Çocuklar ve televizyon: Sıcak ama mesafeli olun

Yapılan araştırmalara göre çocuklar, günde ortalama 4 saat ekran karşısında oturuyor. Bu bence biraz fazla. Konu televizyon olduğu için fazla demiyorum ama. Hayatta hiçbir şeyi ‘fazla’ yapmak insana iyi gelmediği için söylüyorum. Ne demiş büyüklerimiz: Azı karar çoğu zarar!

Haberin Devamı

Saatlerce televizyon karşısında oturunca yapmaktan zevk alacağımız diğer pek çok şeyi ıskalamak mümkün. Zaten uzmanlar, televizyon seyredilen süre uzadıkça dikkat ve öğrenme sorunlarının arttığını söylüyor.
Prof. Dr. Yankı Yazgan, çok önemli olduğunu düşündüğüm bir başka konuda uyarıyor bizleri. Yazgan’a göre televizyon düşmanlığı, televizyon bağımlılığı yaratıyor. Yani biz uzak durmaya çalıştıkça ekran bizi kendine çekiyor. Peki ne yapmalı? Birkaç basit önerim var.

İZLEYECEĞİNİZ ZAMAN AÇIN

Birinci önerim, ne kadar televizyon izleyeceğinizi belirleyerek ekran karşısına geçmeniz. Çok sevdiğiniz bir program mı var? Başlamadan 5 dakika önce açın televizyonu, bitince de kapatın. Ardı arkası gelmeyen televizyon izleme seansları hem sizi yorar hem de değerli vaktinizi çalıverir elinizden.
İkincisi, önünüze gelen her şeyi izlemeyin. Biliyorum televizyonda bir sürü kanal, bu kanallarda da bir sürü ilginç program var. Ama eğer televizyonu açıp izleyecek bir program bulamadıysanız kapatın gitsin. Size uygun saatlerde yayınlanan, size göre programları seçin. Anne baba dizileri izlemekten vazgeçin. Bir gün büyüyeceğinizi ve büyüklere göre şeyler yapacağınızı ama bir daha asla çocuk olamayacağınızı, küçüklere göre şeyler yapamayacağınızı unutmayın. Çocukluğunuzun kıymetini bilin.
Son olarak televizyonu ailenizle birlikte seyredin. Ekranda her gördüğünüze de inanmayın. Seyrettiğiniz şeyler aklınıza yatmadıysa anne babanıza sorun, birlikte düşünün.
Hepinize ‘bilinçli’ ve keyifli seyirler.

Haberin Devamı

Bir küçük ressam daha

Daha geçen hafta, kendi resim sergisini açan 6 yaşında bir ressamdan bahsetmiştim sizlere. Bu seferki ‘sanatçımız’ da 7 yaşında. İkinci sınıf öğrencisi Yağmur İrem Odar, 30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Palladium Alışveriş Merkezi’nde ilk kişisel resim sergisini açıyormuş. Çalışmalarını Galeri Başar Resim Atölyesi’nde sürdüren Yağmur, resim yapmaya dört yaşında başlamış. Henüz altı yaşındayken katıldığı ‘işte Benim Ailem’ konulu resim yarışmasında üçüncülük kazanan minik yetenek sizleri resimlerini görmeye davet ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları