Borsanın yazılmamış kuralları

Yeniden borsadayım… Gelecek beş ay boyunca da burada olacağım. Bir süredir aksattığım yazılarımı da artık daha rahat ve daha piyasanın içinden yazma şansım olacak. Burası paranın kalbinin attığı yer. o yüzden bakalım bugün nabuz atışları bize neler söyleyecek…

Haberin Devamı

Borsada yazılmamış kurlalardan bahsediyoruz ya sürekli; bu yazılmamış kurallardan biri de borsanın otoparkı ile ilgili. Aslında bunu hemen herkes bilir ama pek dillendirilmez.

Sabah borsaya beni bırakan ulaştırma görevlisi arkadaşımla  konuştuk bu konuyu. Borsanın ne durumda olduğunu sorduğu sırada otoparka giriş yapmıştık. “Etrafındaki arabalara bir bak” dedim. “Sence burada çok para kazanılıyor gibi görünüyor mu?”

Otoparktaki araçlar arkadaşımızın hoşuna gitmemiş olacak ki “Abi burası ölmüş o zaman be” dedi. Başka bir şey konuşmamıza gerek kalmadı.

Gerçekten de borsa otoparkındaki araçların modelleri yükselmeye başlayınca rahatlıkla piyasanın bir süredir iyi gittiğini söyleyebiliyorsunuz. Ama bugünkü gibi “sıradan” bir otoparkla karşılaşınca borsacıların bir süredir para kazanamadığı anlaşılabiliyor.

***

Haberin Devamı

Adamın biri bir gün Wall Street’te yatırım uzmanı  olarak çalışan kardeşini ziyarete gider. Kardeşi ile öğle yemeği için ofisten çıkıp Wall Street’te bir hayli lüks bir otomobilin içinde dolaşmaya başlarlar. Kardeşi adama bir yandan borsacılığın ne kadar karlı bir iş olduğunu anlatıyor, bir yandan da ünlü borsacıların evlerini ve ofislerini gösteriyormuş.
“Bak bu Morgan Stanley’nin patronunu evi. Süper bir halka arz sonrası aldı. Bu Lehman Brothers’ın yönetim kurulu üyesinin gökdeleni…”
Adam dayanamamış sormuş, “Peki buralada hiç borsadan para kazanan yatırımcının evi ya da ofisi var mı?”
Cevap gayet net olmuş:
“Öyle olsa ben bu arabaya binebilir miydim, ya da bu binalar dikilebilir miydi sanıyorsun”.

Yazarın Tüm Yazıları