Avrat malı, kapı mandalı

...

Haberin Devamı

KÜÇÜKKEN annem beni komşuya gönderir, “Müsaitseniz annem size gelecek” dememi isterdi. Aman Allahım, ben ne yapmışım?

Müsait kelimesini Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak sözlüğe geçiren Türk Dil Kurumu’nun Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, “Halk ne diyor, neyse biz onu tespit ediyoruz. Yanlış tespit ettiysek düzeltiriz. Yok bizim tespitimiz doğruysa öyle kalır” diyor. Doğru mu, yanlış mı düşünüyor, ayrı tartışma konusu. Ama bu ülkede cinsiyetçi uygulamalar, yaklaşımlar sırf bu kelimeyle mi kalıyor sanıyorsunuz?

Merak edip bakarsanız eğer, TDK’nın Türkçe Sözlüğü ile Deyimler ve Atasözleri Sözlüğünde “Avrat var ev yapar, avrat var ev yıkar”, “Avradı eri saklar, peyniri deri”, “Avrat malı, kapı mandalı”, ‘Eksik etek’, ‘Kaşık düşmanı’ gibi kelime, deyim ve atasözlerini de bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Size eğer bu ülkede erkekler, isim olan kadın kelimesini bile söylemekten kaçınıp ‘Hanım’, ‘Bayan’ sıfatını yakıştırıyorsa, kaç tane ve hangi yöntemle çocuk doğuracağınıza karar veriyorsa, kendi kızları ve eşleri üniversite mezunu olmasına rağmen çalıştırmayıp evde oturtuyorsa, aynı işi yaptığınız erkekten daha az maaş veriyorsa, bu ülkede toplumun yarısını oluşturmanıza ragmen vali, kaymakam, emniyet müdürü, vs kadrolarının yüzde 99.99’unu erkekle dolduruyorsa, sövüyorsa, dövüyorsa, öldürüyorsa…

Size 8 Mart’ta çiçek uzatıp, “Kadınlar Gününüz kutlu olsun” diyen, seçimde sizi aday göstermeyip de nutuk atıp oyunuzu isteyen erkeklere,“Hadi len oradan” deyip, yürüyün. Hatta ‘hafif kadın’ olmayı da göze alıp, kahkahalarla gülün.

Yazarın Tüm Yazıları