BİRLİKTE ÇALIŞALIM BERABER BELİRLEYELİM

Dünyanın yedi harikasından ikisinin yer aldığı Anadolu’da yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Çevremizdeki değerleri de bu anlamda görmenin zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu yazımda da Türkiye’nin kültür ve turizm işletmecilerini bünyesinde toplamayı amaçlayan ATİD olarak da içinde olabileceğimiz bir projenin hayata geçirilmesini önermek istiyorum. Birlikte çalışalım; çevremizdeki yedi harikayı bulalım, kentimizden, ilimizden başlayarak Türkiye’nin kendine özgü yedi harikasını beraber belirleyelim.

ANKARA KALKINMA AJANSI

Böyle bir oluşumun mümkün olabileceğini, Ankara’da başarılı çalışmalara destek veren Kalkınma Ajansı’nın Kasım ayı toplantısı sonrasında, Genel Sekreter sayın Doç. Dr. Asım Balcı ile yaptığımız sohbette gündeme gelen konular nedeniyle düşündüm.
Sayın Balcı, ajansın destekleriyle Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği (ANGİKAD) ve Skal International Ankara ortak girişimi ile oluşturulan “Ankara’yı Yaşamak” isimli projeden bahsederken, Projenin Ankara’daki turizm potansiyelinin harekete geçirilmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmış olduğunu. Temel olarak da, şehre gelen ziyaretçiler için gezilecek yerler, yemek yenecek mekânlar ve konaklanacak tesisler gibi güncel turistik bilgileri içeren bir envanterin hazırlanması ve yurt çapında faaliyet gösteren seyahat acentelerinin şehri bir turist gözüyle görmesini, daha sonra da buraya tur göndermelerini sağlamak amacına yönelik tanıtım programlarının düzenlenmesini kapsadığını söyledi.
Projenin tanıtım gezisi 13–15 KASIM 2012 tarihleri arasında Anıtkabir Ziyareti, Hamam Önü, Ankara Kalesi, Cer Modern, Otobüsle Ankara Turu, Ayaş, Güdül, Beypazarı ve Nallıhan’ı kapsayacak şekilde düşünülmüş.

FRİG VADİSİ

Haberin Devamı

Polatlı’da da kültürel mirasın ve tarihi değerlerin turizme kazandırılması için mevcut değerlerin kullanılabilir tasarım ürünlerine dönüştürülmesi, bu doğrultuda takı-tasarım, seramik ve ahşap alanında eğitim ve uygulama atölyelerinin kurulması, turizm alanında girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi, Polatlı’da turizm ve tanıtım alanında insan kaynakları kapasitesinin artırılmasına katkı yapılması amaçlanıyor. Bu amaçla açılan sergiden sonra kültür ve tarihimiz açısından önem taşıyan Gordion antik kenti, Tümülüsler, Milli mücadelenin yaşandığı mekânlar ve Frigya vadisi Polatlı açısından değerlendirilebilecek değerlerimiz arasında.
Nallıhan ve Beypazarı Belediyelerimizin projelerini de gelecek yazılarımda sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Haberin Devamı

ANADOLU’DA YENİ ENVANTER DÖNEMİ

Kentlerin belirleyicisi Kültürün ve kültürlerin etkilediği kültürel birikimin ortaya konması açısından önemli gördüğüm; müze gezmenin yanında kentlerimizi temsil eden tüm değerlerin de sahibi olma fırsatını tanımış olacağımız beraber belirleyelim projesi ile uzun yıllardan beri gelen sanatsal faaliyetler, yemek kültürü ve kültürel miras yeni objelerle geleceğe taşınabilecektir.
Cumhuriyetimizin 90’ncı yılında başlatılacak çalışmalar Göbeklitepe’de 12 bin yıla varan uygarlıklardan Cumhuriyet döneminin kazanımlarına kadar pek çok değerin gündeme gelmesini sağlayacaktır. Bu sayede Anadolu’da yeni bir envanter dönemi başlayacak; somut olan ve olmayan kültür değerlerimiz yanında sanayi, sanat, tarım da dahil olmak üzer pek çok eser tekrar hatırlanabilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları