Biraz destekle önemli bir atılım yapacağız

Türkmenistan’dan sonra dünyanın en kaliteli pamuğunun yetiştiği Söke'nin Belediye Başkanı Necdet Özekmekci ile ilçenin tarım, turizm ve kültür potansiyelini konuştuk.

Söke ekonomisinden bahseder misiniz?

İzmir, Bodrum ve Kuşadası karayolu üzerinde bulunan Söke, adeta bir pamuk deposudur. Türkmenistan’dan sonra en kaliteli pamuk Söke Ovası’nda yetişir. 450 bin dekar sulama arazimiz bulunuyor. Ayrıca Söke, çimento fabrikası ile bölgemizdeki inşaat sektörüne hayat veriyor. Ancak son yıllarda pamuk üreticimiz ülkemizin tarım politikasının gerilemesi nedeni ile zam alamaz hale geldi. Bu nedenle kaliteli pamuk üretmemize rağmen üreticimizi bir araya toplayıp dünya pazarlarına açılamadık. Şimdi organize sanayi bölgemize hayat vermeye çalışıyoruz. OSB aracılığı ile hem istihdamı arttıracağız hem de pamuk üreticilerini de bir araya getireceğiz. Bu arada TARİŞ’in aracılığı ile bulaşık-çamaşır deterjanı ile iç piyasaya yöneldik. Dünya pazarlarına zeytinimiz ile zeytinyağımızla ürettiğimiz pamukla ve TARİŞ’in aracılığı ile açılmamız gerekir. Ne var ki son yıllardaki ekonomik durum nedeni ile Söke tarımı gerilemedi ancak yerinde durmaya devam etti. Bu nedenle dertlerimizi Aydın milletvekillerimiz aracılığı ile hükümetimize sık sık iletiyoruz. Biraz destek alsak ekonomik anlamda büyük bir atılım gerçekleştireceğiz.

Peki alternatif sektörler?

Söke şal kumaşları gelin ve damat kıyafetleri efe oyaları ile Ege Bölgesi’nde söz sahibi bir ilçedir. Alternatif sektörlere yöneleceğiz. Halk Eğitim Merkezimizde ev hanımları için el ürünleri kursları düzenliyoruz. Böylece ev hanımlarının aile ekonomisine katkı vermesini sağlıyoruz. Onlara teşvik içinde 6 Eylül Kurtuluş Günümüzde bu konuda festival düzenliyoruz. El sanatları festivalinin 9.’sunu kutladık. 8 mahallemizde 8 ayrı etkinlik düzenledik. Bu sektör bizim alternatif sektörümüz oldu. Bu arada Meslek Yüksek Okulumuzun dokuma bölümü aracılığı ile kıyafet sanatına da girmiş bulunuyoruz. Söke’nin şal kumaşları da çok önlüdür. Bodrum, Didim ve Kuşadası’na giden turistler mutlaka şal kumaşlarımızı efe oyalarımızı had da zeytin ve zeytin yağımızı mutlaka alıyorlar. Ayrıca Osmanlı döneminden kalan 8 ayrı bölge de bulunan Söke Evleri’ni kendi imkanlarımızla restore etmeye çalışıyoruz. 9 Eylül Üniversitesi katkılarıyla bu konuda önemli çalışmalar yaptık. Ancak bu alanda Kültür Bakanlığımızdan istediğimiz desteği henüz alamadık. Şuanda bu konudaki koruma planı henüz onaylanmadı. Kültür Bakanımızdan bu konuda devamlı destek istiyoruz. Koruma Planı’nın çıkmasını da bir an evvel bekliyoruz. Söke Evleri restore edildikten sonra turizmin hizmetine sunulacak. Böylece Söke İlçemiz turizm alanında da söz sahibi olacak.

Kimdir?

1958 Söke doğumlu olan Necdet Özekmekci, ilk, orta ve lise öğrenimini ilçesinde tamamladı. Daha sonra denizli Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nin Makine Maühendisliği bölümünden mezun oldu. 2 dönem Söke’de belediye meclis üyeliği yapan Özekmekci, son seçimlerde Söke Belediye Başkanlığı’nı seçildi. Aynı zamanda Söke Sulama Birliği’nin başkanlığı görevini de yürüten Özekmekci, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Yazarın Tüm Yazıları