubu çocuklarda ilk aşamada yüzde 30-35’e bile çıkarsak bu ülkemiz için başarılı bir rakam olacaktır. Çocuklarda fırçalama alışkanlığı gelişene kadar diş fırçalamayı annenin yapması önerilen bir durumdur. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırma konusunda annelere büyük görev düşmektedir. Hem annelere ağız bakımı eğitimi vermek hem de çocukların dişlerinde çürük olmasın diye flor ve diş ojesi uygulamak gerekmektedir.
Annelerin, günde en az bir kez gece yatmadan önce çocuğuna dişlerini fırçalaması için uyarıda bulunması; çocuğun ağız sağlığı kaderini değiştirme de yeterli olabilecektir. Çocuklarımız geleceğimizdir?
Yazarın Tüm Yazıları