Büyükelçiler Rumkale'de büyülendi

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçiler Rumkalede büyülendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2017 10:06

Büyükelçiler Rumkale'de büyülendi

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - TÜRKİYE İhracatçı Meclisi, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri koordinesinde gerçekleştirilen 'Büyükelçiler Gaziantep Buluşması' kapsamında, 74 ülkeden 44'ü büyükelçi olmak üzere ülke temsilcilerinden oluşan 176 kişilik heyet Gaziantep’in tarihi ve turistik bölgelerinde incelemeler yaptı.

Rumkale’ye giden heyete TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, Güneydoğu Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya ve çok sayıda TİM ve protokol mensubu eşlik etti.

Konvoy halinde Yavuzeli’nin Kasaba Köyüne giden Büyükelçiler heyeti burada kurulan iskelede kendilerini bekleyen gemilerle Fırat Nehrine açıldı. Rumkale’nin değişik açılarında tur atan gemiler rotayı Halfeti’ye çevirdi. Fırat Nehri üzerinde renkli sahneler oluşturan büyükelçileri ve konukları taşıyan gemilerdeki konuklar ellerindeki fotoğraf makinalarıyla bol bol fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştirmeyi ve ülkelerine sosyal medya üzerinden sürekli mesajlar göndererek bölge tanıtımına önemli katkılar sağladılar.

Büyükelçiler Gaziantep Buluşmasının Gaziantep’in tarihsel yönünde dünya turizmine açıldığını ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 176 yabancı konuğun her birinin bundan sonraki süreçte kendi ülkelerinde Gaziantep’in tanıtımı için adeta birer kültür elçisi olacağını ifade etti. Fırat Havzasının tarihsel yapısının önemine de dikkat çeken Büyükekşi, antik dönemlerden günümüze kesintisiz yaşamın devam ettiği ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bu toprakların dünya turizminden yeterli payı alması için gerekli desteği vereceklerini ve her türlü çalışmanın içerisinde yer alacaklarını da belirtti. Konuklarla yakından ilgilenen Büyükekşi, zaman zaman onlarla hatıra fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuklarla yakından ilgilenerek bölgenin tarihçesi hakkında bilgiler verirken tarihsel dokunun gelenekten geleceğe taşınabilmesi için üzerlerine düşenleri yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Şahin, Fırat Havzasının binlerce yıldır onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak antik dönemlerde Fırat Nehrinin nehir taşımacılığı için de önemli rol oynadığını, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar bu nehir taşımacılığının sürdüğünü belirtti. Fırat Havzasının tarihin en eski dönemlerinden günümüze kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Şahin, 'Büyükelçiler Gaziantep Buluşması'nda düzenlenen Rumkale gezisiyle adeta nostalji yaşandığını ve konukların nehir üzerindeki seyahatten etkilendiğini ifade etti. Gaziantep turizminin gelişmesi açısından Fırat Nehrinin ve nehir üzerindeki antik dokunun önemine de dikkat çeken Şahin, bölge insanının turizme yönelik ilgisi ve yatırım isteğinin her geçen gün arttığını Fırat’ın bereketinin turizme de yansıyacağına inandıklarını ifade etti. Diğer taraftan inanç turizmi açısından Rumkale’nin farklı bir öneme sahip olduğunu da vurgulayan Şahin, Gaziantep’in geniş bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ve turizmin tek alanında değil, tamama yakın alanında iddialı olduğunu sözlerine ekledi. Büyükelçilerin Gaziantep Buluşmasının Gaziantep için önemli bir şans olduğunu da ifade eden Şahin, önümüzdeki süreçte Gaziantep’in daha büyük etkinliklere ev sahipliği yapacağını ve Gaziantep’in sahip olduğu değerlerin ve dinamiklerin hepsinin harekete geçirilerek kente ve ülkeye katma değer olarak dönüş sağlanması yönünde çalışmalar yürüttüklerinin de altını çizerek organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve GAİB Başkanlar kuruluna teşekkür etti.

Sanayi, ticaret ve ihracat merkezi olan Gaziantep’in tarihsel markalarının da önemli olduğunu vurgulayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, kentlerin tek yönlü gelişmemesi gerektiğini Gaziantep’in bir bütün olarak, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerle de gündemde olması yönündeki bütün çalışmaları desteklediklerini ifade etti. İhracatçıların aslında dünya pazarlarında Gaziantep’in tanıtımı içinde önemli roller üstlendiğinin altını çizen Çıkmaz, Büyükelçilerin Gaziantep Buluşmasında uygulanan pragmanla kentin tarihi ve kültürel değerleri yanında gastronomisinin de dünya gündemine taşındığını sözlerine ekledi. Rum Kale ve Fırat Havzasında düzenlenen gezinin tarihe yolculuk niteliği taşıdığını da belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Fırat Nehri’nin ticaretin başladığı yerler arasında olduğuna da dikkat çekerek, “Antik dönemlerde medeniyetler arasındaki ulaşımı ve taşımacılığın sağlandığı Fırat Nehri o dönemler için bölge insanının ürettiği ürünlerin ihracatında kullanılan en önemli yollar arasındadır. Buradan Basra Körfezine kadar ulaşan Fırat Nehri üzerinde antik dönemlerde önemli taşımacılık uygulandığını biliyoruz. Bu organizasyonun kentimizde gerçekleştirilmesini sağlayan TİM Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi’ye ve yönetim kuruluna teşekkür ederiz" dedi. 

Fırat Havzası ve Rum Kale Gezisine katılan büyükelçilerin bindirildiği tekneler Fırat Nehri üzerinde adeta görsel bir şova yaparak peş peşe nehre açıldı. Yabancı konuklar kadar bölge halkının da ilgi gösterdiği gezi ve incelemelerde Kasaba Köyü sakinlerinin hazırladığı yöreye has yemekler de ikram edildi. Geziden çok etkilendiklerini ifade eden büyükelçiler, tabiat, tarih ve kültürle iç içe bir gün geçirdiklerini belirtti.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!