Birileri 5 yıl boyunca anaokulu çocuklarını izledi

Milli Eğitim Bakanlığı, 2 bin 500 anaokulu, özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinde uygulanan çocukların kamera ve internet aracılığıyla izlenme uygulamasını kaldırdı, ama 5 yılda neler yaşandı bilen yok!

Haberin Devamı

Anaokulları yöneticileri, bir dönem, velilerin tercihini etkilemek için miniklerin her an gözlem altında tutulabilmesine olanak veren kamera sistemi kullandıklarını, böylece hem kendilerinin hem de ebeveynlerin çocukları izleyebildiğini özellikle vurguluyordu.

Ama 5 yılın ardından Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin internet üzerinden çocuklarını izlemelerine olanak veren sistemi kaldırma kararı aldı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, talimatı anaokullarına duyururken “Kamera sisteminin, çocukların mahremiyetine saygısızlık yapılmasına neden olduğu, okul öncesi eğitim kuruluşlarında eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak güvenlik amacıyla, öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin dışında kalan yerlerin kamera ile izlenebileceğine dair karar alınmıştır” açıklaması yaptı.

Hepimiz paranoyak olduk

Çocuğu kamera hizmetinin verildiği anaokulunda eğitim gören veliler, bu yasak karşısında şaşkınlar. Çünkü kulaktan kulağa yayılan “çocukların sapkın kişiler tarafından gözetlendiği” iddiası ailelerin midesini bulandırmaya yetti. Son dönemde çocuk tacizleri ve çocukların cinsel istismara uğramaları bu iddianın güçlü olduğunu gösteriyor.

Henüz 3-6 yaş grubunda olan çocukların görüntülerinin izlenmesi zaten dünyada da tartışılan bir konu.
Uzmanlara göre çocukların birbirleriyle, öğretmenleriyle ilişkileri açısından doğallığını yitiren bir ortam doğuyor. Ayrıca çok müdahaleci veliler sıkıntı yaratıyor.

Zararın neresinden dönüldü

Bir anne olarak çocuğumu başkalarının izlemesini istemem. Hele ailelerin dışında kötü niyetli kişilerin olabileceği ihtimali sinir bozucu. Bakanlığın tüm bu olasılıkları gözden geçirdiğini, hatta bu konuda elinde somut delil olduğu için bu kararı aldığına inanıyorum.

Kaldı ki yetişkin ya da çocuk olsun, bir kişinin izni olmadan izlenmemesi gerekiyor. Uygulamaya son verilmesi yerinde bir karardır. Özel Okulöncesi Eğitim Kurumları Birliği Başkanı Nebahat Boğut, geçen hafta rakamları açıkladı. Türkiye’de yaklaşık 2 bin 500 kreş ve gündüz bakım evi ile anaokulu var. Yaklaşık 1800’ü SHÇEK, diğerleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı.

Özel kurumlar, reklam amacıyla okullara kameralar koydular. Okullarının şeffaf olduğunu, çocuklara kötü muamele yapılmadığını göstermek için “Bizi, çocuklarınızı seyredin” dediler. Sistem, öğretmenleri de huzursuz etti. Çoğu, kameralar yüzünden velilerin kölesi haline geldiklerinden şikayetçiydi. Özgür eğitim sona erdi, çocuklar mutsuz oldu. 5 yıldır süren bu uygulama zararın neresinden dönülse kârdır noktasına geldi ve sona erdi. Geçmiş olsun...

Yazarın Tüm Yazıları