Güncelleme Tarihi:
İngiltere Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komitesindeki İsrail-Filistin konulu oturumda soruları yanıtlayan İngiltere’de İsrail haklarını savunan hukukçulardan UKLFI Başkanı Hausdorff ile komite üyeleri arasında gerginlik yaşandı. Hausdorff ile komite üyeleri arasında gerginlik, Komite Başkanı Thornberry’nin “Filistin için pozitif bir gelecek ne demek?” sorusuyla başladı. Thornberry, sık sık Hausdorff’un soruya yanıt vermediğini belirterek, soruyu yineledi. Hausdorff, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinliler için pozitif bir geleceğin ancak iki bölgedeki Filistinli yönetimlerin ortadan kaldırılmasıyla gerçekleşeceğini savundu.
Hausdorff, Ramallah’ta Filistinlilerin başlattığı start-up projelerine değinerek, bu girişimcilerin Filistinli bir orta sınıf yaratacağını ve kendi yönetimlerinden hesap soracağını söyledi. Thornberry bu soru üzerine, “Halk benim sorularıma nasıl karşılık verdiğinizi görecek ve cevap verip vermediğinize kendileri karar verecek” dedi.
‘NE SÖYLEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN!’
Thornberry’nin, “İsrail hükümetine göre İsrail, Ürdün nehrinden başlayıp Akdeniz’de mi sona eriyor?” diye sorması üzerine Hausdorff, “İsrail hükümetini temsil etmiyorum ama uluslararası hukuka göre yanıt verebilirim” cevabını verdi. Buna karşılık Thornberry, “İsrail’in uymadığı uluslararası hukuk” derken Hausdorff, “Bu doğru değil” ifadelerini kullandı. İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalini, “Bir ülke kendi topraklarını işgal edemez” sözleriyle reddeden Hausdorff, İsrail’e girişi yasaklanan milletvekili Abtisam Mohamed’in Filistinlilerin bir devlete sahip olmayı hak edip etmediğine yönelik sorusuna ise “Uluslararası hukuka göre hayır” şeklinde yanıt verdi.
Hausdorff, sivil can kayıplarıyla sonuçlanan Gazze’deki İsrail saldırılarına ilişkin soruları da yanıtladı. İsrail’in ‘askeri avantaj sağlama şansı’ olan durumlarda sivillerin de bulunduğu noktaları uluslararası hukuk çerçevesinde hedef aldığını anlatan Hausdorff, “İngiltere ve ABD, sık sık İsrail’in uluslararası insancıl hukuka yaklaşımıyla ilgili endişelerinin olmadığını söyledi” ifadelerini kullandı. Thornberry, bu açıklamaya, “Hayır, hayır, hayır, hayır. Bu çok olağanüstü bir iddia. Ne söylediğinize dikkat edin. Bu soruya doğru ve dikkatli şekilde yanıt verin” sözleriyle tepki gösterdi.
Hausdorff, İngiltere’nin İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal etme riski karşısında aldığı silah satış yasağını hatırlatan Thornberry’ye, “Bu politik bir karardı, hukuki değildi” cevabını verdi.
BM RAPORLARI YANLIŞMIŞ!
Hausdorff, ateşkes döneminde bölgeye aylarca yetecek kadar yardım malzemesi girdiğini belirterek, “Hamas’a baskı yapmak için geçici bir süre yardımlar durduruldu. Çünkü Hamas bu yardımlara el koyup satıyor ve kendi savaş mekanizmasını besliyor. Yardımların durdurulma sebebi bu. Çünkü sivillere ateşkes döneminde yeterli yardım ulaştırıldı” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler’in aksini belirten raporlarının da yanlış olduğunu savunan Hausdorff, insanların yiyeceğe ulaşamamasının sorumlusunun Hamas olduğunu öne sürdü. Hausdorff, İsrail’i eleştiren İngiltere gibi ülkelerin Hamas’ı cesaretlendirdiğini söylerken, Thornberry’nin fısıltıyla, “Gerçeklikten kopmuş. Olağanüstü” dediği duyuldu.