Çilek ve frambuazlı ekmek

Frambuaz ve çilekle zeytinyağlı ekmekler yaptım bu hafta. Üzerinde tulum ya da keçi peyniriyle servis edeceğiniz bu ekmekleri yarı tatlı soğuk bir beyaz şarapla denemenizi tavsiye ederim

Haberin Devamı

MALZEMELER

Frambuaz 200 gram
Çilek 16 adet
Beyaz un 500 gram
Toz şeker 20 gram
Ya? maya 15 gram
Ilyk su 300 ml.
Tuz Bir çorba ka?y?y ve biraz da üzerine serpmek için
Zeytinya?y 2 çorba ka?y?y
Taze kekik Birkaç dal
Tulum ya da keçi peyniri 100 gram

YAPILIŞI

Mayayı, suyun 100 ml’sini ve şekeri bir kâseye alın. Hafifçe çırpıp üstünü streç filmle kapatın, aktive olması için ılık bir yerde dinlendirin. Çilekleri gelişigüzel doğrayın, frambuazı varsa derin dondurucuda bekletin. 10-15 dakika sonra üstü köpüklenen mayalı şekeri bir tencereye dökün. Unu da bu tencereye eledikten sonra kalan ılık suyu, tuz ve zeytinyağını ekleyin. Birkaç dakika güzelce karıştırıp homojen hale getirdiğiniz hamuru tezgâhın üstüne alın. Hamuru dışarıdan kendinize doğru katlayarak yoğurmaya başlayın. Her iki dakikada bir, birer dakikalık molalar verin; yaklaşık 8-10 dakika sonra esnek bir hamur elde edeceksiniz. Hazır ettiğiniz hamur elinize yapışmayacak kurulukta olmalı. Fazla kuru olursa da ekmekler tıkızlaşır; yoğururken un ve ılık su ilavesiyle uygun kıvamı yakalayabilirsiniz. Hamurunuzu rahatça kabarabileceği büyüklükte bir kaba alıp üstünü örtün ve 40 dakika kadar ılık ortamda bekletin. Hacmi iki kat artan ekmek hamurunu sekiz eşit parçaya bölün ve avuç içiyle bastırıp düzgün topçuklar elde edin, üstlerini elinizle düzleyin. Bunların dördünü hafifçe unlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Tekrar düzleyin ve dilimlenmiş çilekleri kenarlardan taşmayacak şekilde yerleştirin. Bunları kalan dört hamur diskiyle kapatıp üstünü frambuaz taneleriyle doldurun. Biraz tuz ve taze kekik serpiştirip tekrar mayalanması için 30 dakika kadar daha bekletin. Bu arada fırınınızı 200 dereceye kurun. Kabaran ekmekleri fırına alırken fırının bir köşesine hızla iki çorba kaşığı kadar su atın ki renk versin ve ekmekleriniz gevrek olsun. 14-15 dakika kadar pişirip ekmekleri dışarı alın. Izgara teli ya da delikli tepsi üstünde bekletip oda sıcaklığına getirdiğiniz ekmekleri tulum ya da keçi peyniriyle servis edin. Dilerseniz üstüne zeytinyağı da gezdirebilirsiniz..

 

 

Yazarın Tüm Yazıları