Çamfıstıklı ve yumurtalı kabak

Bu hafta top gibi çıkardığım ılık yumurta sarılarını kullanmak istediğimi fark ettim. Sarıları yeni kavrulmuş çamfıstığı, limon suyu, biber ve bol zeytinyağıyla karıştırıp kabak salatası hazırladım.

Haberin Devamı

YAPILIŞI

Kabakları yıkadıktan sonra saplarını kesip atın ve çekirdekli kısmına gelen dek uzunlamasına soyun. Sebzeleri uzun ince (jülyen) şerit doğramaya yarayan bir mandolin bu işi çok kolaylaştıracaktır. O yoksa yardımcınız iyi bir sebze soyacağı olsun; normal havuç rendesi kullanmayın, kabağı çok sulandırır. Düzgün şeritler elde edebilmek için, soyduğunuz parçaların boydan boya dökülmesine dikkat edin. Böylece elde ettiğiniz kabak dilimlerini büyük bir bıçakla uzunlamasına, ince ince dilimleyin.
Büyükçe bir kâsede buzlu suyu hazır edin. Tencereye bolca su koyup kaynatın, hazır olduğunda kabakları tuzsuz kaynar suya 10-15 saniye sokup çıkarın. Daha fazla pişmemesi için kabakları buzlu suya atın, beş saniye beklettikten sonra süzgecin üstüne alın ve suyunu atması için bekletin.
Sosu için, yumurtaları küçük bir kapta kaynayan suyun içine kırın, 10 dakika kadar haşlayın.
Bu arada çamfıstıklarını orta ateşteki bir tavaya alıp karıştırarak renk almalarını, lezzetlenmelerini sağlayın. Kavrulan fıstıkları daha fazla yanmamaları için başka bir kaba alın. Havanın içinde tokmakla hafifçe, havan yoksa doğrama tahtasında bıçakla üstünden geçip kıyın.
Hazır olan yumurtaları soğuk suyun altında soyun. Sarılarını çıkarın, süzgece alıp bastırarak orta boy bir kâsenin içine tane tane dökülmesini sağlayın. Çamfıstığını, ayırdığınız yumurta sarılarını, soğan, rendelenmiş sarımsak ve kırmızı biberi de bu kâseye katıp güzelce karıştırın. Son olarak zeytinyağını, limonun suyunu, karabiber
ve tuzu ilave edip tadına bakın.
Servis edeceğinizde bir tepsiye birkaç parça havlu kâğıt ya da temiz peçete serin. Kabakları süzgeçten alıp tepsiye yayarak suyunu iyice alın. Fazla ezmeden sosuyla karıştırdığınız kabakların son kez tadına bakın. Gerekiyorsa biraz daha tuz ve limon suyu ekleyin, üzerine kurutulmuş kırmızı biber serpip servis edin.

Haberin Devamı

Çamfıstıklı ve yumurtalı kabak 

SİVAS’IN YABANİ SARIMSAĞI KORMEN

Haberin Devamı

Geçenlerde ‘kormen’ ya da ‘körmen’ diye bilinen ve çok güzel kokan bir baharat geçti elime. Sivas ve çevresinde yetiştiğini öğrendiğim bir yabani sarımsaktan elde edilen baharatın aroması kuru naneyle birleşmiş sarımsak tozunu andırıyor. O yörelerde daha çok tereyağında kavrularak yoğurtlu hamur işlerinin üstüne dökülen kormeni, kuru nane yerine kullanıp değişiklik yapabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları