Bağ-Kur sigortalısının prim borcu var ise...

Haberin Devamı

 Mevcut durumda eski adıyla Bağ-Kur sigortalısı yeni adıyla 4/b statüsünde sigortalının prim borcu var ise birçok sosyal güvenlik hakkından mahrum kalmaktadır.

 Bunların başında sağlık hakkı gelmektedir. Eğer 4/b kapsamındaki sigortalının 60 günden fazla prim borcu var ise hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne ve babası sağlık yardımı alamamaktadır. Ancak, borçlarını taksitlendirir ve ilk taksidini de öder ise sağlık yardımı alma hakkı sürer.

 Prim borcu fazla olan ve ödemek istemeyen bir 4/b sigortalısı kendi durumundan ötürü eş ve çocuklarının sağlık yardımı alabilmeleri için şu yolu izleyebilir. Eş ve çocuklar, gelir testi talep ederek yada etmeyerek SGK ya başvurarak 5510 sayılı Kanunun 60/g maddesi kapsamında yani ceplerinden sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık yardımı alabilirler. Ancak bu durumda, borcu olan 4/b sigortalısı eşi üzerinden sağlık yardımı alamayacaktır.

Haberin Devamı

 4/b sigortalısının prim borcu emeklilikte de karşısına çıkmaktadır. Tüm çalışma hayatını esnaf yada şirket ortağı olarak geçiren ve bu sebeple de 4/b kapsamında sigortalı olan kişi, emeklilik için SGK ya başvurduğunda prim borcu var ise SGK ona aylık bağlamaz.

 Öte yandan, kişinin çalışma hayatının tamamı 4/b kapsamında geçmemiş olabilir. Memur, işçi olarak da çalışmış olabilir. Örneğin, en son işçi olarak çalışırken yani 4/a kapsamında sigortalıyken, 4/a kapsamında emekli aylığı almayı hak eden birisi, önceki dönemde 4/b sigortalısı olmaktan ötürü SGK ya prim borcu var ise yine emekli aylığı alamaz. Mutlaka o borcun ödenmesi gerekir.

 Geçmiş dönemde, sosyal güvenlik kurumları ayrı olduğundan, aylığı farklı kurum bağladığında, başka bir kuruma borcun olup olmaması önemli olmuyordu. Artık, SSK, Bağ-Kur ve ES kaldırılıp tek bir kurum SGK kurulduğundan, kişinin sigortalılık statüsü ne olursa olsun borcu SGK borcu olmaktadır. SGK da borcunu tahsil etmeden 4/b sigortalısını emekli aylığı bağlamamaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları